Si të kultivoni një ndjenjë të vetëvlerësimit të pakushtëzuar

Unë kam luftuar me ndjenjat e padenjësisë për aq kohë sa mbaj mend.

Nga jashtë, jeta ime dukej mjaft e përsosur kur isha duke u rritur. Prindërit e mi kishin një martesë të lumtur, ata na mbështetën dhe fituan mjaftueshëm që ne të ishim më se rehat. Më së shumti isha e lumtur, por kisha gjithashtu një ndjenjë të thellë se diçka nuk shkonte me mua.

Momentet e mia më të dhimbshme ishin në festa. Kur shkoja në festat e njerëzve me ngjyrë, miqtë e mi talleshin me mua sepse isha sfiduar në mënyrë ritmike dhe nuk mund ta bëja trupin tim të vështirë të shkollës së mesme të imitoja lëvizjet e fundit të kërcimit.

Më pas, si e vetmja vajzë me ngjyrë në festa të lidhura me shkollën time kryesisht të bardhë, nuk u zgjodha kurrë për të kërcyer. Nuk kam qenë kurrë objekt i vëmendjes së askujt. Ndihesha sikur nuk i përkisja.

Kështu, rreth moshës 12-vjeçare, vendosa që mënyra për të kuruar këto ndjenja të padenjësisë ishte përsosja. E thjeshtë, apo jo? Nëse do të isha e përsosur, atëherë do të përshtatesha. Do të zgjidhesha. Do të isha vërtet e lumtur.

U futa në klasat zyrtare të kërcimit, punova shumë në shkollë dhe u përpoqa të isha një mike mbështetëse dhe vetëmohuese. Vetëvlerësimi im ishte i lartë kur mora nota të mira dhe u ndjeva e përfshirë – por ai u rrëzua kur nuk ia dola mirë akademikisht ose më lanë jashtë.

Mbaja shpresën se nëse do të gjeja dikë që të më donte, atëherë më në fund do të ndihesha e denjë.

Në kolegj, zënia e kohës u bë strategjia ime kryesore për t’u ndier e denjë. Kam bërë xhongle me klasat dhe mentoren me Unionin e Studentëve me ngjyrë, qeverinë studentore, korin e ungjillit, ekipin e hapave … Mezi i lashë vetes kohë për të marrë frymë, për të menduar, për të qenë.

Pas kolegjit, vëmendja ime u kthye në përpjekjen për të gjetur një marrëdhënie për të ndjerë boshllëkun. Ankthi dhe ulje-ngritjet që përjetova në këtë kërkim ishin rraskapitëse. Mbaj mend që dilja nëpër bare dhe klube, dhe ashtu si në shkollën e mesme, rrallë isha e zgjedhura për të kërcyer. Fillova të vë në dyshim atraktivitetin tim me lëkurën time kafe dhe flokët e çrregullt dhe nëse do të pranohesha ndonjëherë nga një partner i mundshëm. Mbaja shpresën se nëse do të gjeja dikë që të më donte, atëherë më në fund do të ndihesha e denjë.

Unë do t’ju tregoj një sekret: asnjë prej tyre nuk funksionoi!

Jo perfeksionizmi, ngarkesa, marrëdhëniet – mirë, ndoshta me disa prej tyre ndodhi për një moment. Menjëherë pasi nisa një lidhje të re ose mora një notë të mirë, u ndjeva e denjë. Por shumë shpejt, ndjenjat e mia të vetëvlerësimit u zhdukën dhe unë po ndiqja gjënë tjetër. Sapo arrita në shiritin që kisha vendosur për vlerën time, ajo u ngrit përsëri.

A e keni përjetuar ndonjëherë këtë?

Pas disa vitesh terapie, rritjeje shpirtërore dhe një doktoraturë në psikologjinë klinike, më në fund kam filluar të kultivoj një vetëvlerësim të pakushtëzuar dhe kam hedhur besimin se “nuk jam mjaftueshëm e mirë”. Unë jam duke e përqafuar veten – të çuditshme dhe të gjithën – dhe kjo rrugë e re është çliruese, gjallëruese dhe jetëdhënëse.

Më lejoni të ndaj me ju atë që kam mësuar. Por përpara se ta bëj, ju mund të pyesni veten nëse kjo është vetëm këshilla për vetëvlerësimin.

Vetëvlerësimi i pakushtëzuar është ndjenja se ju meritoni të jeni gjallë, të të duan dhe të kujdesesh për të, të zësh hapësirë.

Unë thjesht dua të sqaroj: Vetëvlerësimi nuk është i njëjtë me vetëvlerësimin.

Vetëvlerësimi ynë rrjedh nga aftësitë, arritjet, pozicionet shoqërore dhe gjërat që besojmë dhe mund t’i arrijmë. Ne mund të forcojmë vetëvlerësimin tonë duke përmirësuar aftësitë ose performancën tonë, dhe vetëvlerësimi ynë shkon lart e poshtë në varësi të mënyrës se si po bëjmë në aspekte të ndryshme të jetës sonë.

Në të kundërt, vetëvlerësimi i pakushtëzuar është i ndryshëm nga aftësitë dhe arritjet tona. Nuk bëhet fjalë për të krahasuar veten me të tjerët; nuk është diçka që ne mund ta kemi pak a shumë. Vetëvlerësimi i pakushtëzuar është ndjenja se ju meritoni të jeni gjallë, të të duan dhe të kujdesesh për të. Për të zënë hapësirë.

Unë jam ulur me qindra studentë në një nga universitetet më të mira në vend dhe kur eksplorojmë shqetësimet e tyre dhe gërmojmë në rrënjë, shpesh zbulojmë se ata po luftojnë me një ndjenjë të thellë të padenjësisë. Besoj se ka shumë faktorë që na bëjnë të ndihemi kështu.

Reklamat na tregojnë se duhet të blejmë gjëra për t’u dashur, pranuar ose për të pasur sukses. Sistemi ynë arsimor na mëson se denjësia jonë si studentë bazohet në notat tona ose rezultatet e testeve. Prindërit tanë mund të kenë lënë të kuptohet se do të na donin më shumë nëse do të bënim listën e nderit ose ekipin e universitetit. Ata prej nesh që kanë përjetuar abuzime, sulme seksuale dhe trauma mund të vënë në dyshim personalitetin tonë dhe shumë të drejtën për të ekzistuar. Dhe, ndërsa rrjetet sociale përshkojnë jetën tonë, ne gjithashtu kemi filluar të ndiejmë se denjësia jonë bazohet në numrin e ndjekësve që kemi dhe pëlqimeve që marrim.

Cilido qoftë shkaku, për shumë prej nesh vetëvlerësimi ynë është i lidhur me arritjet dhe pasuritë tona. Sapo dështojmë ose humbasim miratimin, përjetojmë vetëvlerësim të ulët.

Vetëvlerësimi i pakushtëzuar është kundërhelmi për vetëvlerësimin e ulët. Është një rrugëdalje nga autokritika, turpi dhe sjellja jo e shëndetshme. Është një mënyrë për të dalë nga depresioni, ankthi dhe abuzimi me substancat. Është koha që ne ta bazojmë vlerën tonë në faktin se jemi njerëz për të kultivuar një vlerë që vazhdon edhe kur jeta nuk shkon ashtu siç shpresonim.

Pra, çfarë i pengon kaq shumë prej nesh të kultivojmë vetëvlerësim të pakushtëzuar?

Disa njerëz mund të kenë frikë se nëse janë shumë të kënaqur me veten e tyre, nuk do të motivohen të rriten dhe të ndryshojnë. Të tjerët mund të mendonin se pranimi i vetvetes si të denjë do të ishte arrogante. Dhe disa thjesht mund të besojnë se të ndihesh i denjë thjesht nuk është e mundur.

Shpesh pyes veten:

Si do të dukej bota nëse të gjithë do të kultivonim vetëvlerësim të pakushtëzuar?
Çfarë do të gjenit guximin të bënit nëse do ta dinit se jeni të denjë?
Çfarë do të guxonit të ëndërronit nëse vetëvlerësimi juaj nuk do të ishte në rrezik?
Çfarë do të ndalonit së bëri nëse do ta dinit që tashmë ishit të denjë?

Unë besoj se njerëzit do t’i zgjidhnin konfliktet pa dhunë dhe se më shumë njerëz do të guxonin të bënin gjëra të mahnitshme. Unë besoj se nëse vetëvlerësimi ynë nuk do të ishte në linjë, bota do të dukej shumë më mirë dhe më paqësore për të gjithë ne.

Pra, si ta bëjmë realitet këtë vizion?

Shihni nëse mund të hiqni dorë nga mendimet që keni për mënyrën se si mendoni, ndjeheni ose dukeni duhet të jetë e ndryshme. Në vend të kësaj, përqendrohuni në gjërat që ju pëlqejnë tek vetja.

Kultivimi i vetëvlerësimit të pakushtëzuar është një praktikë e vazhdueshme. Këtu janë katër mënyra se si mund të filloni të ndiheni më të denjë duke filluar pikërisht këtu, tani:

1. Faleni veten
Shumë prej nesh luftojnë të ndihen të denjë, sepse jemi të zemëruar me veten për gabimet e së kaluarës. Falja përfshin pranimin e asaj që ka ndodhur. Pranimi na çliron nga fajësimi i vetes dhe i të tjerëve dhe na lejon të ecim përpara.

Për të falur veten, reflektoni mbi rrethanat që çuan në gabimet e së kaluarës, pranoni dhimbjen që keni përjetuar dhe identifikoni se çfarë mësuat nga situata. Pastaj thojini vetes “Të kam falur” – në një mënyrë të ndershme dhe të sjellshme.

2. Praktikoni vetëpranimin
Mendoj se shumë prej nesh luftojnë me vetëvlerësim të ulët, sepse mendojmë se diçka nuk shkon me ne dhe refuzojmë ta pranojmë veten ashtu siç jemi. Marrim kaq shumë mesazhe saqë nuk jemi mirë ashtu siç jemi. Na është thënë se duhet të ndryshojmë trupin, rrobat, punën apo edhe personalitetin tonë për të qenë të pranueshëm.

Shihni nëse mund të hiqni dorë nga mendimet që keni për mënyrën se si mendoni, ndjeheni ose dukeni duhet të jetë e ndryshme. Në vend të kësaj, përqendrohuni në gjërat që ju pëlqejnë tek vetja. Me kalimin e kohës, filloni të përqafoni veçoritë tuaja – të qeshurën tuaj të vështirë, buzëqeshjen tuaj të shtrembër, mënyrën tuaj të pazakontë të të menduarit për gjërat. Nëpërmjet këtij pranimi, ju po e pranoni se jeni të denjë ashtu siç jeni.

Duke ditur se nuk jemi vetëm në betejat dhe dhimbjet tona, kjo na kujton se sfidat nuk na bëjnë të padenjë.

3. Jini aty për veten tuaj
Kur jeta bëhet e vështirë, shumë prej nesh e braktisin veten gjatë kohës së sfidës. Ne përfshihemi në vetëkritikë të ashpër – gjë që vetëm na bën të ndihemi më keq. Ajo që na duhet më shumë kur po kalojmë një kohë të vështirë është që dikush të thotë “Të shoh. E shoh sa keq po lëndohesh. Jam këtu.

Ne mund ta bëjmë këtë për veten tonë.

Herën tjetër që të përjetoni dhimbje emocionale, pranoni se si po ndiheshit dhe ofroni vetes pak ngushëllim. Vendoseni dorën në gjoks, përqafoni veten ose thoni diçka të sjellshme dhe qetësuese për veten tuaj.

4. Lidhuni me njerëz mbështetës
Vetëvlerësimi i ulët mund të na bëjë të ndihemi të izoluar dhe të vetmuar. Kur mendojmë se diçka nuk shkon me ne, ne priremi të tërhiqemi nga marrëdhëniet tona dhe ky izolim vetëm sa përkeqëson ndjenjat tona të padenjësisë. Duke ditur se nuk jemi vetëm në betejat dhe dhimbjet tona, na kujton se sfidat nuk na bëjnë të padenjë. Lidhja me njerëzit që janë mbështetës na ndihmon të marrim kontakt me njerëzimin tonë dhe ndjenjën tonë të vlerës.

Një gjë e fundit: Udhëtimi drejt vetëvlerësimit të pakushtëzuar nuk është gjithmonë i lehtë. Rruga nuk është e drejtë ose e qetë dhe do të përballeni me pengesa gjatë rrugës.

Duhet guxim për t’u çliruar nga kushtet që keni vendosur për vlerën tuaj. Procesi i faljes mund të jetë i çrregullt, mund të jetë e frikshme të pranojmë veten ashtu siç jemi, të qenit aty për veten mund të na vërë ballë për ballë me dhimbje emocionale dhe lidhja me të tjerët mund të na bëjë të ndihemi të pambrojtur.

Por unë jam këtu për t’ju thënë se ky udhëtim është gjithashtu i bukur dhe ia vlen ta bëni. Mbi të, do të gjeni forcë, do të bazoheni në njerëzimin tuaj dhe do ta dini se jeni të denjë. Kështu që unë ju sfidoj të përqafoni veten dhe të filloni të jetoni nga një vend i denjë për të gjetur pistën tuaj metaforike të vallëzimit dhe për të lëvizur lirshëm.

Po, thashë pistën e vallëzimit.
Ndihesha e lirë, u ndjeva e bollshme, u ndjeva plot jetë, u ndjeva e denjë.
Në udhëtimin tim, e gjeta veten duke u kthyer në pistën e vallëzimit, sepse aty filluan betejat e mia me padenjësinë.

Rezulton se kam mësuar disa lëvizje të reja që nga shkolla e mesme.

Disa vera më parë shkova vetë në një festival xhazi. Ndërsa isha ulur atje duke parë njerëzit që kërcenin nën muzikën live, dëshiroja të ngrihesha dhe të bashkohesha me ta. Por u shfaqën të gjitha pasiguritë e mia të vjetra për lëvizjet e mia të kërcimit dhe moszgjedhjen.

Për fat, një burrë i moshuar më ftoi të kërceja dhe pas një ose dy këngësh me të, fillova të kërceja vetë. Dhe ndërsa notat e xhazit latin mbushën ajrin dhe e lëviza trupin tim në ritëm, u ndjeva e lirë, u ndjeva e bollshëm, u ndjeva plot jetë, u ndjeva e denjë.

Burimi: ideas.ted.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here