Për të bërë ndryshime të mëdha në jetën tuaj, ndiqni filozofinë e kaizen

Nëse Roma nuk u ndërtua brenda një dite, pse mendoni se ju mundeni?

Qëllimet e mëdha dhe të largëta duken të pashpresa dhe joreale. Është e lehtë të demoralizoheni dhe të dorëzoheni. Kaizen është parimi i ndryshimit gradual. Na kërkon të bëjmë ndryshime të vogla, ngadalë dhe me kalimin e kohës. Është një aftësi e vështirë për t’u zotëruar në një epokë kënaqësie të menjëhershme. Më poshtë gjeni tre mënyra praktike që mund të përdorni kaizen.

Kur duam të bëjmë një ndryshim në jetë, veçanërisht një ndryshim të madh, mund të jetë e frikshme. Nëse vendosim të humbim disa kilogramë, është e lehtë të heqim dorë kur shohim pak rezultate pas muajsh dhe muajsh djerse, gulçim dhe ngrënie sallate. Çdo detyrë gjigante, nga vetë-përmirësimi deri te shkrimi i një disertacioni, sjell një kor kaq të lodhur pshehrëtimash saqë ne e gjejmë veten duke ecur me gjysmë zemre.

Ne nuk ia dalim mirë me pafundësinë dhe një horizont i largët bën që shumë njerëz të thonë: “Varja, po dal për një pije“. Dhe kjo ka efekte goditëse. Kur dështojmë në qëllimet tona, ka më pak gjasa të bëjmë mirë në të ardhmen. Suksesi lind sukses, dhe dështimi përsëritet.

Ne presim shumë nga vetja dhe të tjerët
Ka diçka që nuk shkon me secilin prej nesh. Edhe nëse jeni përpjekur të jetoni një jetë të përsosur, pa të meta, gjithmonë ka diçka për të kritikuar. Ju mund të jeni fisnikërisht filantropikë, por ndoshta i kushtoni shumë kohë vetes. Ju mund të jeni një vajzë e dashur dhe e zellshme, por ndoshta nuk e telefononi babanë tuaj aq sa duhet. Ju mund të jeni një Trojan në punë, por ndoshta kaloni pak kohë gjatë ditës së punës në mediat sociale. Askush nuk është i përsosur.
Por çështja nuk është të jesh i përsosur, por të jesh më i mirë; pa të meta është e pamundur.
Jetojmë në një epokë ku presim shumë njerëz. Gabimet, sado të pafajshme të jenë, kanë shkatërruar karriera. Falja duket po aq e rrallë sa feniksi egjiptian. Megjithatë, të shohësh veten dhe njerëzit e tjerë si zhgënjyes të përkohshëm të Zotit nuk është e shëndetshme. Në vend të kësaj, ne duhet të fokusohemi jo në të qenit më të mirët, por të jemi më të mirë se dikur. Siç shprehet stoiku romak, Seneka:

Unë nuk jam një ‘njeri i mençur’, as… nuk do të jem ndonjëherë. Dhe kështu, mos kërkoni nga unë që të jem i barabartë me më të mirët, por që të jem më i mirë se i ligu. Më mjafton nëse çdo ditë zvogëloj numrin e veseve të mia dhe fajësoj gabimet e mia.

Problemi, megjithatë, është se komanda për të qenë më mirë është një shembull klasik i një zgjidhje të paqartë, të padobishme që zakonisht prishet nga koha e drekës. Objektivat e zakonshëm, të kotë dhe të keqpërcaktuar nuk do t’ju çojnë askund. Kjo është arsyeja pse filozofia japoneze e kaizen (改善) është kaq e fuqishme dhe kaq e dobishme. Ai e bën të pakapërcyeshmen të menaxhueshme dhe na lejon të përmbushim edhe detyrat më të mëdha.

Filozofia e kaizen
Kaizen nuk është ndonjë sekret i lashtë, misterioz i varrosur thellë brenda disa rrotullave të humbura monastike. Është një praktikë biznesi e popullarizuar në shekullin e 20-të nga Toyota – prodhuesi i makinave.

Fjalë për fjalë përkthehet si “ndryshim i mirë” dhe është praktikë e përmirësimit gradual dhe të vazhdueshëm. Është filozofia që thotë se të gjithë mund ta përmirësojmë veten, por mënyra më e mirë (dhe më e qëndrueshme) për ta bërë këtë është ngadalë dhe me hapa të vegjël. Toyota dikur ishte një kompani tekstili, dhe kalimi i saj në prodhimin e makinave nuk ishte një revolucion brenda natës (i cili quhet kaikaku). Në vend të kësaj, pati një ndryshim këtu, një zhvendosje atje. Çdo ditë diçka ishte ndryshe, çdo javë diçka ishte më mirë dhe kur një muaj u bë një vit, ishte arritur një ndryshim i pabesueshëm.

Ne jetojmë në një epokë rregullimesh të shpejta dhe kënaqësie të menjëhershme, por kaizen nuk është asnjëra. Përmirësimi i tij i ngadaltë dhe i vendosur mund të duket i pakuptimtë dhe i parëndësishëm kur merret vetëm. Por ashtu si shumë pika një ditë do të bëjnë një oqean, kaizen mund të transformojë çdo jetë. Ndërsa ditët kthehen në vite, ju do të shikoni se kush keni qenë me një sy tjetër.

Kaizen është një mënyrë e provuar, efektive dhe praktike për të qenë më të mirë.

Tre shembuj të kaizen
Të gjithë mund të përdorim kaizen. Ajo u shpik literalisht për t’u zbatuar në jetën e përditshme. Më poshtë janë tre shembuj praktikë (dhe të zakonshëm) se si mund ta përdorni:

Duke rregulluar shtëpinë tuaj. Pa marrë parasysh se sa e madhe është shtëpia juaj, “pastrimi i pranverës” shumë shpesh vonohet gjithnjë e më shumë derisa merimangat të hedhin pretendime për të drejtat e banimit me ju. Një pastrim i madh është një luftë e padobishme, por mënyra kaizen është të thuash: “Sot do të rregulloj dhomën e gjumit dhe asgjë më shumë“. Ose, “Unë do të pastroj karriget këtë mëngjes dhe tavolinat këtë pasdite.” Ndoshta do t’ju marrë më shumë kohë, po, por është e bëshme.

Arritje sportive. Për jo-vrapuesit e botës, një maratonë është një sukses pa frymën e qëndrueshmërisë. Por çdo garë apo arritje e qëndrueshmërisë është thjesht një hap i vogël pas tjetrit. Shumë janë ata vrapues që përsërisin, “Sa të arrij në majë të asaj kodre” ose “Edhe një kilometër tjetër“, pa pushim – derisa një kilometër të bëhet 40.

Duke ndryshuar karakterin tuaj. Ka shumë të vërteta në fuqinë e zakonit. Kur ne bëjmë një gjë pa pushim, truri ynë fjalë për fjalë riorganizohet. Është e pamundur të jesh i sjellshëm brenda natës. Duhet një ndryshim i vogël, gradual – kërkon kaizen. Pra, përpiquni me vetëdije të bëni një gjë të mirë para drekës. Bëni një tjetër para se të shkoni në shtrat. Me kalimin e kohës, kaizen na mëson se, një ditë, ju do të bëni gjëra të mira me lehtësi dhe zakon. Ju jeni bërë të sjellshëm.

Filozofia e kaizen gjendet gjithashtu në shprehje të tilla si: “Roma nuk u ndërtua për një ditë” dhe “Gjërat e mira vijnë për ata që presin“. Është diçka e vështirë për t’u realizuar në një epokë ku “ngadalësia” shihet si një ves. Por, ngadalë, ngadalë dhe me kalimin e kohës, gjëra të mëdha mund të bëhen.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here