Truri i njeriut u dyfishua në fuqi, shumë papritur, 200,000 vjet më parë. Pse?

Duket se ka pasur një ndryshim të thellë në aftësitë njohëse midis Homo Sapiensit të hershëm dhe paraardhësit tonë të menjëhershëm, Homo Erectus. Sigurisht, erektusi qëndronte drejt – një hap, ëm, i madh – por me shfaqjen e Homo Sapiens, ne shohim gjurmë të artit, piktografisë dhe përdorimit të mjeteve, dhe ne besojmë se njerëzimi bëri përpjekjet e tij të para në gjuhë.

Në fillim të viteve 1990, avokati psikodelik dhe etnobotanisti Terence McKenna botoi librin e tij “Ushqimi i Zotave” në të cilin ai supozoi se hapi njohës i homo sapiensit ishte për shkak të zbulimit të tyre të kërpudhave magjike. Komuniteti shkencor nuk e mori kurrë shumë seriozisht teorinë e McKenna-s, duke e konsideruar atë kryesisht spekulim – këto ditë, idetë e tij janë zhvendosur kryesisht në qoshet më të gjera të Reddit. Tani, megjithatë, ideja ka fituar një avokat të ri, mikologun psilocybin Paul Stamets, i cili sugjeron se McKenna kishte të drejtë gjatë gjithë kohës.

Majmuni i gurosur

Në hipotezën e majmunit të gurosur të McKenna-s, ai parashtroi se ndërsa njerëzit filluan të migrojnë në zona të reja, në një moment ata hasën kërpudhat psikedelike që rriteshin në jashtëqitjet e lopëve, dhe më pas i hëngrën ato. Pas gëlltitjes së tyre, dhe më konkretisht psilocybinës që përmbanin, truri i tyre filloi të mbingarkohej, duke përvetësuar aftësi të reja të përpunimit të informacionit dhe një zgjerim marramendës të imagjinatës sonë. Shumë përdorues modernë të psikedelikëve pohojnë se bota nuk duket më kurrë e njëjtë pas një përvoje të tillë. Siç tha McKenna, “Homo sapiens hëngrën rrugën tonë drejt një ndërgjegjeje më të lartë” dhe, “Ishte në këtë kohë që rituali fetar, krijimi i kalendarit dhe magjia natyrore erdhën në vetvete.”

Kthimi i majmunit prej guri
Lidhur me këtë teori, Stamets prezantoi “Kërpudhat e psilocybin dhe mikologjia e ndërgjegjes” në Psychedelic Science 2017. Në fjalimin e tij ai u përpoq të rehabilitonte hipotezën e McKenna-s si një përgjigje plotësisht e besueshme për një gjëegjëzë të gjatë evolucionare. “Ajo që është me të vërtetë e rëndësishme për ju të kuptoni,” tha ai, “është se ka pasur një dyfishim të papritur të trurit të njeriut 200,000 vjet më parë. Nga pikëpamja evolucionare, ky është një zgjerim i jashtëzakonshëm. Dhe nuk ka asnjë shpjegim për këtë rritje të papritur në trurin e njeriut.”Pse jo kërpudha? Stamets portretizoi një grup njerëzish të hershëm duke bërë rrugën e tyre nëpër savanë dhe duke u përballur me “kërpudhat më të mëdha të psilocibinës në botë që rriten me guxim nga jashtëqitjet e kafshëve“. Nuk duhej të ishte jashtëzakonisht e madhe për të pasur efektin e saj, sigurisht. Në çdo rast, ai e ftoi turmën të pezullonte mosbesimin e saj dhe të pranonte se ideja e McKenna-s përbën një “hipotezë shumë, shumë të besueshme për evolucionin e papritur të Homo sapiens nga të afërmit tanë primat“, edhe nëse është e paprovueshme.

Përgjigja e audiencës thuhet se ishte entuziaste, megjithëse është e drejtë të theksohet se këta ishin njerëz që merrnin pjesë në një konferencë mbi shkencën psikedelike, dhe kështu të paradispozuar ndaj rëndësisë së kimikateve të tilla.

Thjesht pengesë?
Sigurisht, ka një marrëveshje të përgjithshme për misterin e përmendur nga Stamets, nëse jo aq shumë për detajet e kohës. Dhe vetëdija, “problemi i vështirë” edhe në formën e saj moderne, është një zonë plot me pyetje pa përgjigje. Çfarë është vetëdija, gjithsesi? A është një gjë mjaft e thjeshtë që mund të ketë një shkak të vetëm rrënjësor siç thonë McKenna dhe Stamets? Shumë ekspertë dyshojnë se truri ynë ka fituar aftësi të reja si rezultat i lidhjeve të hershme të komunitetit dhe kërkesave të ndërveprimit shoqëror, por kur?Antropologu Ian Tattersall thotë për Inverse se ku duket mjaft e qartë: Afrika, “Sepse pikërisht në këtë kontinent gjejmë shfaqjet e para të ‘sjelljeve moderne’. . . Por momenti i transformimit ende na ikën dhe mund ta bëjë këtë pothuajse pafundësisht.

Ka studiues të tjerë që kanë studiuar përdorimin e bimëve të drogës nga njerëzimi i hershëm, por që janë skeptikë ndaj nocionit të majmunit të vrarë me gurë. Elisa Guerra-Doce, një eksperte në këtë fushë, e konsideron idenë shumë të thjeshtuar, potencialisht një reduktim të një procesi kompleks evolucionar në një moment të vetëm “aha” – ose ndoshta “oh, uau“. Ajo është gjithashtu e shqetësuar nga fakti se ka pak prova të një momenti kaq të rëndësishëm, apo të përdorimit të drogës, kaq herët në të dhënat arkeologjike.

Amanda Feilding nga grupi i mendimit psikedelik Beckley Foundation thotë, megjithatë, se teoria e majmunëve të gurosur është së paku një kujtesë e vlefshme se njerëzit janë tërhequr dhe magjepsur nga substancat që ndryshojnë mendjen: “Imazhi që vjen me përvojën psikedelike është një temë që përshkon artin e lashtë, kështu që jam i sigurt se përvoja psikedelike dhe teknika të tjera, si kërcimi dhe muzika, janë përdorur nga paraardhësit tanë të hershëm për të rritur ndërgjegjen, gjë që më pas lehtësoi spiritualitetin, artin dhe mjekësinë.”

Se sa herët filloi lidhja jonë e dashurisë me gjendjet halucinogjene mund të ketë diçka për të thënë për besueshmërinë e hipotezës së McKenna-s, por, mjerisht, ne nuk e dimë se kur ka ndodhur. Dhe, siç thotë thënia për vitet 1960, edhe nëse ndonjë nga këta njerëz do të ishte ende pranë për t’u pyetur, kushdo që ishte me të nuk do të ishte në gjendje të mbante mend.

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here