Të menaxhosh shumë shefa nuk është aq ndryshe nga menaxhimi i disa të dashurve

Pandemia i ka shkëputur punëtorët nga tavolinat e tyre, duke i dhënë mundësinë punonjësve të 9-me-5-s për të ndjekur në heshtje dy apo edhe tre punë me kohë të plotë. Akademikët që studiojnë jomonogaminë thonë se ajo ndan një mori ngjashmërish me një jetë profesionale të shumëfishtë – dhe se shumë mësime mund të transferohen nga dhoma e gjumit në sallën e konferencave. “E njëjta dinamikë zbatohet gjerësisht për të gjitha llojet e marrëdhënieve, qofshin ato profesionale, platonike apo romantike”, tha Amy Moors, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin Chapman. Ne kërkuam nga studiuesit këshilla për manipulimin e ngarkesave të ndryshme profesionale.
Kuptoni se çfarë i nevojitet të gjithëve. Moors thotë se një aftësi themeluesei i njerëzve të kënaqur jomonogamë është aftësia për të identifikuar nevojat dhe dëshirat e të tjerëve, për të artikuluar të tyren dhe për të negociuar: “Të kuptosh se çfarë do të funksiononte për të gjithë personat e përfshirë dhe të kuptuarit se kjo mund të ndryshojë me kalimin e kohës“. Kjo fillon me njohjen se çdo marrëdhënie ka nuancat e veta. Mendoni përse ju ka punësuar shefi juaj aktual: Po, sigurisht që ai donte që ju të punoni për të, por a dëshiron që ju të jeni një kal i pune, një burim statusi (çmime, vëmendje), një strateg gjenial apo karamele profesionale? Ju mund të keni sukses vetëm nëse e dini se si duket suksesi për të dy.Komunikoni – por jo për gjithçka. Chez Jennings, një rekrutues i lartë teknik në Reddit, ka qenë haptazi poliamoroze për shtatë vjet. Ajo thotë se në punë dhe dashuri, marrëveshjet shkojnë më mirë kur njerëzit mund të artikulojnë qartë pesë gjëra: disponueshmërinë, kufijtë, pritjet, kapacitetin dhe dëshirat. Për të fituar njohuri të mëtejshme, ajo pyet pse njerëzit marrin pjesë në mësime jashtëshkollore. “‘Pse’-ja jep një pasqyrë të personalitetit dhe shton një komponent emocional,” tha Jennings. Në zyrë, është më mirë t’i thoni përgjigjet tuaja në atë që ju bën të shkëlqyer në punën tuaj. Në vend që të thoni “Unë kam këtë biznes ku shes kristale për 10 orë në javë“, provo “Të jesh i lidhur me atë anë të pjesës spirituale sime është vërtet përmbushëse për mua, kështu që arrij këtu në punë i motivuar dhe i qetë“.

Nga “imoraliteti” profesional mund të përfitojë të gjithë. Disa njerëz zhduken në punën e tyre, duke i dorëzuar 40 (ose 50 ose 60) orë në javë tek një punëdhënës i vetëm. Çiftet monogame praktikojnë një variacion të kësaj të quajtur “tërheqje diadike“, ku partnerët kalojnë pjesën më të madhe të kohës së bashku, duke përjashtuar gjysmën e miqve dhe familjes. Sado e zakonshme të jetë kjo, ajo shoqërohet me më pak mirëqenie, rezultate negative shëndetësore dhe izolim. “Ne nuk e gjejmë këtë në mesin e njerëzve të angazhuar në poliamori,” tha Moors. “Ata kanë rrjete sociale më të fuqishme dhe janë më të lumtur.” Në mënyrë të ngjashme, përmbushja juaj profesionale mund të përfitojë nga marrëdhëniet e shëndetshme të bashkëpunëtorëve në të gjitha punët – dhe nga shoqërizimi dhe fytyrat e reja që ofron secili rol.Jini transparent për kohën. Jennings thotë se marrëdhëniet dhe punët shpërthejnë kur njerëzit nuk janë të çiltër për aktivitetet e tyre të tjera. Ju mund ose nuk mund të dëshironi të dini se partneri juaj nuk është duke biseduar me dikë tjetër, por është mirë të dini kur ai do të jetë pranë jush. Versioni i vendit të punës po zhduket me orë të tëra, në habinë e kolegëve apo shefave. “Njerëzit hezitojnë të thonë se janë në një punë tjetër, edhe kur ata kanë qenë plotësisht të hapur për atë angazhim tjetër. Por më pas duken sikur po fshehin diçka”, thotë Jennings. Ajo sugjeron të shpjegojë situatën: “Hej, ka një zjarr me të cilin duhet të përballem me konsulencën time, do të jem online më vonë sonte për të kapur ritmin.”

Zgjidhni punët me aq kujdes sa partnerët romantikë. Poliamoristët me përvojë zakonisht zgjedhin dashnorët, vendndodhjet dhe stilin e jetesës së të cilëve nuk bien ndesh me marrëdhëniet e tyre ekzistuese. Përkthimi: Po, ai basist i xhazit është i mirë, por do djegësh  veten me takimet e orës 2 të mëngjesit. E njëjta gjë vlen edhe për punët. Punëdhënësit në nevojë që bëjnë gjëra të tilla si telefonatat në mënyrë të rastësishme ose ndryshimi i papritur i ngarkesës janë ekuivalenti në vendin e punës me partnerët me drama të lartë. Një djalosh i teknologjisë në Oregon, i cili aktualisht është duke mashtruar dy pozicione me pagesë të lartë (pa dijeni për shefat e tij) thotë se është më mirë të gjesh punë në zonat kohore të paktën tre orë larg njëri-tjetrit për të shmangur konfliktet që mund të trondisin ditën e punës.

Kuptoni shkaqet e vërteta të konfliktit. Një parim kyç i poliamorisë është lumturia e partnerit – aftësia për të gjetur gëzim në lumturinë e partnerëve tuaj, edhe nëse ata janë duke gjetur lumturinë me njerëzit e tjerë. Kjo mund të jetë e vështirë për poliamoristët fillestarë, të cilët ngadalë mësojnë se kur partnerët romantikë sulmojnë aktivitete të tjera, shpesh ndodh sepse ata nuk po marrin vëmendjen e mjaftueshme të një lloji apo tjetër. E njëjta dinamikë ndodh në vendin e punës: Shefat që janë të shqetësuar për punonjësit me performancë të dobët do të fillojnë në mënyrë të pashmangshme të fajësojnë punët e tjera. Çelësi është të siguroheni që të qëndroni në krye të lojës tuaj dhe të përmbushni nevojat e arsyeshme të shefave. “Strategjia ime është të performoj në një nivel kaq të lartë sa që çdo gjë tjetër që kam bërë të mos vihet kurrë në pikëpyetje,” thotë Alyza Brevard-Rodriguez, një menaxhere e lartë në Autoritetin Metropolitan Transit të Nju Jorkut, e cila gjithashtu drejton disa qendra spa në New Jersey. “Cilido qoftë roli im, unë i përmbush pritshmëritë.”
Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here