Parlamenti Evropian diskuton luftën e Ballkanit Perëndimor kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar

Më 14 dhjetor, Parlamenti Evropian u mblodh në Strasburg dhe diskutoi eurointegrimet e Ballkanit Perëndimor si dhe luftën e rajonit kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, njoftoi Parlamenti. Në një raport të miratuar nga Komiteti i PE për Punët e Jashtme — i cili do të diskutohet dhe më pas do të votohet nga asambleja — u arrit në përfundimin se faktorët kryesorë që e bëjnë Ballkanin Perëndimor të cenueshëm janë papunësia, korrupsioni, dezinformimi, elementet e kapjes së shtetit, pabarazia. dhe ndikimi i jashtëm i regjimeve jodemokratike si Rusia dhe Kina.

Pritet që eurodeputetët të kërkojnë që të përshpejtohet integrimi i Ballkanit Perëndimor, gjë që do të ndihmonte gjithashtu luftën e rajonit kundër krimit të organizuar, thuhet në deklaratë.

PE rikujtoi gjithashtu se Bashkimi, përmes fondeve të Instrumentit të Asistencës së Para-Aderimit 2 (IPA II), ka siguruar rreth 64 milionë euro për luftimin e krimit të organizuar në Ballkanin Perëndimor.

Për më tepër, asambleja e BE-së deklaroi se ndihma në fjalë përfshin kushte të rrepta dhe, për rrjedhojë, mund të modifikohet apo edhe të pezullohet nëse ka një regres të konsiderueshëm ose mungesë të përhershme progresi në fushat e sundimit të ligjit dhe lirive themelore, duke përfshirë luftën kundër korrupsionit dhe krimi i organizuar. Dokumenti u bën thirrje vendeve të Ballkanit Perëndimor që të përqendrojnë përpjekjet e tyre në zbatimin e reformave të nevojshme dhe kërkon që Bashkimi ta bëjë zgjerimin një nga prioritetet e tij kryesore.

Burimi: Parlamenti Europian

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here