Wells Fargo thotë se inflacioni në SHBA mund të bjerë në 5% deri në tetor, duke pasur parasysh rënien e çmimeve të benzinës

Wells Fargo ka thënë se inflacioni në SHBA mund të bjerë deri në 5% në dy deri në tre muajt e ardhshëm pas një rënie të mprehtë të çmimeve të energjisë.

Inflacioni në SHBA u rrit papritur në 9.1% në qershor, por që atëherë çmimet e naftës dhe benzinës kanë rënë ndjeshëm pasi frika për një ngadalësim ekonomik është përhapur. Gazi arriti në 5 dollarë për gallon në qershor, por qëndroi në 4,033 dollarë të martën.

Nuk do të habiteshim të shihnim leximin e inflacionit 12-mujor të çmimeve të konsumit të postojë një rënie të papritur, të madhe, ndoshta nga 9.1% për qershorin në 5% ose 6% në dy ose tre muajt e ardhshëm,” ekipi i Institutit të Investimeve të Bankës tha në një shënim për klientët të hënën.

Wells Fargo tha se fakti që shifra e titullit është një krahasim nga viti në vit, ka të ngjarë të kontribuojë në një lexim më të ulët, duke pasur parasysh se çmimet filluan të rriten në vjeshtën e 2021.

Megjithatë, inflacioni nuk ka gjasa të vazhdojë në një rrugë kaq të pjerrët në rënie, thanë analistët e bankës.

Dhe megjithëse çmimet e mallrave kanë rënë ndjeshëm, qiratë dhe çmimet e tjera kyçe për ekonominë ka të ngjarë të mbeten kokëfortësisht të larta, vunë në dukje ata.

Prandaj, investitorët nuk duhet të presin që Rezerva Federale të heqë dorë nga rritja e shpejtë e normave të interesit derisa inflacioni të jetë nën kontroll dhe të kthehet qartë drejt 2%.

Ne besojmë se inflacioni duhet të vazhdojë të ulë shpenzimet e familjeve dhe rritjen ekonomike dhe të të ardhurave,” thanë ata.

Ne dyshojmë se Fed do të jetë aq i shpejtë për të lehtësuar fushatën e saj anti-inflacion siç mund të nënkuptojë entuziazmi i tregut të aksioneve nëse inflacioni bie papritmas.”

Wells Fargo beson se SHBA do të futet në një “recesion të moderuar” deri në fund të vitit dhe se tregjet e aksioneve do të mbeten të paqëndrueshme. Ajo pret që S&P 500 ta mbyllë vitin midis 3,800 dhe 4,000, krahasuar me çmimin e mbylljes të së hënës prej 4,140.

Burimi: Business Insider
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here