A mund të shkaktojë dekafeinato kancer?

Kafeja dekafeinato, ose pa kafeinë, ka qenë prej kohësh një zgjedhje e preferuar për ata që kërkojnë të reduktojnë marrjen e tyre të kafeinës pa sakrifikuar kënaqësinë e një filxhani të mirë kafe. Megjithatë, shqetësimet e fundit janë shfaqur në lidhje me sigurinë e metodave të dekafeinimit, veçanërisht ato që përfshijnë përdorimin e klorurit të metilenit.

Klorur metilen, një lëng pa ngjyrë që përdoret zakonisht në procese industriale si heqja e bojës dhe prodhimi farmaceutik, është cilësuar si kancerogjen nga organizata të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë Programin Kombëtar të Toksikologjisë dhe Agjencinë për Mbrojtjen e Mjedisit. Pavarësisht nga këto klasifikime, kloruri i metilenit vazhdon të përdoret në dekafeinimin e kokrrave të kafesë.

FDA lejon përdorimin e klorurit të metilenit si një tretës në dekafeinim, me kufijtë e mbetjeve të vendosura në 10 pjesë për milion në kafenë e pjekur pa kafeinë dhe ekstraktin e tretshëm të kafesë. Ndërsa FDA thekson se këto kufij janë vendosur për të minimizuar ekspozimin, shqetësimet vazhdojnë në lidhje me rreziqet e mundshme shëndetësore të lidhura me nivelet e mbetura të klorurit të metilenit në kafenë pa kafe.

Ekspertët dhe grupet e avokimit argumentojnë se rregullimi i FDA për klorurin e metilenit në produktet ushqimore shpërfill klauzolën Delaney, një shtesë 66-vjeçare në Aktin Federal të Ushqimit, Barnave dhe Kozmetikës. Kjo klauzolë mandaton FDA-në të ndalojë aditivët ushqimorë të provuar që shkaktojnë kancer te njerëzit ose kafshët. Mbrojtësit pretendojnë se lejimi i klorurit të metilenit në ushqim bie ndesh me këtë direktivë dhe ngre pyetje në lidhje me sigurinë e konsumit të kafesë pa kafe.

Në përgjigje të këtyre shqetësimeve, disa kompani kanë adoptuar metoda alternative të dekafeinimit, të tilla si procesi natyror i dioksidit të karbonit ose Procesi i ujit në Zvicër, të cilat nuk përfshijnë përdorimin e klorurit të metilenit.

Ndërsa kërkimi mbi efektet shëndetësore të klorurit të metilenit në kafenë pa kafeinë është duke vazhduar, konsumatorët mund të ndërmarrin hapa proaktivë për të zbutur rreziqet e mundshme. Kur blini kafe pa kafeinë, kërkoni produkte të etiketuara si pa tretës, ujë zviceran i përpunuar ose organik i certifikuar, të cilat tregojnë metoda alternative të dekafeinimit. Për më tepër, eksplorimi i alternativave pa kafeinë, si pijet me rrënjë çikore, çajrat e rrënjëve të luleradhiqes ose eliksirët e kërpudhave, ofrojnë një opsion të shijshëm dhe të ndërgjegjshëm për shëndetin për ata që kërkojnë të reduktojnë marrjen e kafeinës.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here