9 shenja që zbulojnë herët tumorin e mushkërisë.

Tumori i mushkërisë është ndër më të rrezikshmit sepse është i heshtur dhe vdekjeprurës. Ai është duke u pakësuar në përgjithësi, por duke u rritur tek femrat (shkak rritja e duhanpirjes tek femrat). Shifrat thonë se 1 burrë në 9 dhe 1 grua në 36 rrezikojnë të sëmuren nga kanceri i mushkrisë. Kurse 1 burrë në 10 dhe një grua në 40 rrezikojnë të vdesin nga ky kancer.

Arsyeja është e thjeshtë: një masë qelizash të “ҫmendura” mbivendosen në pjesë të ndryshme të organit (bronke, bronkiola, alveola ose në pjesën e jashtme të indit spungiose) duke bllokuar shkëmbimin e oksigjenit të gjakut që vjen në alveolat e mushkërisë. Pa oksigjen vdes.

Edhe pse shpesh situata zhvillohet pa shenja nuk do të thotë se ato nuk egzistojnë. Mjekësia ka individualizuar 9:

  1. Kollë e vazhdueshme që zgjat në kohë
  2. Ngjirje
  3. Gjak në gëlbazë
  4. Frymëmarrje e shkurtuar
  5. Dhimbje gjoksi sidomos gjatë kollës
  6. Rënie peshe
  7. Humbje oreksi
  8. Lodhje
  9. Infeksione të përsëritura të rrugëve të frymëmarrjes

Nëqoftëse zbulimi në kohë është i vështirë, parandalimi i tumorit mund të bëhet në 4 mënyra:

– duke eleminuar duhanpirjen

– duke eleminuar thithjen pasive të tymit të duhanit, sidomos fëmijët

– duke mbajtur mushkëri të shëndetëshme (mjekim në kohë të rrugëve të frymëmarrjes)

– duke ndjekur një stil jete të shëndetshëm.

Autor: V.B./mendimi.al

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here