Truri i nënshtrohet një “rindërtimi” të madh pas moshës 40 vjeçare

Në një përmbledhje sistematike të botuar së fundmi në revistën Psychophysiology, kërkuesit nga Universiteti Monash në Australi u përfshinë në literaturën shkencore, duke kërkuar të përmbledhin se si lidhja e trurit të njeriut ndryshon gjatë jetës sonë. Provat e mbledhura sugjerojnë se në dekadën e pestë të jetës (d.m.th., pasi një person mbush 40 vjeç), truri fillon t’i nënshtrohet një “rilidhje” radikale që rezulton në rrjete të ndryshme duke u integruar dhe më e lidhur gjatë dekadave në vijim, me efekte shoqëruese mbi njohjen.

Që nga fillimi i shekullit, neuroshkencëtarët e kanë parë gjithnjë e më shumë trurin si një rrjet kompleks, i përbërë nga njësi të ndara në rajone, nën-rajone dhe neurone individuale. Këto njësi janë të lidhura në mënyrë strukturore, funksionale ose të dyja. Me teknikat gjithnjë e më të avancuara të skanimit, neuroshkencëtarët mund të vëzhgojnë pjesët e trurit të subjekteve që “ndizen” në përgjigje të stimujve ose kur thjesht janë në pushim, duke ofruar një vështrim sipërfaqësor se si truri ynë sinkronizohet.

Ekipi i Universitetit Monash raportoi mbi 144 studime të cilat përdorën këto teknika imazherie për të hetuar trurin e dhjetëra mijëra subjekteve. Nga kjo analizë, studiuesit gjetën një prirje të përgjithshme se si truri i rrjetëzuar ndryshon gjatë jetës sonë.

Që në fillim, në vitet tona të adoleshencës dhe të rinisë, truri duket se ka rrjete të shumta, të ndara me nivele të larta të lidhjes së brendshme, duke reflektuar aftësinë për përpunim të specializuar. Kjo ka kuptim, pasi kjo është koha kur ne po mësojmë se si të luajmë sport, të flasim gjuhë dhe të zhvillojmë talente. Megjithatë, rreth mesit të viteve 40, kjo fillon të ndryshojë. Në vend të kësaj, truri fillon të bëhet më pak i lidhur brenda atyre rrjeteve të veçanta dhe më i lidhur globalisht nëpër rrjete. Në kohën kur arrijmë të 80-at, truri priret të jetë më pak i specializuar rajonal dhe në vend të kësaj është i lidhur dhe i integruar gjerësisht.

Kjo “rilidhje” ka efekte të prekshme në njohje.

Të moshuarit priren të tregojnë të menduarit më pak fleksibël, të tilla si formimi i koncepteve të reja dhe të menduarit abstrakt, frenimi më i ulët i përgjigjes, si dhe arsyetimi më i ulët verbal dhe numerik,” vunë re recensuesit. “Këto ndryshime të funksionit ekzekutiv mund të shihen fillimisht te të rriturit në dekadën e tyre të pestë të jetës, në përputhje me gjetjet e rishikimit sistematik që ndryshimet funksionale të lidhjes së rrjetit arrijnë pikën e tyre të përkuljes në dekadën e katërt dhe të pestë.”

Por lajmet nuk janë të gjitha të këqija për trurin e plakur. “Detyrat që mbështeten në procese kryesisht automatike ose të praktikuara mirë ndikohen më pak nga mosha ose madje mund të rriten pak gjatë gjithë jetëgjatësisë, si fjalori dhe njohuritë e përgjithshme,” shkruajnë autorët.

Pra, pse këto ndryshime të rrjeteve të trurit ndodhin në radhë të parë? Shqyrtuesit ofruan disa spekulime të mësuara. Ata vunë re se truri është një organ i uritur për burime, i pangopur për glukozën e thjeshtë të sheqerit. “Truri i të rriturve përbën afërsisht 2% të peshës totale të trupit, por kërkon afërsisht 20% të furnizimit total të glukozës”, shkruajnë ata.

Por ndërsa plakemi, trupat tanë priren të ngadalësohen dhe truri bëhet më pak efikas. Pra, jo vetëm që truri po merr më pak glukozë, por gjithashtu nuk po e përdor karburantin më së miri. Kështu, ndryshimet në rrjet ka të ngjarë të rezultojnë nga riorganizimi i trurit për të funksionuar aq mirë sa mundet me burimet në pakësim dhe “pjesë mekanike” të vjetëruar.

Dieta e duhur, stërvitja e rregullt dhe një mënyrë jetese e shëndetshme mund ta mbajnë mendjen në gjendje të mirë pune dhe të vënë në pritje ndryshimet e rrjetit, ndonjëherë edhe në pleqëri.

Punimet e brendshme të trurit janë vërtet misterioze, por me këtë rishikim të madh sistematik që përfshin qindra studime dhe dhjetëra mijëra skanime të trurit, ne të paktën po fillojmë të marrim një pamje sipërfaqësore se si ndryshon gjatë gjithë jetës sonë.

Gjatë viteve të para të jetës, ka një organizim të shpejtë të rrjeteve funksionale të trurit. Më pas ndodh një përsosje e mëtejshme e rrjeteve funksionale deri në dekadën e tretë dhe të katërt të jetës. Një ndërveprim i shumëanshëm i ndryshimeve potencialisht të dëmshme dhe kompensuese mund të pasojë gjatë plakjes, “përfunduan recensuesit.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here