Mikroplastika gjendet në habitatet e largëta të pyjeve të Tajvanit, shtëpia e shumë gjallesave në mbrojtje

Mikroplastika është gjetur në jashtëqitjet e specieve të shumta të mbrojtura që jetojnë në pyjet e largëta të Tajvanit. Kjo tregon se plastika e përdorur nga njerëzit po hyn në trupat e kafshëve edhe në ekosistemet më të largëta.
Zyra e Greenpeace e Azisë Lindore në Taipei njoftoi të martën se 604 copa mikroplastike, duke përfshirë fragmente dhe fibra, u gjetën në 112 mostra feçesh që studiuesit kishin mbledhur nga arinjtë e zinj Formosan, dreri sambar Formosan, vidrat euroaziatike Kinmen, martenat me grykë të verdhë dhe macet leopard që nga viti i kaluar. I njëjti studim gjeti 1323 copa mikroplastike në mostrat e ujit të marra nga habitatet e pesë specieve.
Gama e madhësive mikroplastike të gjetura në feces është pak më e vogël se ajo e habitatit. Kjo mund t’i atribuohet faktit se mikroplastika e gjetur në ujë kishte kaluar tashmë në proceset e tretjes së organizmave,” tha Greenpeace.
Nivelet e përqendrimit të mikroplastikës në disa nga mostrat e feçes të përmendur më sipër janë edhe më të larta se ato të plehut të bagëtive të zbutura, siç dokumentohet në disa studime.”
Mikroplastika mund t’i referohet copave plastike që janë bërë të vogla ose që janë shkëputur nga një produkt. Përkufizimet zyrtare ndryshojnë, me copa mikroplastike të përcaktuara si me gjatësi më të vogël se 5 mm nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA-së dhe më pak se 1 mm e gjatë nga Ministria e Mjedisit e Koresë së Jugut.
Meqenëse mikroplastika nuk filtrohet nga objektet e trajtimit të ujit, ato hyjnë në lumenj dhe oqeane, duke prishur ekosistemet dhe duke u grumbulluar në trupat e organizmave të gjallë.
Pasi gëlltitet, mikroplastika dihet se ka toksicitet fizik (përfshirë inflamacionin e organeve, nekrozën dhe shtypjen e qelizave imune) dhe toksicitet kimik (përfshirë kancerogjenezën dhe ndikimin në sistemin riprodhues). Hulumtimet janë duke vazhduar për dëmtimin e mundshëm të trupit të njeriut.
Greenpeace pohoi se mikroplastika e gjetur në mostrat e feçes e kishte origjinën nga plastika me përdorim të vetëm, duke përfshirë çanta, shishe, gota dhe kashtë.

Nga të gjitha mikroplastikët e gjetur në të gjitha mostrat e ujit, feçeve dhe insekteve, llojet më të zakonshme të polimerit janë polietileni (PE) dhe polipropileni (PP),” thuhet në raportin e Greenpeace. “Mund të konkludohet në mënyrë të arsyeshme se mikroplastika PE dhe PP e gjetur në studimin aktual mund të gjurmohen në kontejnerët dhe paketimet e ushqimit dhe pijeve.”

Është e vështirë të imagjinohet se sa keq janë të ndotur zinxhirët ushqimorë dhe habitati i specieve të mbrojtura, madje edhe ato që ndodhen në distancë dhe jetojnë larg aktivitetit njerëzor ose rrallë ndërveprojnë me njerëzit,” tha Tang An, një aktivist me zyrën e Greenpeace të Azisë Lindore në Taipei.
Pastrimet apo riciklimi i oqeaneve dhe maleve nuk mjaftojnë për të zgjidhur ndotjen nga plastika. Një nga problemet më të mëdha qëndron në prodhimin e sotëm të plastikës në shkallë të gjerë nga korporatat e mëdha dhe mungesën e veprimeve të qeverisë për t’i rregulluar ato, “tha An.
Greenpeace ofroi sugjerimet e mëposhtme për qeverinë tajvaneze.
Në afat të shkurtër, qeveria mund të fillojë me vendosjen e një plani kohor për heqjen graduale të ambalazheve plastike për një përdorim brenda parqeve kombëtare dhe monitorimin e rregullt të nivelit të ndotjes plastike në habitate. Në planin afatgjatë, duhet të vendoset një afat kohor për reduktimin e përgjithshëm të ambalazheve plastike për një përdorim.”
Grupi mjedisor bëri gjithashtu një apel për korporatat, duke sugjeruar që kompanitë dhe korporatat të përpiqen për reduktimin e ambalazheve plastike për një përdorim dhe kalimin në një “model paketimi të ripërdorshëm“.
Burimi: Bloomberg Green
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here