Truri ynë përmban ar – dhe tani e dimë se nga ka ardhur

Nëse keni ndjenja të forta për arin, është më mirë të keni mënjanë disa para. Jo vetëm që metali i çmuar është i bukur, por sasia e tij në univers është e kufizuar. Një studim i ri arrin në përfundimin se një bashkim i vetëm i yllit neutron rreth 300 parsecs larg prodhoi një sasi të konsiderueshme ari. “Kjo do të thotë se në secilin prej nesh do të gjenim një vlerë qerpikësh të këtyre elementëve, kryesisht në formën e jodit, i cili është thelbësor për jetën,” thotë një nga astronomët e përfshirë në studim, Imre Bartos në Universitetin e Floridës.

Ari në veçanti është diçka mjaft tërheqës – madje mund të argumentohet se ekzistenca jonë individuale varet prej tij, siç shpjegon astronomja Michelle Thaller.

Çfarë duhet për të bërë ar?


Siç vë në dukje Thaller, elementë të tillë si ari, platini, plutoniumi dhe të tjerët kanë atome që janë më të dendur dhe më të rëndë se atomet e hekurit. Ari, në veçanti, është rreth katër herë më i rëndë, me çdo atom që përmban shumë më tepër protone dhe neutrone se hekuri. Elementë të tillë “të rëndë” janë kryesisht produkt i “kapjes së shpejtë të neutronit” ose “procesit r“. Ajo zhvillohet në kushtet e densitetit të lartë të neutronit dhe nxehtësisë – mendoni për shpërthime të dhunshme yjore – që lejojnë një bërthamë atomike radioaktive të tërheqë neutronet e lira për një interval anormalisht të zgjatur përpara se radioaktiviteti i tij të fillojë të prishet.

Një gjë e tillë është rënë dakord prej disa kohësh. Megjithatë, deri më tani, ka pasur një debat për llojin e kataklizmës kozmike përgjegjëse: supernovat apo bashkimet e yjeve neutrone? Dhe sa nga këto ngjarje shpërthyese do të ishin të nevojshme për të prodhuar sasinë e njohur të elementeve të rënda në univers?

Një grimcë e vogël pluhuri yjor tregon historinë


Baza e përfundimit të studiuesve është përbërja e një kokrre unike pluhuri yjor të nxjerrë nga një meteorit Antarktik nga studiuesit në Universitetin e Arizonës, përshkruar muajin e kaluar në një artikull të astronomisë së natyrës.

Autori kryesor i studimit të analizës Pierre Haenecour thotë për UA News, “Si pluhur i vërtetë nga yjet, kokrra të tilla parasolare na japin njohuri mbi blloqet ndërtuese nga të cilat u formua sistemi ynë diellor“. Përbërja e LAP-149 sugjeron formimin në një nova. Haenecour shpjegon se e dhëna treguese ishte se ai është shumë i pasur me një izotop karboni të quajtur 13C: “Përbërjet izotopike të karbonit në çdo gjë që kemi ekzaminuar ndonjëherë që ka ardhur nga çdo planet apo trup në sistemin tonë diellor varion zakonisht nga një faktor në masën 50. 13C që gjetëm në LAP-149 është pasuruar më shumë se 50,000 herë.”

Tom Zega i UA thotë: “Nëse do të mund t’i datonim këto objekte një ditë, mund të kishim një ide më të mirë se si dukej galaktika jonë në rajonin tonë dhe çfarë shkaktoi formimin e sistemit diellor.” Ndërkohë, ai vëren, “Është e jashtëzakonshme kur mendon për të gjitha rrugët gjatë rrugëtimit që duhet të kishin vrarë këtë kokërr“, veçanërisht gjatë krijimit të dhunshëm të sistemit tonë diellor.

Pak matematikë


Duke përdorur sasitë e gjurmëve të gjetura në LAP-149, astrofizikanët Bartos dhe Szabolcs Márka në Universitetin e Kolumbias kryen një seri simulimesh kompjuterike për të parë nëse ata mund të identifikonin rrethanat e duhura – me supernovat dhe përplasjet e yjeve neutron si kandidatë – që do të prodhonin elementet tona më të rënda.

Ata zbuluan se një bashkim i vetëm i dy yjeve neutron mund të bënte rrengun nëse do të ndodhte rreth 1000 vjet dritë nga pluhuri dhe mbeturinat që përfundimisht u bashkuan në sistemin tonë diellor.

Nga fillimet tona shpërthyese


Zega është goditur nga implikimet e LAP-149: “Ndoshta ne ia detyrojmë ekzistencën tonë një shpërthimi të supernovës aty pranë, duke ngjeshur retë e gazit dhe pluhurit me valën e tij goditëse, duke ndezur yje dhe duke krijuar çerdhe yjore, të ngjashme me atë që shohim në “Shtyllat” e famshme të Hubble si foto e krijimit.”

Sa i përket ekipit që gjeti kataklizmin nga erdhi kaq shumë ar, Marka vëren, “Rezultatet tona trajtojnë një kërkim themelor të njerëzimit: Nga erdhëm dhe ku po shkojmë? Është shumë e vështirë të përshkruash emocionet e jashtëzakonshme që ndjemë kur kuptuam se çfarë kishim gjetur dhe çfarë do të thotë për të ardhmen ndërsa kërkojmë një shpjegim të vendit tonë në univers.”

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here