Shtetet e Bashkuara mund të shkojnë drejt një ‘tripledemie’, por një mjek ka një paralajmërim urgjent për prindërit për gripin në veçanti

Nëse ndihet sikur ka shumë viruse që qarkullojnë në të njëjtën kohë, kjo është për shkak se ka. Me një variant në dukje të ri të COVID çdo sezon, një numër jashtëzakonisht të lartë të infeksioneve RSV (virus sincicial respirator) për këtë periudhë të vitit dhe sezonin e gripit afër, ekspertët paralajmërojnë për një “tripledemi” të mundshme këtë dimër. Por sa të shqetësuar duhet të jenë prindërit?

Për sa i përket ‘tripledemisë’, fëmijët e vegjël janë më të cenuarit dhe unë po e shoh këtë në praktikën time tani,” tha Dr. Mike Sevilla, një mjek i familjes me bazë në Salem, Ore. “Gjatë kulmit të pandemisë, fëmijët (dhe të rriturit) janë mbrojtur nga sëmundja me distancim social dhe maskim. Sidoqoftë, ndërsa rastet e gripit, COVID dhe RSV janë në rritje në shkallë kombëtare, ne po shohim më shumë fëmijë të vegjël që vuajnë nga këto sëmundje edhe këtu në nivel lokal.

Megjithatë, Dr. Larry Kociolek, drejtor mjekësor i parandalimit dhe kontrollit të infeksionit dhe mjek në Spitalin e Fëmijëve Lurie të Çikagos, është më i shqetësuar për sezonin e ardhshëm të gripit se çdo gjë tjetër.

Unë mendoj se gripi ka potencialin për të mposhtur sistemin tonë të kujdesit shëndetësor,” paralajmëroi ai. “Ndryshe nga RSV, enterovirusi – i cili është një grup infeksionesh që shkaktojnë sëmundje të lehta deri të rënda – dhe COVID, ne nuk kemi pasur një sezon gripi që nga fillimi i vitit 2020. Gripi në thelb u largua për dy vitet e gjysmë të fundit, dhe kështu ne kemi një popullsi të madhe foshnjash – në thelb pothuajse çdo fëmijë në SHBA që është nën 2 vjeç e gjysmë deri në 3 vjeç – të cilët nuk janë ndeshur me gripin dhe shkalla e vaksinimit nuk është veçanërisht e mirë.”

Tridhjetë e nëntë vdekje pediatrike nga gripi u raportuan për sezonin 2021–22 që nga 24 shtator 2022, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Në një vit të zakonshëm, mjekët presin rreth 100 vdekje pediatrike nga gripi në SHBA; megjithatë, në një vit të keq, mund të ketë disa qindra. “Unë parashikoj se ky do të jetë një vit veçanërisht i keq, nëse nuk jemi në gjendje të bëjmë përparime të mëdha në marrjen e vaksinës sonë të gripit gjatë muajve të ardhshëm,” thotë ai.

Parandalimi më i mirë i gripit dhe COVID-it është vaksinimi si për të rriturit, ashtu edhe për fëmijët, thotë Sevilla. CDC rekomandon vaksina vjetore të gripit për të gjithë personat 6 muajsh e lart në SHBA. Në mënyrë tipike vaksina jepet me një gjilpërë në krah, por ekziston edhe një vaksinë kundër gripit me spraj hundësh. Shumica e njerëzve do të kenë nevojë vetëm për një dozë për sezonin dhe rekomandohet që të vaksinoheni deri në fund të tetorit për sa më shumë mbrojtje. Vaksina kundër COVID rekomandohet gjithashtu për mbrojtje kundër sëmundjeve të rënda ose vdekjes nga virusi, megjithëse as vaksina kundër gripit dhe as vaksina e COVID nuk janë të garantuara për të parandaluar sëmundjet.

Kur bëhet fjalë për të rriturit, unë u kam theksuar veçanërisht pacientëve të mi mjekësorë me rrezik të lartë, se vaksinimi është jashtëzakonisht i rëndësishëm këtë vit,” tha Sevilla. “Unë e kuptoj që shumë amerikanë po përjetojnë lodhje pandemike, veçanërisht kur bëhet fjalë për distancimin shoqëror dhe maskimin. Megjithatë, kur bëhet fjalë për parandalimin, vaksinimi është hapi më i mirë për të mbrojtur veten dhe komunitetet tona në muajt e vjeshtës dhe të dimrit.

Nuk ka ende një vaksinë për RSV, megjithëse ekzistojnë dy trajtime që mund të ndihmojnë foshnjat dhe fëmijët e vegjël. RSV zakonisht ndjek një model sezonal me rastet që rriten në fund të vjeshtës dhe në fillim të dimrit, ndonjëherë që përkon me sezonin e gripit. Çdo vit, afërsisht 58,000 fëmijë nën 5 vjeç shtrohen në spital si rezultat i infeksionit RSV, sipas CDC. Dhe me rritjen e fundit, shumë spitale për fëmijë janë tashmë në kapacitet.

Për një prind individual, shqetësimi për secilin prej këtyre viruseve nuk është i ndryshëm nga ai që ka qenë në të kaluarën,” tha Sevilla. “Por si një sistem i kujdesit shëndetësor, ne kemi nevojë për zgjidhje urgjente për të adresuar një rritje të gripit në të njëjtën kohë me RSV ose enterovirus… Pra, ne kemi nevojë që njerëzit në komunitet të bëjnë sa më shumë që të munden për të mbajtur veten të shëndetshëm me masat dhe vaksinat e arsyeshme.

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here