Gallup: Mbështetja e amerikanëve ndaj çështjeve kryesore për Biden, Trump, dhe Obama në 6 grafikë

Gallup shqyrton opinionet e amerikanëve për trajtimin e pesë çështjeve kyçe nga presidenti Joe Biden, si dhe vlerësimet e Barack Obama-s dhe Donald Trump-it për të njëjtat çështje: ekonominë, emigracionin, punët e jashtme në përgjithësi dhe marrëdhëniet me Rusinë dhe Kinën. Një tabelë e gjashtë krahason Biden dhe Trump për përgjigjen ndaj pandemisë.

Vlerësimet e miratimit të Biden për të gjitha këto çështje vijnë nga sondazhi i Gallup nga 1 deri në 23 shkurt, në të cilin miratimi i përgjithshëm i punës së Biden u regjistrua 42%, në përputhje me renditjen ku ka qenë për 18 muajt e fundit.

1. Ekonomia: Jo kostumi më i fortë i Bidenit
Vlerësimi i fundit i miratimit të punës nga Biden për ekonominë është gati në gjysmë të rrugës midis vlerësimeve më të këqija që kanë marrë Trump dhe Obama. Pikat e ulëta të të dy paraardhësve të tij mbi ekonominë erdhën në fillim të presidencës së tyre, pas së cilës ata panë një përmirësim të fortë. Kjo krijon njëfarë shprese për Biden se ai mund të ndjekë një trajektore të ngjashme. Në të vërtetë, vlerësimi i tij prej 34% në shkurt është përmirësuar pak nga pika e tij e ulët prej 31% në gusht 2022.

2. Punët e Jashtme: Një rënie e shpejtë
Ashtu si Obama, Biden e filloi mandatin e tij në detyrë me një shumicë të amerikanëve që miratuan punën që ai po bënte në çështjet e jashtme në përgjithësi. Megjithatë, vlerësimet e miratimit të Biden për trajtimin e punëve të jashtme kanë qenë 43% ose më të ulëta që nga fundi i vitit 2021, duke përfshirë 41% tani. Megjithatë, Biden mbetet mbi pikët më të ulëta për të dy paraardhësit e tij në këtë çështje – 31% për Obamën dhe 33% për Trump.

3. Emigracioni: Vlerësim më i ulët se Trump
Siç u theksua kohët e fundit në buletinin tonë javor, Biden ka dalë kryesisht më keq se paraardhësit e tij të fundit për çështjen e imigracionit. Më pak amerikanë se kurrë më parë e miratojnë punën që Biden po bën për emigracionin. Obama mori miratim të ulët për imigracionin në periudhat e tij të parë dhe të dytë, por pa disa përmirësime deri në fund të presidencës së tij.
4. Trajtimi i Rusisë: Ngjashëm me Obamën dhe Trumpin
Me luftën Rusi-Ukrainë, e cila filloi më shumë se një vit më parë, duke qenë një fokus kryesor i politikës së jashtme të presidencës së tij, Biden ka shpenzuar shumë kohë duke komunikuar me publikun amerikan për Rusinë. Sot, Biden qëndron praktikisht i lidhur me leximin e fundit të Trump për trajtimin e marrëdhënieve SHBA-Rusi dhe vlerësimi i tij i miratimit prej 37% për Rusinë përputhet me vlerësimin e vetëm të Gallup për Obamën për këtë çështje, nga viti 2014.
5. Marrëdhëniet me Kinën: Hapësirë për Përmirësim
Për të tretin vit radhazi, amerikanët e shohin Kinën, më shumë se çdo vend tjetër, si armikun më të madh të Shteteve të Bashkuara në botë. Ndërsa marrëdhëniet me Kinën janë përkeqësuar, shenjat e Bidenit se si po e trajton atë janë përkeqësuar. Rritja e tensioneve midis kombeve në dy vitet e fundit mund të jetë gjithashtu një faktor në rënien e notave të Biden.Gallup mati miratimin e Obamës për marrëdhëniet me Kinën (39%) vetëm një herë, në vitin 2012, ndërsa këtë e bëri në tre raste për Trump, duke filluar nga 40% në 47%.
6. Përgjigja ndaj COVID: Një pikë e fortë
COVID-19 u shfaq si një pandemi globale në vitin 2020 dhe kështu ka qenë një çështje shqetësuese vetëm për Biden dhe Trump. Kjo është një fushë që Biden në përgjithësi ka tejkaluar paraardhësin e tij, me vlerësime të miratimit që variojnë midis 47% dhe 67%. Pas një niveli fillestar prej 60% për Trump në fillim të pandemisë, vlerësimet e tij ishin midis 36% dhe 44% në verën dhe vjeshtën e 2020.
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here