Nëse keni një kafshë shtëpiake, jeni me fat! Ju do të qëndroni më të mprehtë me kalimin e kohës

Nëse keni kafshë shtëpiake, me siguri besoni tashmë në vlerën e kalimit të më shumë kohë duke u përqafuar me miqtë tuaj me gëzof.

Ka disa kërkime të reja shkencore që sugjerojnë se pronësia afatgjatë e kafshëve shtëpiake mund të jetë e mirë për trurin tuaj, madje duke ndihmuar në ngadalësimin e rënies konjitive tek më të moshuarit.

Një studim paraprak i publikuar të mërkurën nga hulumtuesit në Universitetin e Miçiganit lidhte mbajtjen e një kafshë shtëpiake për pesë ose më shumë vjet me plakjen e vonuar në tru te të rriturit rreth moshës 65 vjeç. Të dhënat e reja pritet të paraqiten në Akademinë Amerikane të Neurologjisë në takimin vjetor të 74-t në Seattle në prill.

“Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se lidhja njeri-kafshë mund të ketë përfitime shëndetësore si ulja e presionit të gjakut dhe stresit,” tha Dr. Tiffany Braley nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Miçiganit në Ann Arbor, Michigan, autore e studimit, në një deklaratë për shtyp. Megjithatë, shtoi ajo, “rezultatet tona sugjerojnë se pronësia e kafshëve shtëpiake mund të jetë gjithashtu mbrojtëse kundër rënies konjitive”.

Studiuesit panë të dhënat konjitive nga një studim ekzistues i më shumë se 1300 të rriturve të moshuar me një moshë mesatare 65 vjeç, të cilët të gjithë kishin aftësi normale konjitive në fillim të studimit. Nga ata pjesëmarrës, 53% zotëronin kafshë shtëpiake, ndërsa 32% e tyre e përshkruanin veten si pronarë kafshësh shtëpiake afatgjatë, që do të thotë se ata kishin një kafshë shtëpiake për pesë vjet ose më shumë.

Studiuesit matën funksionin konjitiv bazuar në testet e administruara për pjesëmarrësit e studimit gjatë një periudhe gjashtëvjeçare, duke përfshirë numërimin e numrave, problemet e zbritjes dhe testet e rikujtimit të fjalëve. Bazuar në mënyrën se si pjesëmarrësit performuan në ato teste çdo vit, ata morën një rezultat konjitiv që varionte nga 0 në 27.

Studiuesit e Miçiganit zbuluan se gjatë periudhës gjashtëvjeçare, rezultatet u ulën me një ritëm më të ngadaltë tek pronarët e kafshëve shtëpiake sesa ata që nuk kishin kafshë shtëpiake. Dallimi në rënien konjitive ishte edhe më i fortë midis pronarëve afatgjatë të kafshëve shtëpiake. Mesatarisht, pronarët afatgjatë të kafshëve shtëpiake kishin një rezultat konjitiv 1.2 pikë më të lartë në krahasim me pjesëmarrësit pa kafshë shtëpiake.

Ndërsa Braley tha se nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar rezultatet e tyre, ajo beson se hulumtimet e kaluara që tregojnë se kafshët shtëpiake reduktojnë nivelet e stresit të pronarëve mund të jetë një shpjegim i rezultateve të këtij studimi. “Stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin konjitiv”, tha ajo, që do të thotë se nivelet më të ulëta të stresit mund të ndihmojnë në ngadalësimin e rënies konjitive.

Hulumtimet e kaluara kanë treguar gjithashtu se pronarët e kafshëve shtëpiake, veçanërisht të qenve, kanë më shumë gjasa të ushtrojnë dhe të ecin më shpesh sesa ata që nuk kanë kafshë shtëpiake. Ky ushtrim shtesë mund të jetë një nxitje për trurin tuaj si dhe trupin tuaj, sipas Braley.

 “Një kafshë shoqëruese gjithashtu mund të rrisë aktivitetin fizik, i cili mund të ndikojë në shëndetin konjitiv,” tha ajo.

Burimi: CNBC 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here