Studimi: Ja cilat janë 12 punët më stresuese

Thuhet se një person mesatar do të kalojë rreth 90,000 orë në punë gjatë jetës së tij. Me kaq shumë kohë kushtuar punës, kjo e bën çdo vendim të lidhur me karrierën një vendim vendimtar dhe të përgjegjshëm – qoftë ky një vendim për të filluar një karrierë specifike, për të kaluar në një tjetër ose për të qëndruar në një fushë aktuale.

Hulumtimet na tregojnë se ka, me të vërtetë, punë specifike që priren të shkaktojnë më shumë stres se të tjerët. Në fund të fundit, stresi nuk është i lidhur vetëm me çështjet e shëndetit fizik/mendor, por është gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e varësisë – kjo është arsyeja pse është një faktor që duhet ta mbani gjithmonë parasysh.

Ky artikull mbulon 12 punët më stresuese sipas hulumtimit dhe “pikat e tyre të stresit“. Le t’i hedhim një sy!

Por së pari: Cili është rezultati i stresit?
Në mënyrë tipike, një pikë stresi për një karrierë bazohet në përgjigjet e profesionistëve/punonjësve në atë fushë. Sa më i lartë të jetë thelbi i stresit, aq më shumë të anketuarit ndihen të stresuar në profesionin e tyre. Burime si CareerCast, HuffPost dhe University Magazine përpilojnë rezultatet e stresit të profesioneve të ndryshme për të na dhënë një pamje të qartë të profesioneve më stresuese.

Në seksionet e mëposhtme, ne do t’i shqyrtojmë këto rezultate të stresit duke u thelluar gjithashtu në faktorët që ka të ngjarë ta kenë bërë rezultatin kaq të lartë.

Punët më stresuese

1. Shofer taksie
Rezultati i stresit: 48

Taksistët përballen çdo ditë me situata të ndryshme stresuese si orë të gjata pune, trafik të rënduar, pasagjerë të tensionuar që e kanë me nxitim, etj. Të gjitha këto komplikohen nga mungesa e lëvizjes trupore dhe dhimbjet e shpinës të zhvilluara me kalimin e kohës. Për më tepër, rrëmbimi dhe vrasja janë kërcënime gjithnjë të pranishme. Në fakt, sipas një studimi, rreth 366 taksistë vdiqën nga një vdekje e dhunshme midis 2003 dhe 2013.

2. Infermier/e
Rezultati i stresit: 48

Përafërsisht 70% e infermierëve përjetojnë stres dhe lodhje. Qoftë orët e gjata të punës, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj patogjenëve, detyrat kërkuese fizikisht/emocionalisht ose thjesht të diturit se jeta e një qenieje tjetër njerëzore është në duart e tyre – këta janë stresorët e panumërt me të cilët përballen infermieret.

Megjithëse mjekët dihet se marrin vendimet më të rëndësishme dhe më të përgjegjshme në lidhje me trajtimin e një pacienti, infermierët janë të ngarkuar me kryerjen e këtyre vendimeve, ndërsa gjithashtu monitorojnë/regjistrojnë/raportojnë çdo anomali që ndodh gjatë rrugës. Ka pak vend për gabime pasi një gabim mund të vërë jetën e pacientit në rrezik.

3. Ekzekutiv i lartë i korporatës
Rezultati i stresit: 49

Ka shumë çështje me të cilat merren drejtuesve e lartë të korporatave dhe marrin vendime në baza ditore. Shumica e këtyre profesionistëve pritet të sigurojnë që biznesi të përmbushë qëllimin e tij duke mbetur financiarisht i qëndrueshëm. Të qenit vazhdimisht në thelbin e vendimeve të rëndësishme në kompani mund të ndikojë përfundimisht në shëndetin e tyre, duke çuar në stres kronik dhe lodhje.

4. Ekzekutiv i Marrëdhënieve me Publikun
Rezultati i stresit: 50

Në një epokë ku informacioni (ose keqinformimi) mund të përhapet si flakë, drejtuesit e marrëdhënieve me publikun mbajnë shumë mbi supet e tyre. Këta drejtues janë përgjegjës për të gjitha aktivitetet e PR të kompanisë. Ata gjithashtu pritet vazhdimisht të krijojnë një reputacion pozitiv të kompanisë dhe të kthejnë krizat e PR që mund të zhvillohen brenda pak minutash mbi platforma si media sociale dhe interneti në përgjithësi.

5. Raportues në gazetë
Rezultati i stresit: 50

Në media të ndryshme, të trilluara apo të tjera, raportuesitëne gazeta përshkruhen si njerëz që janë gjithmonë të uritur për “thashetheme“. Përveç pasionit të tyre të vërtetë për punën, kjo mund të shkaktohet edhe nga faktorë stresues shëndetësor si afate të ngushta, ankthi, orë të gjata pune, shefa kërkues dhe shqetësimi i vazhdueshëm për pushimin nga puna. Të gjithë këta faktorë së bashku i japin këtij profesioni një pikë stresi të merituar prej 50.

6. Koordinator eventesh
Rezultati i stresit: 51

Roli i koordinatorëve të eventeve është thelbësor për të siguruar suksesin e një rasti, qoftë dasmë, përvjetor, ditëlindje dhe shumë më tepër. Pikat kryesore po festohen – dhe është detyra e tyre të sigurohen që të mos përfundojë në katastrofë. Ata gjithashtu duhet të përshtaten me faktorë jashtë kontrollit të tyre, të tilla si mosparaqitja e interpretuesve dhe të ftuarve, ndryshimet e papritura të motit, etj. Kjo është arsyeja pse të qenit një koordinator eventesh është një nga profesionet jashtëzakonisht stresuese në Kanada.

7. Punonjës policie
Rezultati i stresit: 52

Mbrojtja e komunitetit është një detyrë gjithëpërfshirëse dhe e përgjegjshme që vjen me stresorë fizikë dhe psikologjikë. Oficerët e policisë pritet të sigurojnë sigurinë e publikut dhe t’i përgjigjen menjëherë thirrjeve të urgjencës, shpesh duke u përballur me të panjohurën dhe situata të tjera të rrezikshme. Ata gjithashtu mund të jenë ndër njerëzit e parë që kanë gjetur një skenë aktive krimi, e cila mund të lërë pas përshtypje shqetësuese në mendjet e tyre. Për të gjitha këto arsye, të qenit polic është një nga punët më stresuese.

8. Kirurg
Rezultati i stresit: 53

Pesha e përgjegjësisë është një temë e përsëritur kur merren parasysh profesionet e punës më stresuese në botë. Dhe vështirë se ndonjë përgjegjësi mund të jetë më e rëndë se ajo e jetës së një personi tjetër. Kjo është ajo që kirurgët duhet të menaxhojnë në baza ditore. Ndërsa kirurgët i nënshtrohen trajnimit për të ndihmuar në përballimin e këtij lloji të presionit, ai nuk e eliminon plotësisht stresin. Në fakt, shkalla e lodhjes midis kirurgëve është rreth 30-38%.

9. Pilot i linjës ajrore
Rezultati i stresit: 61

Kur jeni duke fluturuar mijëra metra mbi tokë dhe duke u përshtatur me ndryshimet e motit në kohë reale, mund të jetë një ditë stresuese në punë. Pilotët e linjave ajrore merren me këtë rregullisht. Ata gjithashtu mbajnë përgjegjësinë për të mbajtur mijëra pasagjerë të sigurt, ndërkohë që qëndrojnë në kurs dhe në orar për të mos penguar trafikun ajror.

10. Zjarrfikës
Rezultati i stresit: 72

Zjarrfikësit kanë për detyrë t’u përgjigjen emergjencave dhe të shkojnë në situata nga të cilat njerëzit instinktivisht ikin. Megjithëse ata janë heronj të ditëve moderne, është për të ardhur keq që shkalla e abuzimit me substancat, vetëvrasjet dhe sulmet në zemër janë raportuar si veçanërisht të larta për zjarrfikësit.

11. Personel ushtarak
Rezultati i stresit: 73

Rreth 40% e personelit ushtarak përjetojnë një sasi të madhe stresi të lidhur me punën, duke përfshirë rreziqet shëndetësore, tendosjen fizike, ankthin, afatet dhe shumë më tepër. Për më tepër, të luash një rol në misionet vendimtare, duke garantuar sigurinë e të gjithë të interesuarve, është një stresues i shtuar për këtë punë.

12. Gërmues nafte
Rezultati i stresit: 74

Të qenit një gërmues nafte është një nga punët jashtëzakonisht stresuese në këtë listë për shkak të orëve të gjata të punës, kërkesave fizike, mundësive të lodhjes dhe kushteve të vështira të punës. Stresi i shtuar mund të vijë nga qëndrimi në platformën e naftës ku ka shumë pak hapësirë personale ose privatësi.

Si ndikon një punë stresuese në maturi
Deri më tani, ne kemi diskutuar për punët që shkaktojnë më shumë stres sipas hulumtimeve. Kur flasim për maturinë në kontekstin e këtij artikulli, minimizimi i faktorëve stresues të jetës ose ndjekja e punëve më pak stresuese është një nga mënyrat më të mira për të qëndruar në rrugën e duhur. Nëse kjo nënkupton ndryshimin e karrierës, shmangien e shtigjeve të caktuara të karrierës ose mbajtjen e profesionit aktual, varet tërësisht nga individi.

Stresi është një faktor rreziku për varësinë dhe rikthimin – kjo është shumë e vërtetë. Por me mbështetjen e disponueshme dhe zhvillimin e vazhdueshëm personal, ruajtja e maturisë bëhet shumë më e lehtë, edhe përballë stresit.

Burimi: Freedom Addiction
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here