Nëse Zvicra e mërzitshme nuk mund të shpëtojë bankat e saj, kush mundet?

Oh, Zvicër – ajo tokë e bukur e stabilitetit financiar, besueshmërisë dhe gjithçka është paksa e mërzitshme.

Jo më. Ndërsa Credit Suisse, huadhënësi i 19-të më i madh i Evropës, shkon poshtë, duke u bërë viktima më dramatike bankare që nga kriza financiare e vitit 2008, shqetësimi tani është se rezulton të jetë dominoja e parë në një zinxhir që shtrihet në mbarë botën.

Në fund të fundit, ne kemi qenë këtu më parë dhe nuk ishte bukur.

Dhe nëse Zvicra e mërzitshme dhe e sigurt nuk mund t’i shpëtojë bankat e saj, atëherë, kush dreqin mundet?

Për të kuptuar se çfarë ndodhi, mendoni për një martesë me armë gjahu. Të dielën, huadhënësi i goditur me bazë në Zyrih u detyrua nga autoritetet zvicerane të hynte në shtrat me rivalin e saj të vjetër vendas, UBS. Ishte historike. Një marrëveshje prej 3 miliardë frangash zvicerane që – për të paktën disa orë – i lejoi të gjithë të merrnin frymë lehtësisht.

Qëllimi ishte të mbroheshin investitorët dhe depozituesit dhe të frenohej një krizë e plotë bankare. Të paktën përkohësisht, kjo u arrit.

Por si zakonisht, djalli është në detaje. Ndërsa tregjet kapën kufomën e Credit Suisse, këmbanat e alarmit filluan të binin.

‘Mos i bëj këto gjëra’
Mënyra se si zviceranët e strukturuan shpëtimin mund t’i kishin bërë gjërat edhe më keq.

Që nga kriza një dekadë e gjysmë më parë, rregullatorët janë përpjekur të parandalojnë institucionet financiare në vështirësi që të infektojnë njëri-tjetrin me problemet e tyre duke detyruar humbjet mbi zotëruesit e obligacioneve (në vend të depozituesve dhe në fund të fundit tatimpaguesit).

Por edhe ata që mbanin llojin më të rrezikshëm të obligacioneve ishin të sigurt se nuk do të prekeshin derisa aksionerët të paguanin faturën të parët.

Në rastin e Credit Suisse, rregullatorët zviceranë e kthyen në kokë këtë mënyrë normale të të bërit të gjërave, duke fshirë së pari mbajtësit e obligacioneve – dhe kjo ka shkaktuar panik financiar në të gjithë sistemin.

Disa që kishin linja me rregullatorët u përpoqën t’i ndalonin ata të bënin këto gjëra, pikërisht për këtë arsye,” tha për POLITICO në kushte anonimiteti një ekspert i likuiditetit bankar në Fondin Monetar Ndërkombëtar për shkak të ndjeshmërisë së situatës.

Është shembulli klasik se si ngjitja mund të përhapet në të gjithë sistemin. Nëse investitorët papritur mendojnë se obligacionet e tyre janë më të rrezikshme se më parë, kjo mund të çojë në një shitje, duke ulur çmimet dhe duke minuar besimin në të gjithë sistemin.

Nëse fshirja e papritur e këtyre zotëruesve të obligacioneve çon në rivendosjen e çmimit të tyre të gjerë, bankat mund të shohin që kostoja e financimit të tyre të rritet ndjeshëm, duke shtuar telashet e tyre, paralajmëruan analistët e bankave në JP Morgan.

Në një përpjekje për të qetësuar nervat pas vendimit zviceran, një treshe organesh mbikëqyrëse evropiane – Bordi i Vetëm i Rezolutës, Autoriteti Bankar Evropian dhe krahu mbikëqyrës i Bankës Qendrore Evropiane – lëshuan një deklaratë të përbashkët për të siguruar investitorët se në rast të një kolapsi banke në Bashkimin Evropian , aksionerët do ta pësonin të parët.

Dhe Banka e Anglisë u hodh në lëvizje. “Mbajtësit e instrumenteve të tillë duhet të presin që të ekspozohen ndaj humbjeve në zgjidhje ose falimentimit në rendin e pozicioneve të tyre në këtë hierarki,” tha ai.

Me fjalë të tjera: Ju lutemi mos krijonik panik.

Njësoj, por ndryshe
Por kolapsi i Credit Suisse ngre gjithashtu pyetje serioze nëse sistemi ishte aq solid sa mendonte policia bankare në radhë të parë.

Sipas të gjitha masave rregullatore, banka ishte e kapitalizuar mirë dhe kishte shumë aktive që mund të merrte para. Kjo mund të nënkuptojë se rregullat e futura në prag të krizës së 2008 nuk janë aq të shtrënguara sa besonin njerëzit. Dhe nëse është kështu, ne mund të shkojmë drejt telasheve të vërteta.

Nëse ka ngushëllim që mund të gjendet diku, kjo është në veçantinë e rastit të Credit Suisse. Problemet e saj filluan shumë kohë më parë dhe kanë pak ngjashmëri me çështjet që rrëzuan huadhënësin kalifornian Silicon Valley Bank (SVB) dy javë më parë.

Autoritetet zvicerane konfirmuan se banka nuk ishte e ekspozuar ndaj normave më të larta të interesit siç ishte SVB kur u zhvendos për të mbështetur bankën me një lehtësi prej 50 miliardë frangash zvicerane të enjten e kaluar.

Pikërisht kur kjo siguri nuk arriti të ndrydhë panikun në çmimin e aksioneve të bankës, tregjet iu drejtuan çështjeve më të gjera të reputacionit, kulturës dhe përfitimit të bankës.

Gjërat erdhën në krye javën e kaluar kur Banka Kombëtare Saudite, një nga investitorët më të fundit të Credit Suisse dhe pjesërisht në pronësi të fondit sovran të pasurisë saudite, sinjalizoi se nuk ishte e përgatitur për të futur më shumë kapital në grup.

Skandali i spiunazhit
Vështirësitë e Credit Suisse kthehen edhe më tej. Nën presionin për ta bërë bankën e saj të investimeve fitimprurëse, ndërsa rregullimi në rritje i preu krahët, ajo rekrutoi ish-ekzekutivin e sigurimeve Tidjane Thiam si CEO në 2015 me një mandat për t’i kthyer gjërat.

Përgjigja e menjëhershme e Thiam ishte fillimi i një programi gjithëpërfshirës ristrukturimi, duke shkurtuar mijëra vende pune, duke ulur kostot dhe duke zvogëluar divizionin e bankave të investimeve.

Por përpjekja pati telashe kur divizioni i bankave të investimeve u përpoq të mbante hapin me konkurrentët e tij dhe, më keq akoma, u përfshi në një seri skandalesh me humbje, duke përfshirë një humbje prej 5.5 miliardë dollarësh në lidhje me kolapsin e fondit mbrojtës Archegos.

Një skandal spiunazhi, në të cilin banka po kryente mbikëqyrje të punonjësve të saj, e detyroi ekzekutivin të largohej.

Bordi i Credit Suisse iu drejtua Thomas Gottstein për të qenë CEO. Ai premtoi të vazhdojë përpjekjet e Thiam për të ristrukturuar bankën, por pranoi se duhet bërë më shumë për të trajtuar problemet kulturore të rrënjosura thellë.

Në vitin 2021, ajo u trondit nga përfshirja e saj me firmën financiare të dështuar Greensill Capital. Banka u detyrua edhe një herë të bënte një zhvlerësim masiv dhe Gottstein duhej të largohej.

Një plan i ri u zbulua në vitin 2022 nën drejtimin e CEO më të fundit të bankës, Ulrich Körner, i cili përfshinte shkurtime të mëtejshme në divizionin e bankingut të investimeve, si dhe një fokus të ripërtërirë në menaxhimin e pasurisë dhe bizneset e tjera kryesore. Banka u zotua gjithashtu të marrë hapa për të adresuar kulturën e saj dhe praktikat e menaxhimit të rrezikut, në një përpjekje për të parandaluar skandalet e ardhshme.

Por fillimi i luftës në Ukrainë dhe vendosja e sanksioneve e mbytën aftësinë e saj për të shërbyer nevojat e menaxhimit të pasurisë së disa prej klientëve të saj më të pasur.

Planet për të ndarë divizionin e investimeve të grupit nën një markë të ringjallur Credit Suisse First Boston që vepron jashtë Nju Jorkut goditi një pengesë në shkurt, kur u bë e qartë se banka do të kishte vështirësi të gjente një investitor për të financuar operacionin mbi shqetësimet se si do të renditeshin kreditorët në rast të një dështimi në të gjithë grupin.

Me asnjë pistë tjetër të mbetur, një kolaps dukej si çështje kohe.

Burimi: Politico
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here