Rritet numri i shtatzanive pas përdorimit të Ozempic dhe Wegovy

Një prirje e veçantë është shfaqur në mediat sociale kohët e fundit: shtatzënitë e papritura midis individëve që përdorin ilaçin e diabetit Ozempic dhe homologun e tij për humbje peshe, Wegovy.

Sipas revistës People, ka disa arsye pas kësaj ndodhie të papritur kur merren këto barna të injektueshme të bazuara në semaglutide.

Dr. Iman Saleh, mjeke obstetër, gjinekologe dhe specialiste e mjekësisë së obezitetit në sistemin Shëndetësor Northwell të Nju Jorkut, hedh dritë mbi fenomenin. Ajo sugjeron se humbja e peshës e shkaktuar nga këto barna mund të rrisë pa dashje fertilitetin. Humbja e peshës mund të çojë në rritjen e fertilitetit pasi qelizat yndyrore prodhojnë estrogjen, i cili mund të ndikojë pozitivisht në ovulim.

Për më tepër, ndryshimet në shtresat e stomakut që rezultojnë nga këto barna, të njohura për të simuluar ndjesinë e ngopjes, mund të ndikojnë gjithashtu në efikasitetin e kontrollit të lindjes. Përthithja e ndryshuar në trup për shkak të këtyre ilaçeve mund të ndikojë në efektivitetin e metodave të kontrollit të lindjes.

Platformat e mediave sociale si Reddit dhe TikTok kanë parë një fluks historish rreth “Ozempic Babies“, me përdoruesit që ndajnë udhëtimet e tyre befasuese drejt prindërimit. Disa individë madje raportuan se mbetën shtatzënë pas vitesh lufte me infertilitetin, një zbulim që i la të tronditur.

Prevalenca e këtyre dukurive ka shtyrë Novo Nordisk, prodhuesin e të dy barnave, të krijojë një faqe interneti të dedikuar për individët që të raportojnë shtatzënitë gjatë përdorimit të Wegovy.

Ndërsa humbja e peshës dhe shtatzënitë e papritura mund të sjellin gëzim për disa, ato gjithashtu paraqesin rreziqe të konsiderueshme. Wegovy, në veçanti, shoqërohet me dëmtim të mundshëm të fetusit, duke bërë që kompania të këshillojë ndërprerjen e përdorimit të tij pas konfirmimit të shtatzënisë. Për përdoruesit e Ozempic, situata është më komplekse për shkak të rreziqeve të natyrshme që diabeti paraqet për fetuset.

Megjithëse një provë klinike është duke u zhvilluar për të hetuar efektet e Wegovy tek individët shtatzëna, rezultatet përfundimtare nuk priten deri në vitin 2027.

Kjo prirje në zhvillim nënvizon nevojën për shqyrtim dhe monitorim të kujdesshëm të individëve që përdorin këto barna, veçanërisht për ata që kanë moshën për të lindur fëmijë, për të zbutur rreziqet e mundshme dhe për të siguruar mirëqenien e tyre.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here