Omicron mund të jetë më infektiv sepse ndan kodin gjenetik me koronavirusin e zakonshëm, thotë studimi

Varianti i Omicron ka të ngjarë të ketë marrë material gjenetik nga një virus tjetër që shkakton ftohjen e zakonshme tek njerëzit, sipas një studimi të ri paraprak, një nga autorët e tij sugjeron që Omicron mund të ketë transmetueshmëri më të madhe, por virulencë më të ulët se variantet e tjera të koronavirusit.

Studiuesit nga Nference, një firmë me bazë në Kembrixh, Mass, që analizon informacionin biomjekësor, renditën Omikron dhe gjetën një pjesë të kodit gjenetik që është gjithashtu i pranishëm në një virus që mund të shkaktojë një ftohje. Ata thonë se ky mutacion i veçantë mund të ketë ndodhur në një host të infektuar njëkohësisht nga SARS-CoV-2, i njohur gjithashtu si koronavirusi i ri, dhe koronavirusi HCoV-229E, i cili mund të shkaktojë ftohjen e zakonshme. Kodi gjenetik i përbashkët me HCoV-229E nuk është zbuluar në variante të tjera të koronavirusit të ri, thanë shkencëtarët. Ky është një studim ende paraprak dhe akoma nuk ka kaluar vlerësimin e duhur.

Studiuesit kanë vërtetuar se SARS-CoV-2, i cili është përgjegjës për sëmundjen Covid-19, mund të infektojë pacientë të cilët janë gjithashtu të prekur nga koronaviruse të tjerë. Qelizat në mushkëri dhe sistemet gastrointestinale mund të strehojnë të dy llojet e viruseve, tha Venky Soundararajan, një inxhinier biologjik që bashkë-shkruajti studimin, ndoshta duke çuar në një shkëmbim të materialit gjenetik. Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se ekspertët shëndetësorë po studiojnë se sa shpesh pacientët vuajnë njëkohësisht nga Covid dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes.

Ndërsa shumë gjëra mbeten të panjohura për Omicron, ekspertët e shëndetit janë të shqetësuar se mutacionet e tij të shumta mund ta bëjnë atë shumë më të transmetueshëm sesa variantet si Delta. Në Afrikën e Jugut, Instituti Kombëtar i vendit për Sëmundjet Transmetuese tha të mërkurën se Omicron kapërceu variantet e tjera të virusit në nëntor, duke përbërë 74% të gjenomeve të renditura muajin e kaluar.

Studiuesit e Nference vitin e kaluar radhitën koronavirusin e ri dhe zbuluan se një pjesë e kodit të tij gjenetik “imiton” një proteinë që ndihmon në rregullimin e ekuilibrit të kripës dhe lëngjeve në trupin e njeriut. Ky zhvillim ndihmoi përpjekjet për të krijuar ilaçe që luftojnë transmetimin viral.

Ndërsa një virus evoluon për t’u bërë më i transmetueshëm, ai në përgjithësi “humb” tipare që ka të ngjarë të shkaktojnë simptoma të rënda, tha Soundararajan. Por ai vuri në dukje se nevojiteshin shumë më tepër të dhëna dhe analiza të Omicron përpara se të bëhej një përcaktim përfundimtar, duke shtuar se shpërndarja e pabarabartë e vaksinave globalisht mund të çojë në mutacione të mëtejshme të koronavirusit.

Burimi: WP

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here