Sa ujë i duhet trupit tonë?

Konsumi i ujit është një temë që ka marrë vëmendje të konsiderueshme, me tendencat e mediave sociale si #watertok që grumbullojnë mbi një miliardë shikime. Por mes zhurmës së mediave sociale, pyetja mbetet: Sa ujë ka nevojë në të vërtetë një person mesatar?

Sipas Akademisë Kombëtare të Mjekësisë, meshkujt e shëndetshëm në përgjithësi qëndrojnë të hidratuar duke pirë të paktën tre litra (afërsisht 13 gota) ujë në ditë, ndërsa femrat zakonisht kërkojnë të paktën 2.2 litra (pak më shumë se nëntë gota), duke përjashtuar ujin nga ushqimi. Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë që këto udhëzime të mos i shikojnë si mandate strikte.

Dr. Siddharth P. Shah, një nefrolog në Spitalin e Universitetit të Pensilvanisë, thekson se shumica e individëve do të hidratohen në mënyrë adekuate edhe nëse konsumojnë pak më pak se këto rekomandime.

Përcaktimi i nevojave të dikujt për ujë varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë nivelin e aktivitetit, klimën, madhësinë e trupit dhe kushtet shëndetësore. Individët fizikisht aktivë, ata që jetojnë në klimat e nxehta, gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë fëmijën me gji, dhe të moshuarit mund të kenë nevojë për hidratim shtesë. Është interesante se ndërsa njerëzit plaken, nevojat e tyre për ujë shpesh ulen për shkak të ndryshimeve në masën e muskujve dhe përbërjen e yndyrës.

Dr. Alysia Robichau, mjeke familje dhe e mjekësisë sportive, këshillon t’i kushtoni vëmendje shenjave delikate të dehidrimit, të tilla si ndjesia e vazhdueshme e të ftohtit ose ndjesia e lëkurës së thatë, përveç etjes. Fillimi i ditës me një gotë ujë mund të ndihmojë në luftimin e dehidrimit të akumuluar gjatë gjumit.

Ndërsa uji i aromatizuar ose i gazuar është i pranueshëm, pijet me kafeinë dhe pijet alkoolike mund të kenë më pak efekte hidratuese. Përveç kësaj, uji i marrë nga frutat dhe perimet kontribuon në hidratimin e përgjithshëm, me disa vlerësime që sugjerojnë se deri në 20% të marrjes së ujit vjen nga ushqimi.

Pavarësisht shqetësimeve për marrjen e tepërt të ujit, shumica e individëve nuk kanë gjasa të mbihidratohen. Megjithatë, konsumi i tepërt i ujit, veçanërisht në mesin e atletëve, mund të çojë në çekuilibër në elektrolitet dhe dehje potencialisht fatale nga uji.

Si përfundim, ndërsa qëndrimi i hidratuar është thelbësor për shëndetin e përgjithshëm, nuk ka një qasje të vetme për marrjen e ujit. Duke i kushtuar vëmendje shenjave të etjes dhe përfshirja e ushqimeve të pasura me ujë në dietën tuaj mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve optimale të hidratimit pa pasur nevojë për konsum të tepruar të ujit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here