Ilaçi për trajtimin e alkoolizmit mund të zvogëlojë në mënyrë të sigurt ankthin

Disulfirami është një ilaç i miratuar nga FDA për trajtimin e alkoolizmit kronik. Mund të shërbejë gjithashtu si ilaç kundër ankthit.

Një medikament i miratuar për trajtimin e alkoolizmit mund të jetë ilaçi tjetër kundër ankthit, duke i ndihmuar njerëzit të kapërcejnë çrregullimet e tyre të ankthit pa rrezikuar efektet anësore të shkaktuara nga disa ilaçe ekzistuese.

Sfida: Shumica e njerëzve përjetojnë vetëm ankth – një ndjenjë frike – përkohësisht gjatë situatave stresuese, por njerëzit me çrregullime ankthi ndihen në ankth shumicën e ditëve për gjashtë muaj ose më shumë, gjë që ndikon negativisht në cilësinë e jetës së tyre.

Për të lehtësuar ankthin, disa njerëz marrin benzodiazepina, një klasë e barnave kundër ankthit që përfshin Xanax dhe Valium. Ndërsa ilaçet mund të jenë shumë efektive në afat të shkurtër, ato gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara, të tilla si amnezi, qetësim dhe koordinimi i dobët.

Ato i bëjnë përdoruesit potencialisht të varur dhe janë të rrezikshëm për t’u përzier me droga të tjera ose alkool, dhe pas përdorimit të zgjatur, tërheqja mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë.
Minjve që iu dha DSF nuk shfaqën dëmtimet e vërejtura tek minjtë që morën ilaçin kundër ankthit.
Ripërdorimi i barnave: Disulfirami (DSF) është një medikament i miratuar nga FDA për trajtimin e alkoolizmit kronik. Ai funksionon duke frenuar një enzimë të nevojshme për metabolizimin e alkoolit – si rezultat, njerëzit që marrin ilaçin ndihen të sëmurë kur pinë.

DFS gjithashtu parandalon një proteinë të quajtur FROUNT që të lidhet me qelizat nëpërmjet dy receptorëve të kemokinës (CCR2 dhe CCR5). Receptorët e kemokinës kontrollojnë mënyrën se si sillen qelizat e sistemit imunitar, por gjithashtu është vërtetuar se luajnë një rol në rregullimin e sjelljes emocionale të brejtësve.

Studimi: Studiuesit në Universitetin e Shkencave të Tokios vendosën të lidhin disa nga këto kërkime të kaluara duke parë nëse DSF kishte potencial si një ilaç kundër ankthit.

Pasi u dhanë disa minjve DSF, të tjerëve diazepamën e zakonshme benzodiazepine dhe të tjerëve asnjë ilaç, studiuesit studiuan sjelljen e tyre në një labirint të ngritur, i cili përbëhej nga një platformë në formë plusi, në të cilën dy nga katër krahët kanë mure.

Minjtë që përjetojnë ankth zakonisht do të kalojnë pjesën më të madhe të kohës në krahët me muret mbrojtëse, por si minjtë që u është dhënë diazepam, ata të trajtuar me DSF shpenzuan dukshëm më shumë nga koha e tyre në krahët e pambrojtur të testit sesa minjtë e patrajtuar, duke sugjeruar që ai reduktonte ankthin.

Minjtë gjithashtu iu nënshtruan testeve për të vlerësuar koordinimin, ekuilibrin dhe kujtesën e tyre. Minjtë me DSF nuk shfaqën dëmtimet e vërejtura në minjtë që iu dhanë diazepam.

Duke parë përpara: Benzodiazepinat nuk janë të vetmet medikamente kundër ankthit dhe shumë njerëz janë në gjendje të mbështeten në ato që nuk shkaktojnë efekte anësore shkatërruese. Megjithatë, disa njerëz nuk arrijnë të gjejnë lehtësim edhe pasi provojnë shumë medikamente, ndaj nevojiten ilaçe të reja.

Është shumë herët për të thënë nëse DSF do të jetë ilaçi tjetër kundër ankthit, pasi trajtimet që funksionojnë te minjtë shpesh dështojnë te njerëzit. Megjithatë, për shkak se DSF tashmë është miratuar nga FDA, duhet të jetë më e lehtë të testohet dhe të miratohet për një gjendje tjetër.

Nëse efekti i DSF tek minjtë përkthehet te njerëzit, ai mund të jetë një opsion tërheqës për njerëzit që ose nuk kanë gjetur një ilaç efektiv kundër ankthit ose që duan të shmangin efektet anësore të benzodiazepinave – për sa kohë që nuk e kanë problem të heqin dorë nga alkoli.

Burimi: Free Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here