Ndryshime të reja në kodin penal edhe për bigaminë dhe bashkëjetesën me të mitur

Kodi Penal në Shqipëri ka pësuar ndryshime të reja që sjellin masa më të ashpra për disa vepra penale, duke përfshirë bigaminë dhe marrëdhëniet seksuale me të miturit.

Bigamia, e cila përcaktohet si martesa me dy (ose më shumë) gra ose dy (ose më shumë) burra në të njëjtën kohë, tashmë ka një dënim më të rënduar me gjobë ose burg deri në 3 vjet. Në rastet kur bigamia vijon pas një dënimi të parë, personi përfshihet në dënim nga 6 deri në 4 vjet burg.

Në fokus të ndryshimeve është edhe trajtimi i krimeve seksuale ndaj të miturve. Projekti i propozuar në parlament synon të ashpërsojë dënimet për vepra të tilla.

Një nga ndryshimet kryesore është dënimi më i rënduar për pedofilinë dhe abuzimet me të miturit. Ligji është shtrënguar për të mbrojtur më mirë të miturit nga këto vepra të rënda.

Në projektin e propozuar, një veprim tjetër që ka përfshirë dënime më të ashpra është kryerja e marrëdhënieve me një person nën 16 vjeç. Bashkëjetesa e një personi madhor me një të mitur (14-16 vjeç) tani dënohet me burgim nga 4-8 vjet. Nëse bashkëjetesa kryhet me të mitur nga 16-18 vjeç, personi përfshihet në dënim me burg nga 2-5 vjet. Këto ndryshime synojnë forcimin e mbrojtjes së të miturve dhe penalizimin e veprimeve të dëmshme ndaj tyre.

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here