Teen Vogue: ‘Leja menstruale me pagesë’ është një ‘e drejtë themelore e punonjësit’ që duhet të garantohet

Pushimi menstrual me pagesë është një “e drejtë themelore e punëtorit” që duhet të garantohet nga punëdhënësit, sipas një artikulli të fundit të Teen Vogue që e bën këtë politikë, duke pretenduar se punëtorët nuk janë “fëmijë që duhet të menaxhohen nga bosët paternalistë” dhe duhet të mos i detyroni të përdorni “ditët normale të sëmundjes” gjatë periudhave menstruale.

Eseja fillon duke diskutuar “miliona njerëz që kanë menstruacione dhe duhet të lundrojnë në karrierën, produktivitetin dhe dhimbjen e tyre gjatë periodave“.

Sipas Gregory, pushimi menstrual me pagesë “është më shumë se thjesht një përfitim shtesë punësimi – është çështje e të drejtave të punëtorit“.

Kur ne e zhvendosim bisedën nga një përfitim i shtuar në të drejtën themelore të një punonjësi, pushimi menstrual me pagesë pohon se punëtorët nuk duhet të zgjedhin midis pagës, rrezikimit të shëndetit të tyre ose vuajtjes nga sëmundjet, shqetësimet ose dhimbjet,” shkruan ajo.

Leja menstruale me pagesë është një metodë e prekshme për të siguruar që vendi i punës të jetë më i aksesueshëm dhe i barabartë për të gjithë punëtorët,” shton ajo.

Autorja vëren se një politikë e tillë ekziston aktualisht në disa vende, duke përfshirë Japoninë dhe Zambinë, në kontrast me SHBA-në, ku ka “rezistencë“.

Shqetësimet e zakonshme që ka listuar autorja përfshijnë menstruacionet “që marrin përfitime të padrejta“, pse ata nuk mund “të përdorin vetëm ditët normale të sëmundjes” dhe nëse një mungesë e tillë duhet “të lejohet vetëm me shënimin e mjekut, dëshmi të simptomave të rënda ose një diagnozë të endometriozës.”

Gregory madje citon një sondazh të vitit 2017 që zbuloi se gjysma e të anketuarve besonin se pushimi menstrual do të kishte ndikime negative për shkak të shqetësimeve se “do të abuzohej për qëllime të tjera dhe se politika të tilla do të ishin të padrejta për ata që nuk kanë menstruacione“.

Ajo gjithashtu vë në dukje se disa feministe e kanë kundërshtuar historikisht politikën, duke përmendur një artikull të Washington Post të vitit 2017 të titulluar “Unë jam feministe. T’u japësh grave një ditë pushimi për periodat e tyre është një ide idiote.”

Pavarësisht kësaj, eseja e Teen Vogue argumenton se pushimi menstrual me pagesë nuk ka të bëjë me “trajtim të veçantë, lojë me sistemin ose izolimin e menstruacioneve në vendin e punës“.

Leja menstruale thjesht pranon se punëtorët jetojnë në trupa me nevoja, funksione dhe përvoja të ndryshme – dhe se standardet e punës duhet të plotësojnë nevojat e një force pune në ndryshim,” shkruan autorja.

Më pas, ajo përshkruan një punëtore pa “akses në lejen menstruale të paguar“, e cila “është e detyruar të përdorë pushimin e saj të sëmurë me pagesë pothuajse çdo muaj – dhe kjo ndikon në marrëdhënien dhe qëndrimin e saj me punëdhënësit“.

Pse një grua duhet të justifikojë veten?” tha punëtorja. “Leja menstruale me pagesë do të ndikonte shumë në cilësinë e jetës sime. Nuk do të më duhej të ndihesha në siklet t’u them punëdhënësve se kam nevojë për pushime sepse po përballem me dhimbjen e ciklit tim mujor.

Pa leje menstruale të paguar, Gregory argumenton, “ata me simptoma të rënda ndëshkohen për realitetin e trupit të tyre dhe karriera e tyre vuan“.

Duke pretenduar se çdo shqetësim se “njerëzit që kanë menstruacione do të abuzojnë” me pushimin e tyre “tingëllon bosh“, autorja – bazuar në përvojën individuale në një kompani të kujdesit menstrual – sugjeron që punonjësit “të kenë besim për të marrë vendime për shëndetin e tyre pa mbikëqyrje“, si p.sh. shënimi i mjekut.

Duke kritikuar qëndrimin mbizotërues se “ne duhet të punojmë përmes dhimbjes“, ajo thotë se ka shumë raste ku “autonomia trupore e punëtorëve është mënjanuar në emër të produktivitetit“, duke përmendur nevojën për të “kërkuar leje për pushime në banjë” dhe duke kërkuar “provat e sëmundjes”, ndër të tjera.

Megjithatë, përfundon ajo, “punëtorët nuk janë fëmijë për t’u menaxhuar nga shefat paternalistë“.

Në maj, qeveria socialiste e Spanjës vendosi skenën për t’u bërë vendi i parë evropian që u ofron grave leje mujore nga puna për menstruacione.

Si pjesë e legjislacionit të abortit të udhëhequr nga Ministrja e Barazisë e qeverisë socialiste, deputetja e ekstremit të majtë Irene Montero, gratë do të lejohen të marrin tre ditë pushimi me pagesë në muaj nga puna nëse përjetojnë dhimbje të lidhura me periodat.

Projektligji thotë se kjo mund të zgjatet deri në pesë ditë pushim nga puna për ato gra që vuajnë nga simptoma të forta, si dhimbje të forta, ngërçe, të përziera, marramendje ose të vjella, raportoi gazeta El Pias.

Legjislacioni i abortit, i cili kërkon legalizimin e fëmijëve gjashtëmbëdhjetë vjeçarë për të kërkuar abort pa pëlqimin e prindërve, kërkon gjithashtu të eliminojë taksën 10% për produktet e higjienës femërore dhe t’u sigurojë grave kontraceptivë falas, si pilula pas mëngjesit dhe kontraceptivë hormonalë për një kohë të gjatë.
Shkollave dhe burgjeve do t’u kërkohet gjithashtu t’u ofrojnë grave produkte falas për menstruacionet.

Aktualisht, vetëm një pjesë e vogël e vendeve, duke përfshirë Indonezinë, Japoninë, Korenë e Jugut, Tajvanin dhe Zambinë, u ofrojnë grave pushim menstrual me pagesë nga puna.

Duke justifikuar masën, Sekretarja e Shtetit e Spanjës për Barazinë dhe Kundër Dhunës Gjinore, Ángela Rodríguez, i tha gazetës El Periodico, “Kur problemi nuk mund të zgjidhet mjekësisht, ne mendojmë se është shumë e arsyeshme që të ketë paaftësi të përkohshme që lidhet me këtë çështje. ”

Masa ka ngjallur debat në vend nëse stigmatizon gratë në vendin e punës.

Zëvendës Sekretarja e Përgjithshme e Unión General de Trabajadores, Cristina Antoñanzas, argumentoi se dhënia e kohës shtesë të pushimit për periodat e tyre do të “kthejë fokusin tek gratë në një çështje që na dallon nga burrat” dhe, për rrjedhojë, mund të parandalojë disa gra nga gjetjen e vendeve të punës.

Teen Vogue nuk është e para që e mbështet këtë politikë.

Huffington Post e krahut të majtë miratoi lejen menstruale me pagesë për gratë që punojnë, duke deklaruar se “Amerika është shumë prapa” për “lejet menstruale” me pagesë.

Në një diskutim mbi këtë temë në vitin 2014, themeluesja e Skepchick.org Rebecca Watson tha: Thjesht duke bërë pyetjen, “A duhet që gratë të marrin leje menstruale me pagesë?” e paragjykon dëgjuesin të thotë: “Oh, sigurisht që jo“, sepse po flisni për trajtim të veçantë. Por nëse do të thoshit, a duhet të marrin pushim me pagesë meshkujt nëse shkelmohen në testikuj, atëherë po, nëse kanë një problem mjekësor, duhet të marrin pushim.

Dhe përsëri, ajo për të cilën po flasim, në të vërtetë, janë thjesht të drejta të thjeshta të punëtorëve,” shtoi ajo. “Studimet tregojnë se kur i jepni një punonjësi ditë të pakufizuara sëmundjeje, krahasuar me një numër të kufizuar ditësh sëmundjeje, ata në fakt marrin më pak ditë sëmundjeje dhe janë më të lumtur dhe më produktivë.”

Në të njëjtin diskutim, Mikki Kendall, redaktor në Hood feminism.com, gjithashtu bëri thirrje për më shumë pushime me pagesë.

Vetëm na jep të gjithëve më shumë leje me pagesë,” tha ajo. “Shumica e njerëzve, për një arsye apo një tjetër, ndoshta kanë nevojë për disa ditë pushim në një muaj të caktuar për shkak të sëmundjes, për shkak të emergjencave familjare, sepse ata u zgjuan atë ditë dhe nuk ndihen mirë dhe thjesht janë të stërmunduar dhe të lodhur.

Dhe kështu, nëse rrisim sasinë e ditëve të paguara në dispozicion për të gjithë punonjësit, do të shihni një vend pune më të shëndetshëm, ndër të tjera,” shtoi ajo. “Njerëzit do të ndalonin së ardhuri për të punuar me gripin dhe përhapjen e sëmundjeve dhe mikrobeve të tyre te të gjithë të tjerët.

Megjithatë, shkrimtarja e krahut të majtë të Slate, Katy Waldman, e kishte trajtuar më herët këtë çështje, duke e hedhur poshtë dhe duke thënë: “Mos na ofroni pushim me pagesë. Thjesht do t’i shpenzojmë të gjitha ditët duke bërë kuize të Buzzfeed-it dhe duke ndjerë keqardhje për veten.
Burimi: Breitbart
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here