Brexit frymëzon ekstremin e djathtë në Gjermani për “Dexit”

Bashkëkryetarja e partisë Alternativa për Gjermaninë (AfD), Alice Weidel, ka njoftuar se partia do të advokonte për një referendum për anëtarësimin e Gjermanisë në BE nëse do të vinte në pushtet. Weidel theksoi dëshirën e partisë për të reformuar BE-në dhe për të zvogëluar fuqinë e Komisionit Evropian. Megjithatë, nëse reforma të tilla rezultojnë të pamundura dhe sovraniteti i vendeve anëtare të BE-së nuk mund të rivendoset, ajo sugjeroi që qytetarët të vendosin, ngjashëm me procesin në Mbretërinë e Bashkuar.

Weidel përgëzoi Mbretërinë e Bashkuar për referendumin e saj të suksesshëm të Brexit dhe shprehu besimin se Gjermania mund të zhvillojë potencialisht një referendum të ngjashëm, të quajtur “Dexit“. AfD ka mbajtur vazhdimisht një qëndrim të hapur anti-evropian, duke e karakterizuar BE-në si një projekt të dështuar në programin e saj partiak.

Pavarësisht skepticizmit të partisë ndaj BE-së, sondazhet e fundit të kryera në shtator 2023 tregojnë se shumica e vetë mbështetësve të AfD-së nuk ka gjasa të votojnë për një ‘Dexit‘, me 52% që shprehin mbështetje për të mbetur në BE.

Aktualisht, AfD është në vendin e dytë në rang kombëtar me 23%, sipas Sondazhit të Sondazheve të POLITICO. Partia është përballur me polemika të kohëve të fundit, duke përfshirë një skandal që përfshin disa nga anëtarët e saj që morën pjesë në një takim të fshehtë me neo-nazistët dhe ekstremistët për të diskutuar “emigracionin“. Kjo çoi në protesta të gjera kundër të djathtës ekstreme në të gjithë Gjermaninë, me thirrje për një ndalim të plotë të partisë. Weidel mori masa duke pushuar nga puna një punonjës që mori pjesë në takimin e diskutueshëm.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here