5 mënyra se si njerëzit e zgjuar sabotojnë suksesin e tyre

Marku ishte gjithmonë një nga fëmijët më të zgjuar në klasën e tij. Ai eci shumë mirë në karrierën e tij, por kur kontrollon Facebook-un, sheh njerëz që ia kalonte në shkollë, të cilët tani kanë arritur më shumë. Po kështu, ka kolegë të firmës së tij që e kanë kapërcyer atë. Ndonjëherë ai pyet veten: “Çfarë po bëj gabim?

Tingëllon e njohur? Ju mund të lidheni me Markun vetë, ose të keni një punonjës ose një të dashur që lufton me ndjenja të ngjashme. Inteligjenca e papërpunuar është padyshim një pasuri e madhe, por nuk është gjithçka. Dhe ndonjëherë, kur njerëzit e talentuar intelektualisht nuk arrijnë aq sa do të donin, kjo është për shkak se ata po e minojnë veten në mënyrë delikate. Nëse jeni në këtë situatë, lajmi i mirë është se kur i kuptoni këto mangësi, mund t’i ktheni ato. Më poshtë janë pesë “vuajtje” të cilat i kam parë tek njerëzit e zgjuar:

1. Njerëzit e zgjuar ndonjëherë zhvlerësojnë aftësitë e tjera, si ndërtimi i marrëdhënieve, dhe përqendrohen tepër te intelekti.Njerëzit shumë të zgjuar ndonjëherë e shohin suksesin e tyre si të pashmangshëm për shkak të intelektit të tyre dhe nuk i shohin aftësitë e tjera si të rëndësishme. Për shembull, një individ që e ka të vështirë diplomacinë në vendin e punës mund ta shkruajë këtë si një acarim dhe jo si një aftësi thelbësore që kërkohet për rolin e tij. Në mënyrë të ngjashme, ata mund ta shohin si kritike që një sekretar të jetë personazh, por jo ekzekutiv. Prandaj ata nuk investojnë kohë dhe përpjekje në zhvillimin e këtyre aftësive.

Këto pikëpamje nuk dalin nga hiçi. Shumica e njerëzve kanë një paragjykim të natyrshëm ndaj dëshirës për të përfituar nga pikat e tyre të forta dhe, anasjelltas, do të preferonin të shmangnin të menduarit për fusha në të cilat ata nuk janë natyrshëm aq të fortë. Fëmijët e zgjuar zakonisht marrin shumë përforcime gjatë jetës së tyre të hershme se inteligjenca e tyre është e vlefshme. Ata rriten duke u thënë se janë të zgjuar dhe gjatë shkollimit, përjetojnë se suksesi u vjen më lehtë atyre sesa të tjerëve. Është e lehtë të kuptohet pse, si rezultat, ata do të vazhdonin të përqëndroheshin në intelektin e tyre si të rritur.

Por në shumicën e vendeve të punës, ju nevojitet më shumë sesa inteligjencë e papërpunuar për të ecur përpara. Dhe vetëm përqendrimi në forcën tuaj më të madhe, në vend që të adresoni dobësitë tuaja, ka tendencë të jetë vetë-sabotues.

Zgjidhja: Përdorni pikat tuaja të forta për të kapërcyer dobësitë tuaja. Nëse jeni të mirë në të mësuar, thjesht mund të mësoni aftësitë që nuk ju vijnë aq natyrshëm. Ju nuk keni nevojë për një ndryshim të personalitetit, ju duhet vetëm një plan loje dhe një qëndrim vërtet konstruktiv. Për shembull, identifikoni tre sjellje specifike të diplomacisë në vendin e punës që do të përmirësonin suksesin tuaj në atë fushë.

2. Puna në grup mund të jetë zhgënjyese për njerëzit shumë të zgjuar. Kur dikush i kupton shpejt konceptet dhe ka standarde të larta për performancën e tij, mund të krijojë vështirësi kur punon me të tjerët që kërkojnë më shumë kohë për të përpunuar informacionin dhe për të marrë koncepte. Nëse një person ndihej i frenuar në shkollë duke qenë në një klasë me fëmijë më pak të zgjuar, ky zhgënjim me punën në grup mund të zhvillohet herët – e dini se si ndiheni nëse kryeni në mënyrë rutinë pjesën më të madhe të punës në projekte në grup, ose ju qortonin për ëndërrim me sy të hapur gjatë një klase që po lëvizte shumë ngadalë për ty. Këto ndjenja mund të rishfaqen gjatë gjithë jetës. Kur njerëzit zhvillojnë një pikë të papërpunuar emocionale si fëmijë, ata shpesh kanë reagime të brendshme të mëdha kur ajo pikë e papërpunuar fërkohet në jetën e tyre të rritur.

Njerëzit e zgjuar gjithashtu ndonjëherë e kanë të vështirë të delegojnë për shkak të ndjenjës se ata mund ta bëjnë një detyrë më mirë (pavarësisht nëse kjo është në të vërtetë e vërtetë.) Kjo është veçanërisht e mundimshme për ata që kanë një brez perfeksionist.

Zgjidhja: Jini të dhembshur ndaj reagimeve tuaja të brendshme dhe kuptoni se nga vijnë ato, por gjithashtu mësoni të vlerësoni sinqerisht atë që mendjet e ndryshme sjellin në një ekip.

3. Njerëzit e zgjuar shpesh e lidhin vetëbesimin e tyre me të qenit të zgjuar, gjë që mund të ulë elasticitetin e tyre dhe të çojë në shmangie. Nëse shumë nga vetëvlerësimi juaj mbështetet në inteligjencën tuaj, mund të jetë shumë e vështirë të jeni në situata që zbulojnë të çara në armaturën tuaj. Kjo mund të jetë puna me njerëz që janë edhe më të aftë ose inteligjentë, ose marrja e reagimeve kritike, ose marrja e një rreziku dhe dështimi. Çdo situatë që shkakton ndjenjën jo të zgjuar përjetohet si shumë kërcënuese. Personi i zgjuar madje mund të kërkojë të shmangë ato situata, të cilat në fund të fundit e pengojnë personin.

Zgjidhja: Merrni një pamje objektive të përfitimeve të punës me njerëz që janë, në disa aspekte, më të zgjuar se ju. Nëse e rrethoni veten me njerëz të zgjuar, ju jeni duke bërë diçka të drejtë. Mbani mend, hekuri mpreh hekurin. Zhvilloni marrëdhënie me njerëz të cilëve ju besoni për t’ju dhënë reagime të dobishme konstruktive. Sa më shumë të mësoheni të merrni reagime kritike nga njerëz që besojnë në talentet dhe kapacitetet tuaja të përgjithshme, aq më e lehtë do të bëhet.

4. Njerëzit e zgjuar mërziten lehtësisht. Të jesh i zgjuar nuk është saktësisht njësoj si të jesh kurioz, por nëse i ke të dyja këto cilësi, mund ta gjesh veten duke u mërzitur lehtësisht duke kryer vazhdimisht të njëjtat sjellje. Disa lloje suksesi rrjedhin nga kreativiteti, por lloje të tjera vijnë nga bërja ekspert në një vend dhe kryerja e një sërë sjelljesh në mënyrë të përsëritur. Nëse jeni i zgjuar, kurioz dhe keni dashuri për të mësuar, mund të zbuloni se shpejt humbisni interesin për çdo gjë pasi ta keni kuptuar atë. Ana e ekzekutimit të performancës mund t’ju mërzitë dhe do të preferonit të mësoni vazhdimisht gjëra të reja. Kjo mund të përfundojë të jetë më pak fitimprurëse sesa të gjesh një vend dhe të përsërisësh të njëjtën formulë, por kjo mund t’ju duket shumë e mërzitshme ose jo sfiduese.

Zgjidhja: Provoni të shihni nga larg e plot gjakftohtësi se kur ia vlen të toleroni pak mërzi për të mbledhur fitore të lehta kur bëhet fjalë për suksesin tuaj të përgjithshëm. Në vend që të përpiqeni të ndryshoni drastikisht, vendosni se kur toleroni periudha të shkurtra (disa minuta ose orë) mërzitje mund të ketë një ndikim shumë të dobishëm në suksesin tuaj. Për shembull, duke i kushtuar 5 orë në javë një aktiviteti që është monoton, por fitimprurës. Për më tepër, sigurohuni që të keni mundësi të mjaftueshme për dashurinë tuaj për të mësuar në fusha të ndryshme të jetës suaj, duke përfshirë punën tuaj, hobi, aftësinë fizike, të kuptuarit e vetes tuaj etj.

5. Njerëzit e zgjuar ndonjëherë e shohin të menduarit dhe reflektimin e thellë si zgjidhje për çdo problem. Njerëzit e zgjuar janë mësuar të kenë sukses përmes aftësive të tyre të të menduarit, por ndonjëherë mund të anashkalojnë kur një qasje tjetër do të ishte më e dobishme. Për shembull, personi i zgjuar mund të sulmojë çdo situatë duke u përpjekur ta mendojë atë deri në vdekje (duke e tepruar çdo vendim dhe duke përsiatur mbi çdo gabim) kur qasjet e tjera do të ishin më të frytshme.

Zgjidhja: Vini re kur të menduarit bëhet një obsesion jo i shëndetshëm. Merrni parasysh kur strategjitë e tjera përveç të menduarit kanë më shumë gjasa të rezultojnë në sukses. Eksperimentoni me pushimet për t’u zhbllokuar dhe lejojini vetes të mësoni duke bërë gjëra dhe jo duke bërë kërkime paraprake shteruese. Zgjeroni gamën tuaj të aftësive për të arritur njohuri, në mënyrë që të mos jeni personi që e sheh çdo problem si një gozhdë, sepse mjeti i tyre i vetëm është një çekiç. Së fundi, sa herë që e gjeni veten duke mbimenduar (duke pasur mendime të tepërta me ton negativ), prisheni atë duke bërë disa minuta një aktivitet thithës (si p.sh. një enigmë). Kjo mund të jetë një strategji çuditërisht efektive për të dalë nga mendimi negativ.

Me cilin nga këto pesë modele identifikoheni më shumë? Provoni t’i renditni ato. A ka kolegë apo njerëz të tjerë në jetën tuaj që duket se bien në këto gracka? Mundohuni të hiqni dorë nga çdo ndjenjë turpi ose gjykimi – nuk është e nevojshme ose e dobishme për të kapërcyer këto zakone. Për secilën nga tendencat me të cilat lidheni personalisht, dijeni se edhe modelet e gjata dhe thellësisht psikologjike mund të ndryshohen me qasjen e synuar, praktike dhe të zgjidhjes së problemeve që është përshkruar këtu.

Burimi: Harvard Business Review
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here