Parlamenti Evropian do të mblidhet për luftën kundër krimit të organizuar në Ballkanin Perëndimor

Anëtarët e Parlamentit Evropian do të diskutojnë dhe votojnë të martën e ardhshme për Rezolutën e PE për luftimin e korrupsionit në Ballkanin Perëndimor. Sipas tekstit të Rezolutës, korrupsioni, dezinformimi, elementet e kapjes së shtetit, pabarazia dhe ndërhyrja e huaj nga regjimet jodemokratike si Rusia dhe Kina, janë faktorët kryesorë të cënueshmërisë së vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Rezoluta thekson se krimi i organizuar dhe korrupsioni para së gjithash dëmtojnë qytetarët e vendeve të Ballkanit Perëndimor, pasi ato minojnë të drejtën e tyre për siguri dhe kohezion social, si dhe besimin e tyre në sistemin demokratik, krijojnë pengesa për reformat demokratike dhe pengojnë procesin e anëtarësimit, duke pasur gjithashtu ndikime negative potenciale dhe aktuale në sigurinë dhe stabilitetin e shteteve anëtare të BE-së.

Anëtarët e PE nënvizojnë se privimi i vendeve të Ballkanit Perëndimor nga perspektiva evropiane po përkeqëson situatën në lidhje me krimin e organizuar dhe se ajo mund të përmirësohet duke nxitur procesin e integrimit në BE dhe bashkëpunimin me shtetet anëtare.

Sipas Rezolutës, lidhja e liberalizimit të vizave për Kosovën me luftën kundër krimit të organizuar është kundërproduktive pasi izolimi inkurajon aktivitetet kriminale. Rezoluta nënvizon edhe një herë se Kosova ka përmbushur të gjitha kriteret për liberalizimin e vizave dhe i bën thirrje Këshillit që të japë liberalizimin e vizave pa vonesa të mëtejshme.

Në rezolutë thuhet se “sundimi i ligjit dhe lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar janë fushat thelbësore në të cilat vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të tregojnë rezultate të prekshme për të bërë më shumë përparim në rrugën e tyre drejt BE”. Eurodeputetët u bëjnë thirrje vendeve të Ballkanit Perëndimor që të rrisin ndjeshëm përpjekjet e tyre për të çuar përpara reformat e nevojshme dhe bëjnë thirrje që BE-ja të promovojë, si prioritet i politikës së zgjerimit, transpozimin dhe zbatimin e saktë të instrumenteve përkatëse ndërkombëtare që mbështesin sundimin e ligjit dhe të ligjit dhe synojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar nëpërmjet ndihmës financiare dhe bashkëpunimit praktik.

PE shpreh keqardhje për mungesën e vullnetit të vërtetë politik midis pjesëve të elitave politike lokale për të luftuar krimin e organizuar dhe korrupsionin dhe për të eliminuar çdo element të kapjes së shtetit. Gjithashtu, PE shpreh keqardhje për mungesën e pavarësisë dhe funksionimit të duhur, në shumë raste, të gjyqësorit në vendet e Ballkanit Perëndimor dhe kërkon që të miratohet një qasje më strategjike në adresimin e sfidave të paraqitura nga krimi i organizuar dhe bën thirrje që BE-ja të ofrojë ndihmë të mëtejshme për të stimuluar një kulturë e profesionalizmit dhe performancës së drejtësisë penale dhe për të përmirësuar integritetin e gjyqësorit.

Situata në Ballkanin Perëndimor është tema e seancës së fundit plenare të Parlamentit Evropian këtë vit. Kështu, debati dhe votimi për një rezolutë urgjente për Serbinë ishte planifikuar për më 16 dhjetor, për shkak të zhvillimeve të fundit në vend.

Burimi: EWB

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here