Papa Françesku pohon se kënaqësia seksuale është “dhuratë nga Zoti”

Në një fjalim të fundit të Vatikanit, Papa Françesku theksoi se kënaqësia seksuale është “një dhuratë nga Zoti” që kërkon “disiplinë me durim“. Papa paralajmëroi kundër grackave të pornografisë, duke e dënuar atë si një burim “kënaqësie pa marrëdhënie” që mund të çojë në varësi.

Kjo deklaratë ishte pjesë e një serie predikimesh që trajtonin veset dhe virtytet, duke u fokusuar veçanërisht në atë që Papa i referohej si “demoni i epshit“. Koha përkoi me kritikat nga katolikët konservatorë drejtuar kardinalit Victor Manuel Fernández, kreut të sapoemëruar të doktrinës, për një libër që ai shkroi në fund të viteve 1990, të titulluar “Pasioni mistik: Spiritualiteti dhe sensualiteti“.

Kardinali Fernández u përball me reagime për diskutimet e hollësishme të librit mbi seksualitetin njerëzor, me kritikët që e konsideruan atë “pervers“. Megjithatë, ai shpjegoi se librin e ka shkruar në rininë e tij dhe nuk do ta shkruante në të njëjtën mënyrë sot. Predikimi i Papës mbi epshin nuk kishte lidhje me kritikat e kardinalit Fernández, pasi Papa e kishte trajtuar më parë vesin e grykësisë.

Gjatë predikimit, Papa Françesku theksoi se si epshi mund të “shkatërrojë marrëdhëniet midis njerëzve“, duke përmendur mbizotërimin e marrëdhënieve toksike në shoqërinë e sotme. Ai vuri në pikëpyetje shndërrimin e marrëdhënieve fillimisht pozitive në ato toksike, duke iu referuar realitetit shqetësues të raportuar në lajmet e përditshme.

Nuk është hera e parë që Papa Françesku dhe Kardinali Fernández përballen me kundërshtimin e anëtarëve konservatorë të komunitetit katolik. Në dhjetor, kardinali Fernández prezantoi udhëzime, të miratuara më vonë nga Papa, duke i lejuar priftërinjtë të bekojnë çiftet e të njëjtit seks, duke shkaktuar kundërshtime të forta nga figurat konservatore brenda Kishës.

Kardinali Gerhard Müller, ish-kreu i doktrinës nën Papa Benediktin XVI, denoncoi me forcë qëndrimin e Vatikanit, duke e përshkruar një prift që bekon një bashkim homoseksual si  “sakrilegj dhe blasfemi“. Polemika u shtri në mbarë botë, veçanërisht konservatorët amerikanë që kanë kundërshtuar vazhdimisht iniciativat reformuese të Papa Françeskut.

Tensionet u përshkallëzuan kur Papa Françesku dëboi kritikun e hapur të SHBA-së, kardinalin Raymond Burke nga apartamenti i tij në Vatikan dhe revokoi pagën e tij, duke nënvizuar mosmarrëveshjet e thella brenda Kishës Katolike.

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here