Pse është mirë të bësh gjëra të vështira?

Si një person që i pëlqen ngjitja e shkëmbinjve, unë luftoj kundër gravitetit ndërsa ngjitem në muret dhe mbajtëset e tyre në formë shkëmbi. Por krahët e mi janë të lodhur pa ndryshim, shtrëngimi më rrëshqet nga djersa dhe, ndonjëherë, nervat e mia pyesin nëse duhet të qëndroj në rrugë më të lehta ngjitje.

Përpjekja për të bërë gjëra të vështira është… epo mirë, e vështirë. Dhe sforcimi fizik dhe mendor shpesh të bën të ndihesh keq.

Megjithatë, ne i kërkojmë këto sfida pa ndonjë shpërblim të dukshëm të jashtëm. Unë jam duke shkuar në udhëtime të ndryshme për t’u ngjitur në këto maja shkëmbinjsh.Të tjerët shkojnë edhe më tej, duke vrapuar apo marrë pjesë në maratona. Dhe shumë njerëz e kalojnë kohën e lirë duke ushtruar mendjen në fjalëkryqe, duke hartuar strategji në lojëra tavoline ose duke luajtur videolojëra.

Prirja jonë për të bërë gjëra të vështira që na bëjnë të ndihemi keq është ajo që studiuesit e quajnë Paradoksi i Përpjekjeve. Përpjekja e madhe është e kushtueshme dhe e neveritshme, por është diçka që njerëzit e vlerësojnë.

Truri ynë kryen vazhdimisht analiza kosto-përfitim mbi zgjedhjet dhe veprimet. Kur jemi të vështirë në punë, korteksi i përparmë cingulat i vendosur afër pjesës së përparme të trurit tonë ndjek përpjekjet tona dhe aktiviteti i tij nervor duket të jetë i lidhur me atë se sa keq ndihet sforcimi.

Këto sinjale përpjekjesh ndihmojnë trurin tonë të vlerësojë nëse ia vlen të vazhdojmë të përpiqemi apo të bëjmë diçka tjetër.

Historikisht, fushat e neuroshkencës kognitive dhe ekonomisë së sjelljes janë fokusuar në nocionin shumë intuitiv që të bësh një përpjekje është e vështirë shumë herë. Kur prezantohen me zgjedhjen e dy detyrave njohëse, njerëzit preferojnë qartë të bëjnë më të lehtën dhe janë të gatshëm të pranojnë më pak shpërblime për të shmangur që të përpiqen më shumë. Një studim i kohëve të fundit zbuloi se njerëzit janë të gatshëm të pranojnë dhimbje fizike për të shmangur detyrat që kërkojnë njohje.

Dhe nuk janë vetëm njerëzit që pëlqejnë të jenë dembelë. Ajo që shkencëtarët e quajnë “ligji i përpjekjes më të vogël” duket se vlen edhe për kafshët.

Minjtë, gjithashtu, shmangin pjesët sfiduese fizike të labirintit dhe detyrat që kërkojnë njohje.

Përpjekja mendore kërkon gjithashtu një taksë fizike: sistemet tona nervore simpatike “luftoni ose ikni” aktivizohen, bebëzat tona zgjerohen dhe zemrat tona rrahin më fort.

Përpjekja “thjesht duket keq dhe ne priremi ta shmangim atë. Kjo është arsyeja pse është e kushtueshme”, tha profesori i Psikologjisë në Universitetin e Torontos, Michael Inzlicht. Megjithatë, në të njëjtën kohë, “ka diçka për të shtyrë veten që duket të jetë e vlefshme dhe e këndshme gjithashtu“.

Një arsye e dukshme që ne bëjmë përpjekje është për produktin përfundimtar, qoftë ky një trofe kampionati, rekord personal apo bonus në fund të vitit. Në përgjithësi, “në botën reale, sa më shumë të punoni, aq më shumë shpërblime keni tendencë të merrni“, tha Inzlicht. Neuroimazhimi tregon se striatumi ventral, një rajon i trurit që luan një rol kyç në përpunimin e rezultateve shpërblyese, aktivizohet më fort kur arrijmë diçka përmes përpjekjeve më të larta sesa përpjekjeve më të ulëta.

Sa më shumë përpjekje kërkon diçka, aq më shumë priremi ta vlerësojmë atë.

Njerëzit janë të gatshëm të paguajnë më shumë për një objekt që kanë ndërtuar vetë sesa i njëjti objekt i ndërtuar nga ekspertët – një fenomen i quajtur me vend efekti IKEA.

Por pse e vlerësojmë përpjekjen që na bën të ndihemi keq? Pse alpinistët dhe kërkuesit e tjerë të emocioneve në natyrë kërkojnë “argëtim të tipit II” edhe kur vetë sforcimi ndihet i tmerrshëm në këtë moment?

Një studim sugjeron se përgjigja mund të jetë në përpjekje. Studiuesit zbuluan se përpjekja shpërblyese – dhe jo rezultati – i shtyu njerëzit të kërkonin detyra më të vështira më vonë, edhe nëse nuk merrnin shpërblime shtesë. Në eksperimentin e parë, 121 njerëz u pajisën me elektroda për të monitoruar aktivitetin e tyre kardiovaskular, si një masë fizike se sa fort po punonte truri i tyre në një detyrë standarde të kujtesës.

Një grup pjesëmarrësish u shpërblye në bazë të përpjekjeve që ata bënë. Një grup tjetër u shpërblye me shuma të rastësishme parash, pavarësisht nga përpjekjet e tyre.

Më pas, të njëjtët pjesëmarrës duhej të plotësonin një sfidë të ndryshme njohëse të zgjidhjes së problemeve matematikore dhe u lejuan të zgjidhnin vështirësinë. Më e rëndësishmja, pjesëmarrësve iu tha se nuk do të paguheshin për këtë pjesë të eksperimentit.

Pavarësisht mungesës së shpërblimit të jashtëm, pjesëmarrësit që u shpërblyen më parë për përpjekjet e tyre vendosën të trajtojnë probleme më të vështira matematikore në krahasim me pjesëmarrësit që morën shpërblime të rastësishme. Grupi i dytë i eksperimenteve të kryera në internet me pothuajse 1500 pjesëmarrës gjeti një rezultat të ngjashëm: Përsëri, pjesëmarrësit që u shpërblyen më parë për ushtrimin e më shumë përpjekjeve njohëse zgjodhën të bënin më shumë probleme matematikore pa pagesë.

Studimi sugjeron që ne mund të mësojmë të shijojmë udhëtimin, pavarësisht nga destinacioni. Përpjekja në vetvete mund të jetë shpërblyese.
Ndërsa efektet janë relativisht të vogla, rezultatet janë emocionuese duke pasur parasysh se seancat e trajnimit ishin vetëm rreth 15 minuta, tha profesoresha e Psikologjisë së Motivimit në Universitetin e Vjenës dhe një prej autorëve të studimit, Veronika Job.

Si e vlerësojmë përpjekjen përcaktohet nga ajo që përjetojmë në jetën e përditshme. Ne kemi gjithë këtë histori të të mësuarit” në shkolla dhe punë që priret të shpërblejnë rezultatet dhe arritjet më shumë sesa përpjekjet që bëjmë, tha Job. Megjithatë, një qëndrim i shkurtër në laborator ishte në gjendje t’i bënte pjesëmarrësit të vlerësonin më shumë vlerën e brendshme të punës mendore.

Studimi i ri është vetëm një pikënisje për të kuptuar se si të stërvitni veten për të qenë më i mundimshëm.

Kjo nuk do të thotë të angazhoheni në të gjitha fushat e jetës suaj gjatë gjithë kohës: Teprimi, djegia dhe lëndimi i mundshëm nuk janë rezultate të shëndetshme apo të dëshirueshme.

Por të jesh në gjendje të përpiqesh shumë është një aftësi e dobishme për arritjen e qëllimeve sfiduese që i vlerëson. Njerëzit që gjejnë kuptim në përpjekjet e tyre kanë tendencë të raportojnë kënaqësi dhe kuptim më të lartë të jetës.

Gjetja e vlerës në përpjekje është arsyeja pse ne jemi në gjendje të ngjitemi maleve dhe të gjejmë atë rezervë të fshehur të forcës gjatë një gare ose afër një afati.

Burimi: The Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here