Nuk do jetë më e nevojshme ta ndizni modalitetin e aeroplanit pasi BE-ja do të lejojë thirrjet në fluturime. Por a është kjo diçka e mirë?

Pasagjerët e linjave ajrore në Bashkimin Evropian së shpejti do të jenë në gjendje të përdorin telefonat e tyre në mënyrë të plotë në qiell.

Komisioni Evropian vendosi që linjat ajrore mund të ofrojnë teknologji 5G në aeroplanë, krahas të dhënave celulare më të ngadalta.

Kjo do të thotë se pasagjerët janë të përjashtuar nga përdorimi i modalitetit të fluturimit në telefon, megjithëse detajet se si do të funksionojë kjo nuk janë publikuar.

Afati i fundit për shtetet anëtare për të vënë në dispozicion brezat e frekuencave 5G për avionët është 30 qershor 2023.

Pasagjerët mund të përdorin të gjitha veçoritë e telefonit të tyre në mes të fluturimit – duke mundësuar thirrjet, si dhe aplikacionet me të dhëna të rënda që transmetojnë muzikë dhe video.

Thierry Breton, Komisioneri i BE-së për Tregun e Brendshëm, tha se plani do të “mundësojë shërbime inovative për njerëzit” dhe do të ndihmojë kompanitë evropiane të rriten.

Qielli nuk është më një kufi kur bëhet fjalë për mundësitë e ofruara nga lidhja super e shpejtë dhe me kapacitet të lartë,” tha ai.

Pse pasagjerët duhet të aktivizojnë modalitetin e aeroplanit në fluturime?
Pasagjerëve ajror në BE aktualisht u kërkohet të fikin telefonat celularë ose të aktivizojnë modalitetin e fluturimit për të gjithë udhëtimin.Kjo ndodh sepse historikisht kishte pak studime për të kuptuar se si të dhënat celulare mund të ndikonin në komunikimet e fluturimit, tha për BBC Dai Whittingham, shefi ekzekutiv i Komitetit të Sigurisë së Fluturimeve në Mbretërinë e Bashkuar.

Kishte një shqetësim se ata mund të ndërhynin në sistemet automatike të kontrollit të fluturimit,” tha ai. “Ajo që është gjetur me përvojë është se rreziku i ndërhyrjes është shumë i vogël.”

Në SHBA, janë ngritur shqetësime se si frekuencat 5G mund të pengojnë sistemet e fluturimit dhe madje të shkaktojnë ndryshime në matjet e lartësisë.

Megjithatë, ky nuk është problem në Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian, konfirmoi Whittingham.

Ka shumë më pak perspektiva për ndërhyrje,” tha ai. “Ne kemi një grup të ndryshëm frekuencash për 5G dhe ka cilësime më të ulëta të energjisë sesa ato që janë lejuar në SHBA.”

Publiku udhëtues dëshiron 5G,” shtoi Whittingham. “Rregullatorët do ta hapin këtë mundësi, por do të ketë hapa që do të ndërmerren për të siguruar që çdo gjë që ata bëjnë është e sigurt.

Fundi i modalitetit të aeroplanit?
Komisioni i BE-së ka rezervuar disa breza frekuencash për avionët që nga viti 2008, duke lejuar disa shërbime të ofrojnë akses në internet në ajër.Por ky shërbim ka qenë historikisht i ngadaltë, pasi mbështetej në pajisje për të lidhur njerëzit nëpërmjet një sateliti midis aeroplanit dhe tokës.

Sistemi i ri do të jetë në gjendje të përfitojë nga shpejtësitë shumë më të shpejta të shkarkimit të ofruara nga 5G, e cila sipas rrjetit celular EE mund të jetë mbi 100 Mbps – duke mundësuar shkarkimin e një filmi në vetëm pak minuta.

Glenn Bradley, Shefi i Operacioneve të Fluturimit në Autoritetin e Aviacionit Civil të Mbretërisë së Bashkuar – rregullatori përgjegjës për sigurinë e avionëve brenda Mbretërisë së Bashkuar – tha se përdorimi i telefonave celularë për të bërë thirrje është i ndaluar në linjat ajrore në Mbretërinë e Bashkuar, përveç nëse avioni është “pajisur me një sistem të miratuar të kontrollit të telefonit celular

Ne jemi të gatshëm të punojmë me industrinë për të ndihmuar në ofrimin e kësaj inovacioni.”

A duan pasagjerët e fluturimit të përdorin celularë në bord?
Edhe pse plani është vlerësuar si një hap përpara për udhëtimin me avion, jo të gjithë janë të kënaqur.“Duke pasur parasysh mënyrën se si njerëzit sillen me telefonat e tyre në të gjitha transportet e tjera publike, ky është një lajm dëshpërues”, shkroi një përdorues në Twitter.

Edhe një arsye tjetër për të urryer fluturimin. Imagjinoni të qëndroni të ngecur në një vend pranë dikujt në telefonin e tij për orë të tëra,” tha një tjetër.

Nuk ka as një plan për një udhëtim të qetë!

Disa udhëtarë gjithashtu kënaqen duke pushuar nga telefonat e tyre.

Më pëlqen që në një aeroplan (dhe nuk fluturoj shumë shpesh) nuk ka asnjë kontakt […] Është një fikje totale,” tha një komentues në Twitter.

Burimi: BBC, Euronews
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here