Toka theu rekordin për ditën më të shkurtër që nga shpikja e orëve atomike

Foto: NASA
Nëse mendoni se kemi më pak kohë gjatë ditës, keni të drejtë.

Shkencëtarët kanë regjistruar ditën më të shkurtër në Tokë që nga shpikja e orës atomike.
Rrotullimi i planetit tonë është matur në 1,59 milisekonda më pak se dita normale 24-orëshe më 29 qershor, sipas Shërbimit Ndërkombëtar të Sistemeve të Rrotullimit dhe Referencës së Tokës, një organizatë përgjegjëse për matjen globale të kohës.

Një rrotullim është gjatësia e kohës që i duhet Tokës për t’u rrotulluar një herë në boshtin e saj, e cila është afërsisht 86,400 sekonda.

Rekordi i mëparshëm u dokumentua më 19 korrik 2020, kur dita ishte 1.47 milisekonda më e shkurtër se normalja.

Ora atomike është një njësi matëse e standardizuar që është përdorur që nga vitet 1950 për të treguar kohën dhe për të matur rrotullimin e Tokës, tha Dennis McCarthy, drejtor i kohës në pension në Observatorin Detar të SHBA.
Pavarësisht se 29 qershori ka thyer një rekord për ditën më të shkurtër në historinë moderne, ka pasur ditë shumë më të shkurtra në Tokë, tha ai.

Kur dinosaurët endeshin në planet 70 milionë vjet më parë, një ditë e vetme në Tokë zgjati rreth 23 orë e gjysmë, sipas një studimi të vitit 2020 të botuar në Paleoceanography and Paleoclimatology.

Që nga viti 1820, shkencëtarët dokumentuan ngadalësimin e rrotullimit të Tokës, sipas NASA-s. Në vitet e fundit, ajo filloi të përshpejtohej, tha McCarthy.

Pse po rritet shpejtësia?
Studiuesit nuk kanë një përgjigje përfundimtare se si ose pse Toka po kthehet pak më shpejt, por mund të jetë për shkak të rregullimit izostatik akullnajor, ose lëvizjes së tokës për shkak të shkrirjes së akullnajave, tha McCarthy.
Toka është pak më e gjerë se sa e gjatë, gjë që e bën atë një sferoid të pjerrët, tha ai. Akullnajat në pole rëndojnë në koren e Tokës në polet e Veriut dhe Jugut, tha McCarthy.
Meqenëse polet po shkrihen për shkak të krizës klimatike, ka më pak presion në krye dhe në fund të planetit, gjë që e lëviz koren lart dhe e bën Tokën më të rrumbullakët, tha ai. Forma rrethore e ndihmon planetin të rrotullohet më shpejt, tha McCarthy.
Është i njëjti fenomen që përdorin patinatorët për të rritur dhe ulur shpejtësinë e tyre, tha ai.

Kur patinatorët zgjasin krahët larg trupit ndërsa rrotullohen, u duhet më shumë forcë që të rrotullohen, tha ai. Kur ata i vendosin krahët afër trupit, shpejtësia e tyre rritet sepse masa e tyre trupore është më afër qendrës së tyre të gravitetit, tha McCarthy.

Ndërsa Toka bëhet më e rrumbullakët, masa e saj bëhet më afër qendrës së saj, gjë që rrit shpejtësinë e saj rrotulluese, tha ai.
Heqja e një sekonde të brishtë

Që kur studiuesit filluan të matnin shpejtësinë e rrotullimit të Tokës duke përdorur orët atomike, Toka kishte ngadalësuar shpejtësinë e saj rrotulluese, tha McCarthy.
Ekzistenca jonë e përditshme nuk e njeh as atë milisekondë,” tha McCarthy. “Por nëse këto gjëra mblidhen, atëherë mund të ndryshojë ritmin me të cilin ne futim një sekondë të brishtë.”
Në rastet kur milisekondat grumbullohen me kalimin e kohës, komuniteti shkencor ka shtuar një sekondë të shpejtë në orën për të ngadalësuar kohën tonë që të përputhet me atë të Tokës, tha ai. Janë shtuar 27 sekonda të kërcimit që nga viti 1972, sipas EarthSky.
Për shkak se Toka tani po rrotullohet më shpejt, do të duhej të hiqej një sekondë e brishtë për të kapur kohën tonë me shpejtësinë e rrotullimit në rritje të Tokës, tha McCarthy.
Nëse planeti vazhdon këtë trend rrotullues, heqja e një sekonde të brishtë ka të ngjarë të mos ketë nevojë të ndodhë për tre deri në katër vjet të tjera, tha ai.
Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here