Qiramarrësit arrijnë në pikën e thyerjes në një ndryshim të papritur për pronarët

Fitimet e qirasë më në fund kanë filluar të ngadalësohen në shumë pjesë të SHBA-së, duke frenuar një bum shumëvjeçar që ul përballueshmërinë nga bregu në bregdet. Pronarët nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të lehtësojnë rritjet e mëdha: Kërkesa nga qiramarrësit po fundoset papritur.

Pas një rritje rekord të kostove të strehimit dhe shpenzimeve të larta për çdo gjë, nga ushqimi te energjia, qiramarrësve të Amerikës u mjaftoi.

Fitimet e qirasë më në fund kanë filluar të ngadalësohen në shumë pjesë të SHBA-së, duke frenuar një bum të gjatë disavjeçar që uli përballueshmërinë nga bregu në bregdet. Pronarët nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të lehtësojnë rritjet e mëdha: Kërkesa nga qiramarrësit po fundoset papritur.

Është një ndryshim dramatik nga vetëm muaj më parë, kur njerëzit po grindeshin për një furnizim të kufizuar apartamentesh, duke u futur në listat e pritjes ose duke paguar tarifa të shumta aplikimi për të marrë një shtëpi. Tani, veçanërisht në tregjet e bumit pandemik si Las Vegas dhe Phoenix, grumbujt e aplikimeve janë holluar dhe listimet po zgjasin më gjatë. Masat e formimit të familjeve në SHBA janë kthyer negative.

Të rinjtë, të cilët përndryshe mund të dilnin më vete, në vend të kësaj qëndrojnë me prindërit ose, si 18-vjeçari Coleby Hillenbrand, grumbullohen në apartamente me shumë shokë dhome.

Isha në gjendje të grumbulloja njerëz dhe ta bëja qiranë të përballueshme”, tha Hillenbrand, i cili jeton me të dashurën e tij dhe një çift tjetër në një shtëpi të vogël me dy dhoma gjumi jashtë Kansas City. “Njerëzit e moshës sonë nuk po bëjnë para të mjaftueshme për të përballuar qiranë e tyre.”

Në një krizë të përballueshmërisë së banesave në SHBA që vetëm sa po përkeqësohet ndërsa normat e hipotekave rriten për blerësit e shtëpive, çdo shenjë e një qetësimi të qirasë është një lajm i mirëpritur. Megjithatë, është gjithashtu produkt i trazirave ekonomike pasi njerëzit luftojnë me kostot në rritje të mallrave dhe shërbimeve dhe pagat që nuk rriten. Me një recesion të afërt, lëvizja e sigurt është të qëndroni të vendosur. Për Rezervën Federale, rritja në mënyrë agresive e normave të interesit për të frenuar inflacionin, një lehtësim i një prej masave të saj kryesore do të ishte një shenjë pozitive.

Qiratë kanë pasur një ecuri historike, shumë përtej asaj që do të justifikonin bazat,” tha Susan Wachter, një profesore e pasurive të paluajtshme në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë. “Fed nuk do të lehtësohet derisa të ulet inflacioni, i cili kërkon që qiratë të ngadalësohen, sa më shpejt aq më mirë dhe sa më vështirë aq më mirë, për lehtësim të shpejtë.”

Qiratë në nivel kombëtar u rritën me 7.5% në shtator nga një vit më parë, mbi nivelet para pandemisë, por në rënie nga një rritje maksimale prej gati 18% në fillim të vitit, kur apartamentet e lira ishin gjithashtu më të ulëta, sipas Listës së Apartamenteve. Të dhënat paraprake të tetorit tregojnë një rënie që është më e shpejtë se rënia tipike sezonale dhe do të ishte më e pjerrëta në të dhënat mujore që datojnë që nga viti 2017, tha Igor Popov, kryeekonomisti i platformës së listimit.

Një ftohje ende nuk po shfaqet në indeksin e çmimeve të konsumit që po vëzhgohet nga afër nga Fed, rreth një e treta e të cilit është e lidhur me koston e strehimit. Kjo masë e qirave u rrit me një ritëm rekord vjetor muajin e kaluar. Por do të jetë e ngadaltë për të pasqyruar ndryshimet më të fundit sepse indeksi gjurmon se çfarë paguajnë qiramarrësit, si dhe kostot që do të bënin pronarët e shtëpive nëse do t’u duhej të merrnin me qira shtëpitë e tyre – në vend të qirave të reja që janë më të prirura për të ndryshuar.

Këta tregues vonojnë tregun aktual. Mund të kalojnë gjashtë ose nëntë muaj përpara se ngadalësimi më i fundit të reflektohet në indeksin e çmimeve të kosnumatorit, tha Mark Zandi, kryeekonomist për Moody’s Analytics.

Por qiramarrësit po ndiejnë tendosjen e inflacionit tani. Ndryshe nga pronarët e shtëpive që mund të rregullojnë hipotekat për 30 vjet, ata mund të përballen me rritje të qirasë çdo vit, ose më shpejt nëse janë me qira mujore. Dhe ata kanë më shumë gjasa të kenë punë dhe të ardhura më pak të qëndrueshme.

Një amerikan mesatar do t’i duhej të punonte më shumë se 64 orë në shtator për të paguar qiranë tipike mujore, sipas një analize nga Zillow. Kjo është vetëm një fije floku nën nivelin e gushtit, i cili ishte më i larti në të dhënat që nga viti 2015.

Qiraja u bë e papërballueshme për njerëzit në shumë tregje,” tha Jeff Tucker, një ekonomist i lartë në Zillow. “Ne nuk duhet të habitemi që më pak njerëz do të dalin dhe do të nënshkruajnë një kontratë qiraje. Hidhni sfida të tjera inflacioniste dhe kjo do të zvogëlojë kërkesën për qira.”

Kërkesa po ngadalësohet më së shumti në zonat metropolitane si Phoenix, Atlanta dhe Las Vegas, ku rritja e qirasë ishte veçanërisht dramatike vitet e fundit, tha Jay Parsons, kryeekonomist për RealPage, një gjurmues i të dhënave me qira.

Formimi i familjeve po ngrin, duke e çuar kërkesën për apartamente negative për herë të parë për çdo tremujor të tretë në të paktën 30 vjet, sipas të dhënave të RealPage që datojnë që nga viti 1992. Qiramarrësit po i lënë qiratë me tarifa normale. Problemi për pronarët është se shumë më pak po shpërngulen, tha Parsons.

Në ditëlindjen e saj të 25-të në korrik, Rachel McIntyre Smith, një koordinatore multimediale në Chattanooga, Tennessee, u zhvendos përsëri me prindërit e saj. Ajo e donte lirinë e të jetuarit vetëm derisa pronari i saj rriti qiranë mujore të apartamentit së saj me një dhomë gjumi prej 1100 dollarësh me 200 dollarë të tjera, duke gëlltitur gjysmën e pagës së saj me shërbimet komunale.

Muajt e fundit mendoja vazhdimisht se si do ta pakësoja faturën time ushqimore ose buxhetin e gazit”, tha Smith. “Tani mund të fle më mirë.”

Rënia në tregun e shitjeve me sa duket do t’i ndihmonte pronarët sepse blerësit e mënjanuar të shtëpive do të duhej të jetonin diku. Por qiratë janë rritur aq shumë sa që shumë janë në vend të kësaj duke kërkuar alternativa më të lira, si të jetuarit me familjen, sipas Popov të Listës së Apartamenteve. Dhe shitësit e shtëpive të frustruar po listojnë shtëpi me qira në vend të kësaj, duke rritur ofertën.

Ngadalësimi është i përhapur, me qiratë në rënie nga muaji në muaj në shtator në 69 nga 100 qytetet kryesore të SHBA-së. Por ndryshon shumë sipas gjeografisë dhe shumë tregje janë ende mjaft të ndezura. Qiratë në zonat e Nju Jorkut, San Diego, Miami, Orlando, dhe Florida, të gjitha u rritën me të paktën 12% muajin e kaluar nga një vit më parë, sipas të dhënave të Listës së Apartamenteve, ende të pakrahasueshme me nivelet para Covid.

Është normale që qiratë të ulen në muajt që çojnë në pushimet dimërore. Por nëse kërkesa nuk kthehet deri në pranverën e ardhshme, problemet për pronarët do të përkeqësohen, tha Popov. Ka një sasi pothuajse rekord apartamentesh të sapondërtuara në ndërtim dhe që po shkojnë drejt përfundimit, duke i shtuar inventarit të qirave.

Pyetja është se ku është ekonomia në mars, prill, maj, kur njerëzit normalisht janë jashtë për të kërkuar apartamente?” tha Popov.

Cynthia Woodward thotë se ajo po menaxhon më shumë shtëpi të lira se çdo herë në 11 vitet e saj si menaxhere pronash në Las Vegas. Normalisht, nga 130 shtëpitë që ajo menaxhon, disa do të jenë bosh. Por tani ajo ka një duzinë, duke përfshirë një që u thye në errësirën e natës, hajdutët që u larguan me një makinë larëse, tharëse dhe frigorifer të ri.

Kohët e fundit aktiviteti është i ftohtë në akull,” tha Woodward. “Ku janë njerëzit?

Burimi: Wealth Management
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here