Ndërtuesit e shtëpive e shohin ‘recesionin e banesave’ teksa bie në nivelin më të ulët të 2 viteve

Rritja e normave të interesit dhe inflacioni anormalisht i lartë shkaktuan recesionin e banesave, thotë NAHB.

Besimi midis ndërtuesve në tregun e banesave në SHBA ra më shumë se sa pritej në gusht në nivelin më të ulët që nga fillimi i pandemisë COVID-19 pasi inflacioni i lartë dhe rritja e kostove të huamarrjes i detyruan blerësit potencial të tërhiqen.

Shoqata Kombëtare e Ndërtuesve të Shtëpive/Indeksi i Tregut të Banesave Wells Fargo, i cili mat pulsin e tregut të banesave për një familje, ra për të tetin muaj radhazi në 49, duke shënuar shtrirjen më të keqe për tregun e banesave që nga kriza financiare e vitit 2008.

Çdo lexim mbi 50 konsiderohet pozitiv; matësi nuk ka hyrë në territor negativ që nga një rënie e shkurtër – por e pjerrët – në maj 2020.

Indeksi ka rënë ndjeshëm nga vetëm një vit më parë, kur ishte në 80. Ai arriti kulmin në 35 vjet, prej 90 në nëntor 2020, i nxitur nga normat rekord të ulëta të interesit në të njëjtën kohë kur blerësit amerikanë të shtëpive – të mbushura me para dhe të etur për më shumë hapësirë gjatë pandemisë – filluan të dynden në periferi.

Politika më e shtrënguar monetare nga Rezerva Federale dhe kostot e ngritura vazhdimisht të ndërtimit kanë sjellë një recesion të banesave,” tha kryeekonomisti i NAHB, Robert Dietz.

Leximi i gushtit ishte nën pritshmëritë mesatare midis ekonomistëve për një 55 të pandryshuar.

Një nga komponentët e indeksit që mat shitjet aktuale të shtëpive për një familje u rrëzua në 57 nga 64. Treguesi i pritjeve të shitjeve për një familje gjatë gjashtë muajve të ardhshëm ra gjithashtu në 47 nga 50, ndërsa indeksi i trafikut të blerësve të mundshëm ra me pesë pikë në 37.

Tregu i banesave i ndjeshëm ndaj normave të interesit ka filluar të ftohet dukshëm në muajt e fundit pasi Rezerva Federale po lëviz për të shtrënguar politikën me ritmin më të shpejtë në tre dekada. Politikëbërësit miratuan tashmë një rritje të normës me 75 pikë bazë në qershor dhe korrik.

Norma mesatare për një hipotekë 30-vjeçare me normë fikse u rrit në 5.22% për javën që përfundon më 11 gusht, sipas të dhënave të fundit nga huadhënësi hipotekor Freddie Mac. Kjo është dukshëm më e lartë se vetëm një vit më parë kur normat qëndronin në 2.86%.

Burimi: Fox Business
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here