Përmbysja e kultit të së bukurës: Përqafimi i shëmtisë

Duket se ekziston një besim i pashprehur se bukuria barazohet me mirësinë, dhe është koha ta sfidojmë këtë nocion.

Ekspozita “Kulti i së Bukurës” në Koleksionin Wellcome të Londrës eksploron fiksimin historik të bukurisë ideale. Ajo ngre pyetje nëse standardet universale të bukurisë janë konstante apo të ndryshueshme me kalimin e kohës. Personalisht, besoj se ideja e standardeve të bukurisë që evoluojnë rrënjësisht me çdo brez është e mbivlerësuar. Memet në vitet 2000 sugjeruan që Marilyn Monroe, e konsideruar më e madhe sipas standardeve të sotme, do të ishte e dëbuar. Megjithatë, nëse karizma e saj do të ishte e pranishme sot, ajo padyshim që do të festohej.

Edhe pse tendencat e bukurisë luhaten, përpjekja për bukurinë konvencionale ka qenë gjithmonë sfiduese. Ekspozita tregon paralajmërime historike kundër kërkimit të së bukurës, duke theksuar se ajo shpesh çon në prishje morale. Ata që nuk arrijnë t’u përshtaten këtyre standardeve shpesh përballen me gjykimin.

Por ndoshta është koha për të sfiduar këtë kult të bukurisë. Shëmtia është nëneksploruar, shpesh shihet si thjesht mungesë e bukurisë. Megjithatë, ka diçka intriguese në përqafimin e shëmtisë. Ndërsa bukuria mund të përsëritet, shëmtia na stimulon ndryshe, duke krijuar një përvojë emocionuese dhe të pafundme. Shëmtia e vërtetë, e dallueshme nga bukuria alternative, rrallëherë është e shurdhër.

Sot, ndërsa paragjykimet dhe idealet joreale të bukurisë janë të shfrenuara në internet, përqafimi i meritave të shëmtisë bëhet thelbësor. Është koha të pranojmë se shëmtia, ashtu si bukuria, ka rëndësi në jetën tonë.

Në art, zbulimi i subjektivitetit të një personi tjetër është një arritje e jashtëzakonshme. Arti i shëmtuar, shpesh i nënvlerësuar, mund të ndikojë thellësisht, sepse zbulon aspektet e papërpunuara dhe të pazbardhura të ekzistencës. Është thelbësore të pranohet se shëmtia mbart llojin e saj unik të bukurisë.

Për të përfunduar, ka një lloj dinjiteti që vetëm shëmtia mund ta dhurojë. Piktura e Dukeshës së shëmtuar dhe portretizimi i John Merrick në “The Elephant Man” e ilustron këtë. Shëmtia, kur përqafohet, bëhet një mjet i fuqishëm, duke sfiduar nocionin se bukuria është virtyti i fundit. Në një kohë kur jokonvencionalja përqeshet, është thelbësore të vlerësohet se shëmtia ka rëndësi po aq, nëse jo më shumë, sesa bukuria në botën tonë komplekse.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here