Fleksibiliteti është përfitimi më fuqizues për punonjësit: Sondazh i ri

Punëdhënësit marrin shënime. Nga të gjitha përfitimet që kompanitë dhe organizatat mund t’u ofrojnë punonjësve, një përfitim – fleksibiliteti për të punuar kur dhe si duan – është më i fuqishmi. Kjo sipas raportit të fundit që u publikua javën e kaluar nga Envoy.

Sipas raportit, “63% e punonjësve thonë se fleksibiliteti do t’i bënte të ndiheshin më të fuqizuar. Pothuajse gjysma pajtohen se liria për të ndarë kohën midis vendit të punës dhe shtëpisë dhe fleksibiliteti për të zgjedhur se cilat ditë do të vijnë, janë po aq të rëndësishme sa përfitimet tradicionale si fondi i pensionit dhe pushimive me pagesë.”

Kur u pyetën se çfarë kompania e tyre mund të bënte më mirë, ofrimi i fleksibilitetit të orarit u rendit pothuajse aq i lartë sa ofrimi i përfitimeve tradicionale si fondi i pensionit dhe kohë më e paguar pune prej – 46% krahasuar me 47% respektivisht.

Wakefield Research kreu anketën për Envoy me 1000 punonjësve të SHBA, mbi moshën 18 vjeç, të cilët ishin të punësuar me kohë të plotë ose të pjesshme. Përgjigjet u mblodhën midis 24 nëntorit dhe 1 dhjetorit 2021, duke përdorur një ftesë me email dhe një anketë në internet. Marzhi i përgjithshëm i gabimit për rezultatet është ±3.1% në një nivel besimi 95%.

Ekspertët e burimeve njerëzore, konsulentët e kërkimit dhe të tjerë ndanë njohuritë dhe perspektivat e tyre se pse fleksibiliteti është kaq i rëndësishëm për punonjësit.

Michael Roloson është drejtor i PEO Focus, Inc., një firmë këshilluese për burimet njerëzore dhe përfitimet e punonjësve. Ai tha se, “Si një firmë këshilluese që ndihmon kompanitë të hartojnë ofertat e planeve të tyre të përfitimeve, ne kemi shumë njohuri për opsionet e ndryshme të përfitimeve që punonjësit lakmojnë dhe preferojnë në shumë industri të ndryshme. Thënë kështu, deri tani më e popullarizuara që po kërkohet tani është aftësia për të punuar në distancë. Jo nga shtëpia, por nga distanca që do të thotë nga kudo.”

Roloson vuri në dukje se, “Pandemia ka treguar se punonjësit që punojnë në profesione që i lejojnë ata të punojnë në distancë, mund të jenë po aq ose më produktivë se ata që punojnë nga zyra. Kjo i ka fuqizuar ata të tejkalojnë pritshmëritë në punë, duke u dhënë në të njëjtën kohë më shumë kontroll mbi ekuilibrin e jetës së tyre të punës.

“Ky përfitim është kaq i lakmuar tani, sa punonjësit madje po shprehen se janë të gatshëm të pranojnë përfitime të tjera punonjësish apo edhe një pjesë të pagës së tyre në favor të aftësisë për të punuar në distancë,” vuri në dukje ai.

Ndikimi i Covid-19

Ahren Tiller është themeluesi dhe avokati mbikëqyrës në Qendrën e Ligjit për Falimentimin. Ai tha, “Unë menaxhoj një ekip të stafit ligjor dhe një nga përfitimet më të njohura për punonjësit e mi në ditët e sotme është një marrëveshje fleksibël pune. Kjo mund t’i atribuohet kërcënimit të vazhdueshëm të Covid-19 dhe kërkesës në rritje për ekuilibrin punë-jetë, veçanërisht nga punonjësit tanë më të rinj.

“Një marrëveshje fleksibël pune u ofron punonjësve mundësinë për të kryer detyrat e tyre kudo që të munden në rrethana të caktuara. Gjithashtu i lejon punëtorët të kenë një ditë pune kur ata mund të zgjedhin kohën për të filluar dhe për të përfunduar punën, duke i lejuar ata të punojnë kur të ndihen më produktiv,” shtoi Tiller.

Balanci jetë-punë

Debra Boggs, bashkëthemeluese e D&S Professional Coaching. tha se, “Si udhëheqëse e një firme konsulente për kërkimin e punës, ne punojmë me profesionistë të talentuar dhe liderë në të gjithë botën për t’i pajisur ata me mjetet që u nevojiten për t’u dalluar në tregun modern të punës.”

Boggs tha se një nga përfitimet më të kërkuara nga punonjësit “… është pa dyshim një mjedis pune në distancë ose hibrid. Pothuajse asnjë nga klientët tanë më të talentuar nuk është i interesuar të kthehet në zyrë 100% të kohës dhe po kërkon më shumë fleksibilitet dhe ekuilibër punë-jetë tani që e kanë përjetuar atë.”

Një avantazh konkurrues

Angela Nibbs është themeluesja e Maven Communications, një firmë PR me bazë në San Francisko. Ajo tha se, “Përtej bazave si përfitimet shëndetësore dhe fondi i pensionit, fleksibiliteti është përfitimi më i rëndësishëm i punonjësve. Si një biznes i vogël, mbajtja dhe tërheqja e talenteve mund të duket e frikshme në këtë treg tepër konkurrues të punës.

“Ajo që dëgjojmë herë pas here nga ekipi ynë është se ata vlerësojnë fleksibilitetin – për të punuar aty ku duan, për të marrë pushimin kur u nevojitet ose për të kompresuar oraret e tyre. Si rezultat, ekipi ynë ndihet si një pjesë e besuar dhe e vlerësuar e ekipit. Produktiviteti dhe morali mbeten të larta, dhe klientët tanë janë të mirë shërbyer dhe të lumtur.”

“Çfarë kërkojnë punonjësit”

Daniel Javor është themeluesi dhe CEO i Step By Step Business, një ekip sipërmarrësish serialë që ndihmojnë të tjerët të fillojnë bizneset e tyre të vogla. Ai vuri në dukje se, “… ndërsa përfitimet tradicionale do të jenë gjithmonë të rëndësishme, përfitimi i opsionit të punës në distancë ose hibride është ajo që kërkojnë punonjësit.

“Pandemia na mësoi se si puna në distancë ashtu edhe hibride funksionojnë dhe janë shumë të dëshirueshme për punonjësit. Fakti është se punonjësit nuk duan të kthehen në “mënyrën e vjetër” dhe do të shkojnë diku tjetër nëse ato opsione nuk janë të disponueshme për ta. Kompanitë duhet ta pranojnë këtë dhe ta përshtatin biznesin e tyre për të mbajtur punonjësit,” përfundoi ai.

Burimi: Forbes

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here