Irani do të shpërbëjë policinë e moralit dhe po rishikon ligjin për hixhabin pas protestave të shumta

Prokurori i Përgjithshëm i Iranit, Mohammad Jafar Montazeri, tha të enjten se parlamenti dhe gjyqësori i Iranit po rishikojnë ligjin e detyrueshëm të hixhabit të vendit, sipas gazetës pro-reformës Entekhab.

Montazeri u citua gjithashtu të ketë thënë se policia e moralit të Iranit ishte “shfuqizuar“, por media shtetërore iraniane i kundërshtoi me forcë ato komente, duke thënë se ministria e brendshme mbikëqyr forcën, jo gjyqësorin.

Mbajtja e një hixhabi në publik është aktualisht e detyrueshme për gratë në Iran sipas ligjit të rreptë islamik që zbatohet nga e ashtuquajtura policia e moralit të vendit. Ligjet rreth mbulesës së kokës ndezën një lëvizje proteste mbarëkombëtare pas vdekjes së 22-vjeçares Mahsa Amini, e cila vdiq në paraburgim nga policia pasi u kap nga policia e moralit me pretekstin se nuk e mbante hixhabin siç duhet.

Vdekja e saj më 16 shtator preku një nerv në Republikën Islamike, me figura të shquara publike që dolën në mbështetje të lëvizjes, duke përfshirë aktoren e lartë iraniane Taraneh Alidoosti.

Vendi është kapluar nga një valë protestash masive që fillimisht u ndezën nga vdekja e Amini dhe që atëherë janë bashkuar rreth një sërë ankesash me regjimin. Autoritetet kanë nisur një goditje vdekjeprurëse ndaj demonstruesve, me raporte për ndalime të detyruara dhe abuzime fizike që janë përdorur për të shënjestruar grupin e pakicës kurde të vendit.

Në një hetim të fundit të CNN, dëshmitë e fshehta zbuluan dhunë seksuale kundër protestuesve, përfshirë djem, në qendrat e paraburgimit të Iranit që nga fillimi i trazirave.

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here