Meta paditet për dëmtim të shëndetit mendor të fëmijëve

Një koalicion dypartiak i përbërë nga 33 prokurorë të përgjithshëm të shtetit ka ngritur një padi kundër Metës në Distriktin Verior të Kalifornisë, me pretendimin se gjiganti i rrjeteve sociale po shkakton dëme në shëndetin mendor të të rinjve.

Padia pretendon se Meta projektoi qëllimisht veçoritë në produkte si Facebook për të qenë të dëmshme për përdoruesit e rinj, duke nxitur përdorimin e detyrueshëm dhe jo të shëndetshëm.

Këto veçori përfshijnë algoritme që synojnë mbajtjen e përdoruesve në platformë, elemente të krahasimit social si “pëlqimet“, mjetet vizuale që promovojnë dismorfinë e trupit (p.sh. filtrat) dhe veçoritë e përvojës së përdoruesit si dizajni i “lëvizjes së pafund“. Padia kërkon të ndalojë këto praktika të dëmshme dhe të ndjekë dëmshpërblimet, kthimin dhe kompensimet e tjera.

Në janar 2022, Prokurorja e Nju Jorkut Letitia James udhëhoqi një koalicion prej 48 prokurorësh të përgjithshëm të shtetit në një përpjekje shumështetërore për të luftuar përpjekjet e supozuara të Metës për të mbytur konkurrencën dhe për të mbrojtur pushtetin e saj monopol.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here