Qyteti i Nju Jorkut i shpall mediat sociale një rrezik për shëndetin publik

Në një lëvizje novatore, New York City ka përcaktuar zyrtarisht mediat sociale si një rrezik për shëndetin publik, veçanërisht për ndikimin e tyre në shëndetin mendor të të rinjve. Ky njoftim, i bërë nga kryebashkiaku Eric Adams gjatë fjalimit vjetor të Shtetit të Qytetit, shënon rastin e parë të një qyteti të madh amerikan që ndërmerr një hap kaq të rëndësishëm.

Kryebashkiaku Adams vuri në dukje në mënyrë specifike platformat si TikTok, YouTube dhe Facebook, duke i akuzuar ata se kanë kontribuar në një krizë të shëndetit mendor përmes dizajnit të platformave të tyre, të cilat ai i përshkroi me karakteristika si varësia dhe rrezikshmëria, duke u kthyer në një rrezik për shëndetin publik.

Komisioneri i Shëndetësisë në qytetin e Nju Jorkut, Ashwin Vasan lëshoi menjëherë një urdhër për formimin e këshillimit për komisionerin shëndetësor, duke përcaktuar zyrtarisht mediat sociale si një rrezik të krizës së shëndetit publik brenda qytetit.

Këshillimi trajton gjendjen e përkeqësuar të shëndetit mendor të të rinjve në qytetin e Nju Jorkut dhe ofron udhëzime për të rinjtë për nxitjen e përdorimit të shëndetshëm të mediave sociale.

Sugjerimet përfshijnë zbatimin e kohërave dhe vendeve pa teknologji, monitorimin e emocioneve gjatë përdorimit dhe inkurajimin e diskutimeve të hapura rreth ndikimit të mediave sociale në shëndetin mendor te të rriturit.

Ndërsa deri në 95% e adoleshentëve amerikanë angazhohen me mediat sociale për t’u lidhur me miqtë dhe për të qëndruar të përditësuar mbi tendencat e reja, shqetësimet për kontributin e platformave në një krizë të paprecedentë të shëndetit mendor midis të rinjve janë rritur.

Këshillimi nga New York City citon statistika alarmante, duke vënë në dukje se midis 2011 dhe 2021, normat e nxënësve të shkollave të mesme që përjetojnë mungesë shprese u rritën me mbi 42% dhe normat e ideve për vetëvrasje u rritën me më shumë se 34%. Ai gjithashtu thekson ndikimin joproporcional te të rinjtë që identifikohen si zezakë, latinë, femra ose LGBTQ+.

Veçanërisht, këshillimi nuk kërkon eliminimin e plotë të mediave sociale. Profesori Ofir Turel nga Universiteti i Melburnit, i cili studion efektet e sjelljes së teknologjisë, lavdëroi qasjen e qytetit të Nju Jorkut. Turel sugjeroi një “model të rregullimit të ushqimit“, duke inkurajuar zakone dhe njohuri të shëndetshme në vend që të vendosë kufizime.

Ndërsa pranoi sëmundjet e mundshme të mediave sociale, ai theksoi se ajo gjithashtu ka shumë aspekte pozitive që duhet të balancohen përmes zgjedhjeve dhe stimujve të informuar.

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here