Lulëzimi ekonomik i Spanjës: Pse po rritet më shumë se homologët e saj në BE?

Ekonomia e Spanjës po përjeton një rritje të jashtëzakonshme, me sektorë kyç si turizmi, shpenzimet e brendshme dhe investimet që ushqejnë trajektoren e saj të rritjes.

Në kontrast të plotë me homologët e saj evropianë, ekonomia e Spanjës është në një trajektore rritëse, me shifra të fuqishme rritjeje të mbështetur nga konsumi i brendshëm dhe një mjedis i favorshëm investimi.

Indeksi IBEX 35, një barometër i shëndetit ekonomik të Spanjës, është rritur në nivelin më të lartë që nga maji 2017. Për më tepër, tregu spanjoll i pasurive të paluajtshme dëshmoi një rritje të dukshme, me çmimet e banesave që u rritën me 4.2% në 2023, duke tejkaluar ritmet e rritjes në vendet e tjera evropiane tregjet.

Në tremujorin e fundit të 2023, ekonomia e Spanjës u zgjerua me 0.6% në vit, pas një rritjeje prej 0.4% në periudhën e mëparshme. Kjo rritje e rritjes u nxit kryesisht nga kërkesa e brendshme elastike, duke sfiduar presionet inflacioniste dhe normat e larta të interesit.

Në mënyrë mbresëlënëse, rritja e Spanjës tejkaloi mesataret e eurozonës dhe të BE-së, të cilat ngecën në 0%. Për më tepër, vendi përjetoi krijimin e fuqishëm të vendeve të punës, duke u renditur ndër më të mirat në Evropë gjatë tremujorit të katërt të 2023.

Shitjet me pakicë në Spanjë u rritën me 1.9% nga viti në vit në shkurt 2024, duke shënuar rritjen vjetore të 15-të radhazi. Megjithatë, ndërsa inflacioni është tërhequr nga kulmi i tij në vitin 2022, ai mbetet i lartë në krahasim me nivelet para pandemisë.

Në mars 2024, norma e inflacionit të çmimeve të konsumit në Spanjë u rrit në 3.2% nga viti në vit, duke treguar një rritje të lehtë nga muaji i kaluar. Megjithatë, inflacioni bazë, duke përjashtuar komponentët e paqëndrueshëm si ushqimi dhe energjia, u moderua në 3.3%, niveli i tij më i ulët që nga shkurti 2022.

Eurostat parashikon që ekonomia e Spanjës të rritet me 1.7% në 2024 dhe 2% në 2025, duke tejkaluar mesataret e BE-së. Konsumi dhe investimet pritet të jenë nxitësit kryesorë të rritjes, të mbështetur nga fitimet reale të të ardhurave dhe zbatimi i planeve të rimëkëmbjes.

Ndërsa inflacioni parashikohet të zbutet, masat e qeverisë për të adresuar çmimet e larta të energjisë mund të shtyjnë përkohësisht inflacionin në rritje. Pavarësisht këtyre sfidave, elasticiteti ekonomik i Spanjës dhe perspektivat e rritjes vazhdojnë të jenë më të mëdha se ato të homologëve të saj evropianë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here