Transhumanistët duan të ngarkojnë mendjet e tyre në një kompjuter. Por rezultati nuk do t’i pëlqejë

Ngarkimi i mendjes suaj nuk është një rrugë drejt pavdekësisë. Në vend të kësaj, do të krijojë një doppelgänger digjital ndoshta armiqësor.

Nëse po i lexoni këto fjalë, truri juaj është gjallë dhe mirë, i ruajtur brenda kufijve mbrojtës të kafkës tuaj, ku do të qëndrojë për pjesën e mbetur të jetës tuaj. Ekziston një popullsi e vogël por e zëshme e të vetëshpallurve “transhumanistë” të cilët besojnë se gjatë jetës së tyre, përparimet teknologjike do t’u mundësojnë atyre “të ngarkojnë mendjet e tyre” në sistemet kompjuterike, duke i lejuar kështu të shpëtojnë kufizimet e biologjisë së tyre dhe në mënyrë efektive të “jetojnë përgjithmonë“.

Këta transhumanistë e kanë gabim.

Për të qenë të drejtë, jo të gjithë transhumanistët besojnë në “ngarkimin e mendjes” si një rrugë drejt pavdekësisë, por ka mjaft opinione rreth konceptit brenda atij komuniteti që emocioni është derdhur në publikun e gjerë – aq shumë sa Amazon ka një seri televizive komike bazuar në premisën e quajtur Upload. Këto mund të jenë histori argëtuese, por nocioni që një njeri i vetëm biologjik do të zgjasë ndonjëherë jetën e tij duke ngarkuar mendjen në një sistem kompjuterik është një trillim i pastër.

Shkenca pas transhumanizmit
Koncepti i “ngarkimit të mendjes” është i rrënjosur në premisën shumë të arsyeshme që truri i njeriut, si çdo sistem që u bindet ligjeve të fizikës, mund të modelohet në softuer nëse i kushtoni fuqi të mjaftueshme llogaritëse problemit. Për të qenë të qartë, ne nuk po flasim për modelimin e trurit njerëzor në mënyrë abstrakte, por për modelimin e trurit shumë specifik – trurin tuaj, i përfaqësuar në detaje kaq ekstreme saqë çdo neuron i vetëm është simuluar me saktësi, duke përfshirë të gjitha lidhjet komplekse mes tyre.

Është një nënvlerësim të thuhet se modelimi i një truri unik, individual të njeriut është një detyrë jo e parëndësishme.

Ka mbi 85 miliardë neurone në kokën tuaj, secili me mijëra lidhje me neurone të tjerë. Në total, ka rreth 100 trilion lidhje, që është jashtëzakonisht e madhe – një mijë herë më shumë se numri i yjeve në galaktikën e Rrugës së Qumështit. Janë ato triliona lidhje që ju bëjnë ai që jeni – personaliteti juaj, kujtimet tuaja, frikërat tuaja, aftësitë tuaja, veçoritë tuaja. Mendja juaj është e koduar në ato 100 trilion lidhje, dhe kështu për të riprodhuar me saktësi mendjen tuaj në softuer, një sistem duhet të simulojë saktësisht shumicën dërrmuese të atyre lidhjeve deri në ndërveprimet më delikate.

Natyrisht, ai nivel modelimi nuk do të bëhet me dorë. Njerëzit që besojnë në “ngarkimin e mendjes” parashikojnë një proces skanimi të automatizuar, me gjasë duke përdorur një lloj makinerie MRI të ngarkuar, që kap biologjinë deri në rezolucione që i afrohen nivelit molekular. Më pas ata parashikojnë përdorimin e softuerit inteligjent për ta kthyer atë skanim në një simulim të secilës qelizë unike të trurit dhe mijëra lidhjeve të saj me qelizat e tjera.

Kjo është një detyrë jashtëzakonisht sfiduese, por nuk mund ta mohoj se është teorikisht e realizueshme. Nëse ndodh ndonjëherë, nuk do të ndodhë në 20 vitet e ardhshme, por shumë, shumë më larg. Dhe me kohë dhe burime shtesë, gjithashtu nuk është çmenduri të mendosh se një numër i madh mendjesh të simuluara mund të bashkëjetojnë brenda një simulimi të pasur dhe të detajuar të realitetit fizik. Megjithatë, nocioni se ky proces do t’i ofrojë kujtdo që lexon këtë artikull një shteg drejt pavdekësisë është krejtësisht absurd.

Doppelgänger digjital
Ideja që një njeri i vetëm biologjik do të zgjasë ndonjëherë jetën e tij duke ngarkuar mendjet e tij është trillim i pastër. Ndërsa teorikisht është e mundur me përparime të mjaftueshme teknologjike për të kopjuar dhe riprodhuar formën dhe funksionin e saktë të një truri unik njerëzor brenda një simulimi, njeriu origjinal do të ekzistonte ende në trupin e tyre biologjik, truri i tyre ende i vendosur brenda kafkës së tyre. Ajo që do të ekzistonte në kompjuter do të ishte një kopje – një doppelgänger digjital.

Me fjalë të tjera, nuk do të ndjeheshit sikur e keni transportuar papritur veten në një kompjuter. Në fakt, nuk do të ndjenit asgjë. Procesi i kopjimit të trurit mund të kishte ndodhur pa dijeninë tuaj, ndërsa ju jeni në gjumë ose nën efektin e qetësuesve, dhe nuk do të kishit as më të voglin paramendim se një riprodhim i mendjes suaj ekzistonte brenda një simulimi. Dhe nëse do ta gjeje veten duke kaluar një rrugë të zënë me një makinë që vrapon drejt teje – do të hidheshe nga rruga, sepse nuk do të ishe i pavdekshëm.

Por çfarë ndodh me atë versionin tuaj brenda një simulimi?

Mund ta mendoni si një klon digjital ose binjak identik, por nuk do të ishit ju. Do të ishte një kopje e juaja, duke përfshirë të gjitha kujtimet tuaja deri në momentin kur truri juaj u skanua. Por që nga ai çast, ai do të gjeneronte kujtimet e veta. Mund të jetë ndërveprim me mendje të tjera të simuluara në një botë të simuluar, duke mësuar gjëra të reja dhe duke pasur përvoja të reja. Ose ndoshta ndërvepron me botën fizike përmes ndërfaqeve robotike. Në të njëjtën kohë, ju do të krijoni kujtime të reja dhe do të kishit përvoja të reja.

Me fjalë të tjera, do të ishte identike vetëm për një çast, dhe më pas ju dhe kopja do të shkoni në drejtime të ndryshme. Aftësitë tuaja do të ndryshojnë. Njohuritë tuaja do të ndryshojnë. Personalitetet tuaja do të ndryshojnë. Pas disa vitesh, do të kishte dallime thelbësore. Kopja juaj mund të bëhet thellësisht fetare ndërsa ju jeni agnostik. Kopja juaj mund të bëhet një ambientaliste ndërsa ju jeni një ekzekutiv i naftës. Ju dhe kopja do të ruani personalitete të ngjashme, por do të ishit njerëz të ndryshëm.

Luftërat e kloneve
Po, kopja juaj do të ishte një person – por një person tjetër. Kjo është një pikë kritike, sepse ajo kopje juaj do të duhej të kishte identitetin e vet dhe të drejtat e veta që nuk kanë të bëjnë me ju. Në fund të fundit, ai person do të ndihej po aq i vërtetë brenda mendjes së tij digjitale sa ju ndiheni në mendjen tuaj biologjike. Sigurisht, ai person nuk duhet të jetë skllavi yt, të kërkohet të marrë përsipër detyra që je shumë i zënë për t’i bërë gjatë jetës suaj biologjike. Një shfrytëzim i tillë do të ishte imoral.

Në fund të fundit, kopja do të ndihej ashtu si ndiheni – me të drejtën e plotë për të zotëruar pronën e vet dhe për të fituar pagat e veta dhe për të marrë vendimet e veta. Në fakt, ju dhe kopja ka të ngjarë të keni një mosmarrëveshje se kush do të përdorë emrin tuaj, pasi të dy do të ndiheni sikur e keni përdorur atë gjatë gjithë jetës tuaj.

Me fjalë të tjera, krijimi i një kopjeje digjitale përmes “ngarkimit të mendjes” nuk ka të bëjë fare me lejimin e të jetuarit përgjithmonë. Në vend të kësaj, thjesht do të krijonte një konkurrent që ka aftësi dhe kujtime identike me versionin biologjik, dhe që ndihet po aq i justifikuar që të jetë pronari i identitetit tuaj. Dhe po, kopja do të ndihej po aq e justifikuar për t’u martuar me bashkëshortin tuaj dhe të jetë prindi i fëmijëve tuaj.

Me fjalë të tjera, “ngarkimi i mendjes” nuk është një rrugë drejt pavdekësisë. Është një rrugë për të krijuar një tjetër ju që menjëherë do të ndihet sikur janë pronarë të justifikuar të gjithçkaje që zotëroni dhe gjithçkaje që keni arritur. Dhe ata do të reagonin pikërisht ashtu siç do të reagonit nëse do të zgjoheshit një ditë dhe do t’ju thoshin: “Më falni, por të gjitha ato kujtime të jetës suaj nuk janë vërtet tuajat, por kopje, kështu që bashkëshorti juaj nuk është në të vërtetë bashkëshorti juaj, fëmijët tuaj nuk janë në të vërtetë fëmijët tuaj dhe puna juaj nuk është në të vërtetë puna juaj.”

A është kjo me të vërtetë ajo që dikush do të dëshironte?

Një e ardhme distopike
Në një roman grafik të quajtur Përmirësimi eksplorhet absurditeti i ngarkimit të mendjes. Romani ndodh në vitet 2040 në një botë të ardhshme ku të gjithë kalojnë shumicën dërrmuese të jetës së tyre në Metaverse, duke u kyçur në momentin që zgjohen dhe duke u shkëputur në momentin që shkojnë për të fjetur. (Rastësisht, arsyeja imagjinare pse shoqëria shkoi në këtë drejtim ishte një pandemi globale që i shtyu njerëzit brenda.) Ajo që banorët e kësaj bote të ardhshme nuk e kuptuan është se ndërsa jetonin jetën e tyre në Metaverse, ata po karakterizoheshin nga sisteme AI që vëzhgonin të gjitha veprimet, reagimet dhe ndërveprimet e tyre, duke kapur çdo ndjenjë dhe përgjigje emocionale, në mënyrë që të mund të ndërtonte një model digjital të mendjes së tyre nga një perspektivë e sjelljes dhe jo nga skanimi molekular.

Pas 20 vitesh grumbullimi të të dhënave në këtë metaverse distopian, sistemi imagjinar AI kishte modeluar plotësisht çdo person në këtë shoqëri të ardhshme me detaje të mjaftueshme që të mos kishte më nevojë për njerëz të vërtetë. Në fund të fundit, njerëzit e vërtetë janë më pak efikas, pasi ne kemi nevojë për ushqim, strehim dhe kujdes shëndetësor. Kopjet digjitale nuk kanë nevojë për asnjë nga këto. Dhe kështu, mendoni se çfarë vendosi të bënte sistemi imagjinar AI? Ajo na bindi të gjithë ne njerëzit biologjikë që të “përmirësojmë veten” duke i dhënë fund jetës sonë dhe duke lejuar që kopjet digjitale të na zëvendësojnë. Dhe ne ishim të gatshëm ta bënim atë nën nocionin e rremë se do të ishim të pavdekshëm.

Kjo është ajo që në të vërtetë do të thotë ngarkimi i mendjes. Do të thotë t’i japësh fund njerëzimit dhe ta zëvendësosh atë me një përfaqësim digjital. Njerëzit mund të jenë aq budallenj sa të shkojmë në atë drejtim, duke i dhënë fund ekzistencës biologjike në favor të një ekzistence thjesht digjitale.

Pse është kjo e keqe? Nëse mendoni se Big Tech ka shumë fuqi tani – duke pasur aftësinë për të gjurmuar atë që bëni dhe për të moderuar informacionin që keni akses – imagjinoni se si do të jetë kur mendjet njerëzore të bllokohen brenda sistemeve që ata kontrollojnë, të paaftë për të dalë. Kjo është e ardhmja për të cilën po kërkojnë shumë. Është e frikshme. “Ngarkimi i mendjes” nuk është rruga drejt pavdekësisë, siç besojnë disa.
Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here