Studim i ri: bojërat e tatuazheve të përdorura në SHBA mund të përmbajnë kimikate që shkaktojnë kancer

Mendoni para se të bëni tatuazh.

Një studim i ri sugjeron se pothuajse gjysma e të gjitha bojërave të tatuazheve të përdorura në Shtetet e Bashkuara mund të përmbajnë kimikate që shkaktojnë kancer.

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Nju Jorkut në Binghamton analizuan 56 bojëra të njohura të përdorura shpesh nga artistët amerikanë të tatuazheve, duke zbuluar se 23 prej tyre kanë azo-komponime potencialisht të rrezikshme.

Ndërsa azo-komponimet nuk janë shkak për shqetësim ndërsa kimikisht të paprekura, bakteret ose drita ultravjollcë mund t’i degradojë ato në një përbërës tjetër që është kancerogjen.

Shumë pak dihet në të vërtetë për përbërjen e bojërave të tatuazheve, kështu që ne filluam të analizojmë markat e njohura,” tha autori kryesor i studimit John Swierk në një deklaratë pas takimit të vjeshtës të së mërkurës të Shoqatës Amerikane Kimike (ACS).

Çuditërisht, asnjë dyqan bojërash nuk e bën pigmentin specifik për bojën e tatuazheve,” tha më tej Swierk. “Kompanitë e mëdha prodhojnë pigmente për çdo gjë, si bojë dhe tekstile. Të njëjtat pigmente përdoren në bojërat e tatuazheve.”

Lajmi me siguri do të alarmojë më shumë se 100 milionë amerikanë që kanë të paktën një tatuazh.

Sipas një studimi të Statistica të vitit 2019, 35% e njerëzve në të gjithë vendin adhurojnë artin e trupit, nga 21% në 2012.

Pavarësisht popullaritetit të tyre, tatuazhet janë të rregulluara si një produkt kozmetik në SHBA, që do të thotë se, në shumicën e rasteve, përbërësit nuk duhet të miratohen nga FDA para përdorimit.

Në të kundërt, Bashkimi Evropian vendosi një ndalim për dy bojëra jeshile dhe blu të përdorura zakonisht në janar të këtij viti, pasi rregullatorët pretenduan se ato përmbanin kimikate të rrezikshme.

Bojërat e tatuazheve përmbajnë dy pjesë – një pigment dhe një zgjidhje mbajtëse.

Pigmenti mund të jetë një përbërje molekulare si një pigment blu, ose një përbërje e ngurtë si dioksidi i titanit. Zgjidhja bartëse, nga ana tjetër, transporton pigmentin në shtresën e mesme të lëkurës.

Ekipi ishte veçanërisht i interesuar në analizimin e përbërësve kimikë të pigmenteve dhe përdori një sërë teknikash – duke përfshirë mikroskopin elektronik – për ta bërë këtë.

Përveç zbulimit të komponimeve azo në 23 nga pigmentet, ata gjithashtu konfirmuan se prania e përbërësve të tjerë nuk ishte gjithmonë e shënuar në etiketa.

Në një rast, etanoli nuk u rendit, por një analizë kimike konfirmoi praninë e tij.

Swierk dhe ekipi i tij tani shpresojnë të rrisin transparencën rreth përbërësve në bojërat e tatuazheve.

Pasi hulumtimi të rishikohet nga kolegët, ata planifikojnë t’i shtojnë rezultatet në faqen e tyre të internetit What’s in My Ink?, në mënyrë që ata që po mendojnë të bëjnë një tatuazh të kenë të gjithë informacionin.

Me këto të dhëna, ne duam që konsumatorët dhe artistët të marrin vendime të informuara dhe të kuptojnë se sa i saktë është informacioni i dhënë,” tha Swierk.

Burimi: New York Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here