Shkalla e refuzimit të vizave amerikane të punës bie pas përfundimit të politikave të imigracionit të Trump

Normat e refuzimit të vizave të punës (H-1B) janë kthyer në nivelet para Trump pasi vendimet e gjykatës dhe një zgjidhje ligjore i dhanë fund politikave kufizuese të administratës Trump, sipas një raporti të ri. Ndryshimet filluan në tremujorin e katërt të 2020, ndërsa Donald Trump ishte ende president, pas një marrëveshjeje ligjore me grupin e biznesit ITServe Alliance dhe gjyqtarët që i shpallën politikat e administratës Trump të paligjshme.

Normat më të ulëta të refuzimit vazhduan deri në vitin 2021, sepse administrata e Biden-it iu bind zgjidhjes ligjore dhe nuk futi kufizime të reja, thuhet në një artikull të publikuar në Forbes.

Politika protektsioniste e Trump me parrullën e famshme “Bli amerikan, Punëso amerikan”, uli në masë për vitin 2020 atë që quhet “blerja e trurit”.

Vizat e përkohshme të punës H-1B zakonisht janë e vetmja mënyrë praktike për një shtetas të huaj me aftësi të lartë, duke përfshirë një student ndërkombëtar, që të punojë afatgjatë në Shtetet e Bashkuara dhe të ketë një mundësi për t’u bërë një emigrant me bazë punësimi dhe një shtetas amerikan. Shumë themelues të kompanive miliarda dollarëshe dhe individë që krijuan vaksinat dhe ofruan kujdes mjekësor që u ka shpëtuar jetën amerikanëve gjatë pandemisë kanë përdorur viza H-1B dhe kartat jeshile të bazuara në punësim, vëren Fondacioni Kombëtar për Politikat Amerikane (NFAP).

Sipas raportit të NFAP ku thuhet “Administrata Trump arriti të zbatojë atë që gjyqtarët përcaktuan si politika të paligjshme për gati katër vjet, dhe politikat imponuan kosto të konsiderueshme për punëdhënësit, mbajtësit e vizave dhe ekonominë e SHBA-së, duke kontribuar me gjasë në lëvizjen e shumtë të punës dhe talenteve në vende të tjera.”

Normat e ulëta të mohimit të H-1B në VF 2021 tregojnë se qasja kundër imigracionit e administratës Trump ishte një lajthitje, shkruan Forbes.

Nga raporti i NFAP, shkruhet tjetër, – “Pjesa më e madhe e rritjes së mohimeve për vazhdimin e punësimit gjatë administratës Trump ishte për shkak të një memorandumi të tetorit 2017 që udhëzoi gjyqtarët të mos ‘i jepnin më vëmendje gjetjeve të një peticioni të miratuar më parë’. Shumë zgjatime të statusit H-1B u rishikuan, sipas një standardi të ri, më kufizues, bazuar në politika që gjyqtarët më vonë i përcaktuan si të paligjshme. Punëdhënësit dhe avokatët kanë kredituar drejtorin e USCIS Ur Jaddou dhe administratën e Biden për anulimin e memorandumit të tetorit 2017.

Punëdhënësit dhe shtetasit e huaj me aftësi të larta kanë ende shumë probleme. Në mars 2021, punëdhënësit depozituan mbi 300,000 regjistrime H-1B për vetëm 85,000 peticione të disponueshme nën kufirin H-1B të 2022. Kjo do të thotë se qeveria e SHBA-së refuzoi më shumë se 70% të regjistrimeve të H-1B për shtetasit e huaj me aftësi të larta përpara se një gjyqtar të vlerësonte aplikimet, vijon më tej në artikull.

Raportimet e shtypit kanë filluar të kuptojnë se kufizimet e imigracionit kanë shkaktuar ose përkeqësuar shumë problemet e furnizimit me fuqi punëtore në Amerikë. Parandalimi i individëve shumë të aftë të punojnë në Amerikë nuk krijon më shumë mundësi për punëtorët amerikanë. Në vend të kësaj, politikat kufizuese të imigracionit reduktojnë rritjen ekonomike dhe të punësimit, shtyjnë punën jashtë Shteteve të Bashkuara dhe ulin standardet e jetesës për amerikanët.

Burimi: Forbes

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here