A po i shkatërron jeta moderne aftësitë tona të përqendrimit?

A po na e vjedh fokusin ping-u i një teksti apo thjesht na mungon vullneti? Dhe, a mund të jetë ndonjëherë e mirë lëvizja e pamend për trurin tonë? Elle Hunt shpalos disa të vërteta befasuese.

Si ndiheni brenda kokës tuaj? Kthejeni vëmendjen nga brenda. Ndoshta jeni duke ëndërruar, duke e lënë mendjen tuaj të endet. Ose ndoshta mendja juaj ndihet e mprehtë dhe vigjilente. Ndoshta mendimet tuaja po ecin lirshëm përpara, një shenje se keni arritur gjendjen e duhur të “rrjedhës“. Megjithatë, ka më shumë të ngjarë, se truri juaj ndihet si një shfletues me shumë skeda të hapura. Nga raportet e përhapura të një “mjegulle truri” pas pandemisë dhe librat mbi “punën e thellë” dhe “fokusin e vjedhur” në krye të listave më të shitura, deri te diagnozat në rritje të ADHD tek të rriturit dhe fëmijët, duket se jemi gjithnjë e më të shqetësuar nga aftësia jonë për të kushtuar vëmendje.

Në fillim të vitit të kaluar, Qendra për Studime të Vëmendjes në King’s College në Londër zbuloi se 49% e 2000 të rriturve të anketuar mendonin se hapësira e tyre e vëmendjes ishte më e shkurtër se sa ishte më parë. Pothuajse po aq (47%) ranë dakord se “të menduarit e thellë” është bërë një gjë e së kaluarës. Këto janë përgjithësime dhe të pamundura për t’u llogaritur – ne nuk kemi asnjë masë konsistente të vëmendjes apo të menduarit të thellë, e lëre më të krijojmë kontraste nëpër historitë me ngjarjet e sotme. Por përgjigja dëshmon se ne të paktën e perceptojmë se ka një problem.

Të njëjtën gjë kam ndjerë edhe unë vetë. Vitin e kaluar, shkrimi – puna ime për më shumë se një dekadë – filloi të ndihej më e mundimshme. Pa lidhje me kompleksitetin e detyrës, e pata të vështirë të menaxhoja kohën time, ose të strukturoja një argument ose të shihja se si një mendim pasonte tjetrin. Drejtimi i vëmendjes sime u ndje jashtë kontrollit tim. I rrëfeva një miku se kisha kërkuar në Google simptomat e ADHD, gjithnjë e më shumë e bindur se do të merrja një diagnozë. Ose ndoshta, u përgjigj ai, me dashamirësi, beteja ime kishte të bënte më shumë me kalimin e tetë orësh në ditë duke ngulur sytë para ekraneve, pa pushime të vërteta, për javë të tëra. Ndoshta tendosja mendore që po ndjeja nuk ishte një shenjë e mosfunksionimit ekzekutiv, por një përgjigje e duhur.

Kam studiuar qindra njerëz gjatë dekadave dhe shumë e shumë njerëz raportojnë se ndihen të hutuar dhe kanë një humbje të kontrollit,” tha psikologia Gloria Mark në një video konferencë në Zoom. “Por jo të gjithë,” shton ajo. Një profesor i informatikës në Universitetin e Kalifornisë, Mark ka hulumtuar ndërveprimin njeri-kompjuter dhe efektet e teknologjisë në jetën tonë të përditshme që nga mesi i viteve 1990. Tani, në librin e saj të parë Attention Span: Finding Focus for a Fulfilling Life, Mark bashkon gjetjet e saj për një audiencë laike dhe rezultatet janë befasuese. Nuk është aq e thjeshtë sa të themi se rrjedhja është e mirë, ndërsa ekranet e këqija. Ç’është më e habitshme, as që duhet të përpiqemi fare të përqendrohemi.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy shkolla të mendimit për vëmendjen. E para argumenton se ne nuk e kemi humbur aftësinë tonë për t’u fokusuar, ajo na është hequr, madje “vjedhur” nga teknologjia. Në këtë këndvështrim, ne jemi pak më shumë se minjtë e laboratorit të joshur nga njoftimet dhe algoritmet, tingujt dhe  eksperimentet social në shkallë të gjerë. Ne mund të zhvillojmë strategji për t’iu rezistuar atyre shpërndarësve të dopaminës, të tilla si bllokimi i softuerit ose kalimi në një “telefon tullë“. Por loja është montuar kundër nesh.

Ata në kampin e dytë mund të tallen me këtë: ata thonë se shumica e betejave tona me fokusin kanë të bëjnë më shumë me vetëkontrollin. Nuk ka asnjë njoftim që mund të na shpërqendrojë nëse nuk jemi në një nivel të gatshëm të shpërqendrohemi. Edhe nocioni i një “hapësire më të shkurtër vëmendjeje” mund të provokojë skepticizëm. Në vend të kësaj, a mund të ndodhë që thjesht nuk jeni aq i motivuar? Cilido qoftë botëkuptimi që doni të abonoheni – që vëmendja jonë është rrëmbyer nga pajisjet tona, ose nga mungesa jonë e vetëdisiplinës – ata ndajnë një element fatalizmi: ose mund të bësh pak, ose thjesht nuk po bën mjaftueshëm.

Mark beson se asnjëra nga këto pikëpamje nuk është plotësisht e drejtë. Në librin e saj, ajo zbërthen keqkuptimet e zakonshme për vëmendjen tonë, mes tyre se ne duhet të përpiqemi gjithmonë të përqendrohemi kur jemi në punë në kompjuterët tanë dhe se lëvizja e pamend që bëjmë në ekrane është kundërproduktive. Realiteti është më i nuancuar, thotë Mark – por jetët tona digjitale kanë evoluar kaq shpejt, saqë e kemi gjetur veten duke luftuar për të mbajtur ose mbrojtur veten.

Kjo është arsyeja pse unë mendoj se kemi arritur në këtë pikë, ku e kemi kaq të vështirë të kontrollojmë vëmendjen tonë, sepse nuk e kemi kuptuar ende se si mund ta integrojmë këtë teknologji në jetën tonë dhe ta përdorim atë me mençuri.”
Gloria Mark ka studiuar shpërqendrimin që nga viti 2004, kur ajo kreu studimet e para mbi “punëtorët e njohurive” (të cilët punojnë kryesisht me kompjuterë). Duke i hijezuar me një kronometër, ajo regjistroi se sa kohë shpenzuan në një aktivitet (duke hapur emailin e tyre) përpara se të kalonin në një tjetër (duke bërë një telefonatë). Ishte një punë e mundimshme – “si të shikosh bojën të thahet”, tha një nga pjesëmarrësit e saj duke u përballur me veten, për rutinën e tyre – por në mënyrë efektive ilustron se si vëmendja jonë bredh, shpesh pa asnjë nxitje të dukshme.
Rezultatet treguan se njerëzit e zhvendosnin vëmendjen e tyre, mesatarisht, çdo tre minuta ose më shumë (përfshirë ndërveprim me kolegët). Kur kufizohej vetëm në aktivitetin e kompjuterit, ai ishte rreth 30 sekonda më i shpejtë. Në atë kohë kjo dukej jashtëzakonisht e shpejtë, thotë Mark, por nuk ishte asgjë në krahasim me atë që do të vinte. Me zhvillimet në teknologjinë e gjurmimit në vitet 2010, Mark ishte në gjendje të përsëriste studimin me saktësi më të madhe, duke grumbulluar mijëra orë vëzhgimi. Në vitin 2012, koha mesatare e shpenzuar në çdo ekran përpara se të zhvendosej ishte ulur në 74 sekonda. Që atëherë ajo ka rënë edhe më tej. Hulumtimet nga Mark dhe të tjerët nga viti 2016 deri në 2021 e vendosin atë relativisht të qëndrueshme në vetëm 47 sekonda – “çmendurisht e shkurtër“, tha ajo.

Rezultati është i vërtetë pavarësisht nga puna apo mosha (megjithëse Mark studioi të gjithë të rriturit; shpërqendrimi në mendjet në zhvillim është edhe më pak i njohur). “Thënë thjesht,” përfundon Mark në librin e saj, “përdorimi ynë personal i teknologjive ndikon në aftësinë tonë për t’i kushtuar vëmendje.” Ata në kampin e parë mund të ndihen të vërtetuar nga kjo. Por, Mark paralajmëron, nuk është një shkëmbim i drejtpërdrejtë. “Ka kaq shumë gjëra në kulturën dhe shoqërinë tonë që bashkëpunojnë për të na shpërqendruar – janë më shumë se thjesht algoritme të synuara.

Në film dhe televizion, për shembull, gjatësitë e xhirimeve janë bërë më të buta gjatë dekadave, duke ndikuar potencialisht në përpunimin dhe sjelljen tonë në mënyra që mund të mos jemi të vetëdijshëm. Në mediat sociale, ne konsumojmë dhe prodhojmë përmbajtje në copa të vogla, me një ritëm të furishëm. “Ne po krijojmë kulturën,” tha Marku. “Vëmendja jonë ka formësuar median, dhe media nga ana tjetër po e formëson vëmendjen tonë.”

Ajo çfarë e komplikon më tej çështjen është se, megjithëse bota në përgjithësi mund të kërkojë të na shpërqendrojë, ne nuk jemi po aq të ndjeshëm. “Ka aspekte të natyrës sonë individuale – është më shumë se thjesht mungesë vullneti”, tha ajo. Personaliteti luan një rol në mënyrën se si ne e përdorim internetin dhe për çfarë. Disa njerëz e kanë më të lehtë se të tjerët që të rikuperohen nga ndërprerjet, duke i bërë ata më efektivë me shumë detyra. Të tjerët janë të predispozuar natyrshëm drejt vetërregullimit. “Nëse ata shkojnë në mediat sociale, ata janë mjaft të mirë për ta rikthyer veten në rrugën e duhur,” tha Mark.

Për disa, tiparet individuale bashkohen me kontekstin për të krijuar një stuhi të përsosur shpërqendrimi. Hulumtimi i Mark zbuloi se sa më lartë të shënojë një person në testet e neuroticizmit dhe urgjencës, aq më e shkurtër është shtrirja e vëmendjes së tyre. “Kjo nuk do të thotë se nuk mund të ndryshoni – por do ta keni më të vështirë se të tjerët.” Mjeku i vetë Markut rrëfeu për një strategji ekstreme për të shkruar një aplikim për grant: të rezervonte një udhëtim me avion vajtje-ardhje nga Kalifornia në Uashington DC dhe të shkruante në aeroplan, fjalë për fjalë duke u ngritur mbi shpërqëndrimet tokësore. “Nuk mund ta besoja,” tha ajo. “Ai tha se duhet të ndryshojë mjedisin e tij. Ai duhet ta vendosë veten në një vend ku nuk mund të ketë akses në internet – dhe me sa duket ai ka para për ta bërë këtë.”

Vetë dizajni i internetit pasqyron mënyrën se si ne mendojmë, duke shpjeguar se si mund të humbasim orë të tëra në një vrimë lepuri në YouTube ose Wikipedia. “Për sa i përket një rrjeti semantik, ne mendojmë natyrshëm përsa i përket asociacioneve, dhe interneti thjesht përputhet me këtë shumë mirë,” tha Mark. Stresi dhe lodhja e përkeqësojnë më tej problemin, duke pakësuar aftësinë tonë për t’i rezistuar tundimit. Kjo do të thotë se linja midis vullnetit të lirë dhe kushtëzimit është turbulluar: ne mund të dëshirojmë vërtet të mësojmë më shumë, ose mund të klikojmë impulsivisht në link. Sido që të jetë, kurioziteti ynë ngjallet dhe – me videon ose faqen tjetër të internetit – shpërblehet, duke e përjetësuar ciklin.

Ndikimet e shumta që Mark identifikon në vëmendjen tonë – individuale, sociale, mjedisore, teknologjike – thekson jo vetëm shkallën e sfidës, por kufijtë e zeros në secilën prej tyre për një zgjidhje të mundshme. Shpërqëndrimi nuk është një problem teknologjik, apo një problem i njerëzve – janë të dyja, të ndërthurura pazgjidhshmërisht. Në të vërtetë, një nga gjetjet më shqetësuese të Markut është se jemi mësuar aq shumë të na ndërpresin, saqë ia bëjmë vetes. Mark zbuloi se emaili i kapërceu mediat sociale si një burim ndërprerjesh, me pjesëmarrësit e studimit që kontrollonin kutitë e tyre hyrëse mesatarisht 77 herë në ditë (njëri e kontrollonte 374 herë). Por më shqetësuesja ishte se 41% po e bënin këtë me dëshirën e tyre, pa shkaktarë të jashtëm. Është provë se edhe nëse i çaktivizojmë njoftimet, nuk mund t’u shpëtojmë atyre shkaktarëve të brendshëm.

Ne i kemi këto hapësira të vëmendjes prej 47 sekondash dhe i mbajmë duke e ndërprerë veten”, tha Mark. “E ndjej vetë, këtë tension që krijohet në mënyrë që më duhet të ndryshoj ekranin tim – të shkoj në një faqe të re, ose media sociale, ose çfarëdo tjetër.” Rrjedhimisht, shërimi që shpesh propozohet për fokusin e fragmentuar është rrjedha, gjendja psikologjike e të qenit aq i zhytur në punën tuaj sa humbisni ndjenjën e kohës, madje edhe të botës së jashtme. Mark ka përvojë të gjerë të rrjedhës, por jo në karrierën e saj shkencore. Para se të bënte një diplomë master në statistikë, duke i hapur rrugën asaj për të ndjekur psikologjinë dhe përdorimin e kompjuterit, Mark studioi artin e bukur, dhe u specializua në ekspresionizmin abstrakt. Ajo braktisi ëndrrat e saj për të qenë një artiste përballë realitetit ekonomik – por vite më vonë, ato orë të kaluara në rrjedhë, pikturë dhe vizatime, dhe të menduarit anash dolën të vlefshme në kërkimin e saj shkencor. Ajo që ajo zbuloi është se shumica e punës së njohurive kërkon të menduarit analitik që na pengon të fshihemi. “Ju shihni se shumë njerëz pohojnë se kur punoni në kompjuterët tuaj dhe në jetën tuaj të përditshme, mund të hyni në rrjedhë, por ka të bëjë shumë me natyrën e punës. Të punosh në një faqe excel-i ose të shkruash një raport – nuk është e favorshme.” Në fakt, rrjedha varet nga një nivel i caktuar sfide, ku ne ndihemi të angazhuar dhe të zgjeruar në mënyrë të këndshme, duke na bërë të lumtur, por edhe duke shkaktuar stres të nivelit të ulët. “Është një mit që duhet të jemi vazhdimisht të fokusuar – është shumë stresuese”, tha Mark.

Po kështu, edhe pse devijimet e pakuptimta digjitale si luajtja e Candy Crush apo edhe lëvizja drejt mediave sociale mund të duken pikërisht si lloji i humbjes së kohës që ne duhet të përpiqemi ta shmangim, ai në fakt shërben një funksion të vlefshëm, thotë Mark. Ky lloj aktiviteti i lehtë dhe i përhershëm nuk është vetëm i këndshëm, por plotëson burimet tona njohëse, të nevojshme për ne që të jemi produktivë më vonë.

Fakti që rrjedhja është jo vetëm e rrallë, por edhe kulluese; dhe se pushimi për të lëvizur në një ekran tjetër ose për të luajtur një lojë në telefonin tuaj mund të jetë rigjenerues, është dëshmi e nevojës për nuanca. Moralizimi mbi produktivitetin dhe kohën e ekranit është i padobishëm kur bëhet fjalë për gjetjen e zgjidhjeve – por shumë fitimprurëse siç duket bumi i syzeve (të padobishme) me dritë blu dhe teknologjisë “pa shpërqendrim”.

Vitin e kaluar, libri i shkrimtarit Johann Hari, Fokusi i Vjedhur, që dënon “forcat e mëdha pushtuese” që gërryenin përqendrimin tonë dhe mbrojnë rrjedhën tonë si zgjidhje, ishte një bestseller në të dy anët e Atlantikut. Stolen Focus përfundon duke bërë thirrje për një “lëvizje urgjente shoqërore për të rimarrë mendjet tona” – dhe, ndërkohë, ndjekim atë gjendje rrjedhëse. (Vetë Hari bëri një “detoksim digjital” prej muajsh në Cape Cod.)

Ashtu si të tjerët, Mark ka “shqetësime” rreth argumentit dhe kërkimit “të njëanshëm” të Harit. Nuk është më e mundur për ne të mbajmë fokusin gjatë gjithë ditës sesa të ngremë pesha pa pushim, tha ajo – megjithatë kjo është pikërisht ajo që shumë prej nesh presin nga vetja, në kurriz të mirëqenies sonë. Problemi ndihet edhe përtej segmentit të vogël të popullsisë me ADHD, tha Mark. “Njerëzit thonë se ne kemi këtë ‘epidemi të ADHD’, por ne duhet të frenojmë ta bëjmë këtë pretendim.” Nevojiten më shumë kërkime për çdo lidhje midis ADHD-së dhe përdorimit të pajisjeve personale – por mund të ndodhë që njerëzit thjesht janë të rraskapitur duke u përpjekur dhe nuk arrijnë të përqendrohen.

Shumë këshilla e anashkalojnë këtë vetëvlerësim nëpërmjet përdorimit të softuerit të produktivitetit që kufizon aksesin në mediat sociale. Por kjo, tha Marku, minon autonominë tonë. “Veçanërisht qasja me gjeldeti të ftohtë, e largon agjencinë nga njerëzit – si të kesh rrota stërvitore në biçikletë dhe nuk mëson kurrë të ngasësh biçikletën.”

Në Attention Span, Mark tregon rastin për një qasje të re, të bazuar në prova ndaj vëmendjes, një qasje që funksionon me botën tonë moderne të gërshetuar nga teknologjia dhe tendencat drejt shpërqendrimit, në vend që të përpiqet ta shtrydhë xhindin përsëri në shishe. “Ne jemi të mbërthyer me teknologjinë, nuk mund të heqim dorë nga ajo, kështu që le të mos flasim as për këtë – por ne mund ta përdorim atë në një mënyrë inteligjente, për të gjetur përfitimet.” Në vend që të aspirojmë drejt rrjedhës, ose të jemi gjithmonë të përqendruar, Mark sugjeron se duhet të synojmë për një “ekuilibër të gjendjeve të vëmendjes” që pasqyron ritmet tona natyrore cirkadiane.

Identifikimi i kronotipit tuaj individual – nëse punoni më mirë herët, vonë ose jeni tip i moderuar; ndonjëherë ndahet në luanë, arinj, delfinë dhe ujqër – mund t’ju ndihmojë të strukturoni ditën tuaj për lehtësi, tha Mark. “Është çështje e të kuptuarit kur jeni në kulmin tuaj, kur keni kapacitetin për të bërë punë të palodhur, për të qenë krijues – dhe për të kuptuar kur nuk e bëni”.

Ajo dhe unë jemi të dy “arinj“, kështu që jemi më produktivë në dritën e ditës, midis orës 10:00 dhe 14:00 – kur luanët po mbarojnë dhe delfinët dhe ujqërit po fillojnë. Duke u bërë i vetëdijshëm për ato majat e çmuara, tha Mark, ne mund ta mbrojmë atë dritare për punë që kërkon kreativitet ose përqendrim – duke mos i “shpërdoruar” ato në email. Ajo ka mësuar ta bëjë vetë. “Dikur lodhesha plotësisht. Në fund të ditës, truri im ishte thjesht i lodhur… Mësova të tërhiqesha dhe të bëja një pushim.”

Tani, për kohën e saj joproduktive, Mark do të caktojë një administrator të pakërkueshëm – ose do të ringjallet me një shëtitje nëpër park, ose duke luajtur një lojë fjalësh në internet. “E kuptova se kisha qenë nën stres të madh për një kohë shumë të gjatë,” tha ajo.

Në nivel shoqëror, Mark mbështet ligjet e “të drejtës për t’u shkëputur” për të luftuar mbingarkimin e emailit, por thotë se ndryshimi kulturor mund të duhet të vijë i pari. Ajo sugjeron kultivimin e “meta-ndërgjegjësimit” të vëmendjes sonë – nëse kemi burime për të djegur, apo nevojë për të furnizuar me karburant – dhe angazhim me teknologjinë. “Nëse përfundoni duke shkuar në mediat sociale, mbajeni veten në të tashmen duke pyetur: ‘A po fitoj ende vlerë nga të qenit këtu?’” Nëse jo, dhe ju ndiheni gjithnjë e më të lodhur ose, anasjelltas, i rifreskuar, “atëherë largohuni”, thaMarku. Është një këndvështrim më pragmatik – dhe madje, guxoj të them, fuqizues – për të ardhmen tonë teknologjike më shumë se të tjerat. “Unë jam shumë optimiste se ne mund të marrim kontrollin dhe të ndryshojmë mënyrën se si janë gjërat,” pajtohet Mark. Por hapi i parë është të pranojmë se vëmendja jonë, ashtu si koha jonë, është e kufizuar – dhe se ne mund të zgjedhim se si ta kalojmë atë.

Burimi: The Guardian
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here