Si të kursejmë para me metodën japoneze kakeibo

Në ndjekje të stabilitetit financiar, shumë prej nesh shpesh i trajtojnë financat e familjes si një problem të thjeshtë matematikor. Ne i shpërndajmë të ardhurat tona fikse në fatura, kursejmë një pjesë dhe më pas e shpërndajmë pjesën e mbetur për shpenzimet ditore. Kjo qasje sistematike, neglizhon një aspekt thelbësor – ndërgjegjësimin.

Zgjedhjet e pafundme me të cilat përballemi çdo ditë në lidhje me mënyrën se si t’i shpenzojmë të ardhurat tona të fundme për nevojat dhe dëshirat konkurruese shtojnë kompleksitetin në ekuacionin financiar.

A duhet të hamë darkë jashtë apo të gatuajmë në shtëpi? A është koha për të rinovuar garderobën tonë për punë?

Këto vendime, së bashku me kursimet për pensionin, një shtëpi ose arsimimin e një fëmije, e bëjnë të vështirë arritjen e një ekuilibri. Përballë kësaj ngarkese njohëse, njerëzit shpesh lëvizin midis shpenzimeve të pamenduara dhe mikromenaxhimit të financave të tyre në mënyrë të tepruar.

Një zgjidhje për këtë dilemë gjendet në teknikën japoneze të buxhetimit të quajtur Kakeibo, duke ofruar një metodë për të kapërcyer hendekun midis ekstremeve dhe për të promovuar menaxhimin e kujdesshëm financiar.

Kakeibo: Një qasje e ndërgjegjshme

Zhvilluar në vitin 1904 nga Hani Motoko, gazetarja e parë femër japoneze, Kakeibo është një sistem buxhetimi që i jep përparësi dobisë, thjeshtësisë dhe vëmendjes. Vetë termi, “Kakeibo“, përkthehet në “llogari shtëpiake” në japonisht, duke theksuar fokusin e tij në thelbin e menaxhimit të financave të dikujt.

Kakeibo fillon me një ushtrim të ndërgjegjes, duke i nxitur individët të reflektojnë mbi katër pyetje thelbësore përpara se të fillojnë bilancin e tyre financiar:

1. Sa të ardhura keni çdo muaj?
2. Sa do të dëshironit të kurseni?
3. Cilat janë shpenzimet tuaja aktuale?
4. Ku dëshironi të përmirësoheni?

Këto pyetje jo vetëm që vendosin qëllime financiare, por gjithashtu inkurajojnë “të menduarit e parimeve të para“, ku individët marrin parasysh vlerat që duan të kultivojnë në jetën e tyre. Sipas këshilltares financiare Paula Pant, paratë duhet të shihen si një mjet për të lehtësuar një jetë të kënaqshme, jo thjesht një grup taktikash për kontroll.

Katër kategoritë e Kakeibo

Pas vendosjes së bazës për qëllime të kujdesshme financiare, Kakeibo përfshin matematikën në ekuacion. Në fillim të muajit, individët llogaritin të ardhurat e tyre të parashikuara dhe zbresin kostot fikse si qeraja apo kësti i kredisë. Shuma e mbetur më pas ndahet për shpenzime ose kursime. Çdo shpenzim ndahet në katër grupe:

1. Thelbësore (p.sh., energji, ngrohje, ujë, artikuj ushqimorë).
2. Jo-thelbësore (p.sh., filma, restorante, spa).
3. Kultura (p.sh., libra, vizita në muze, edukim, bamirësi).
4. Të papritura (p.sh., vizita te mjeku, riparimi i makinave, dhurata e harruar për ditëlindjen e mikut).

Duke i thjeshtuar shpenzimet në këto kategori, Kakeibo promovon një pasqyrë më të qartë të mentalitetit të shpenzimeve, duke shmangur konfuzionin e panevojshëm.

Ndjekja dhe rishikimi

Përkrahësit e Kakeibo rekomandojnë përdorimin e një “bilanci” të shkruar me dorë ose një metodë digjitale për të gjurmuar rregullisht shpenzimet. Në fund të muajit, bëhet një rishikim për të krahasuar shpenzimet aktuale me qëllimet e përcaktuara. Ky reflektim shërben si një përvojë e vlefshme mësimore, duke ofruar njohuri për arritjet e kursimeve dhe rregullime të mundshme për të ardhmen.

Gjetja e bilancit financiar

Në thelb të Kakeibo qëndron filozofia japoneze e jetës e quajtur nagomi, duke theksuar ekuilibrin, harmoninë dhe qëndrueshmërinë. Kjo filozofi inkurajon individët të balancojnë vështirësitë e jetës duke kuptuar dhe përmirësuar aspektet pozitive të jetës së tyre.

Kakeibo, me kategorinë e tij të veçantë për kulturën, pranon se financat nuk duhet të diktojnë jetën, por të shërbejnë si një burim për rritje, mësim dhe aktivitete kuptimplota.

Teknika, e adaptueshme për nevojat individuale, i udhëzon individët në heqjen e detajeve të jashtme për t’u fokusuar në thelbin e financave të tyre. Kjo qasje siguron një buxhet të menaxhueshëm dhe motivues, duke mundësuar shpenzime të kujdesshme për një të tashme kuptimplotë dhe të ardhme të sigurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here