Analizë: Ja çfarë vjen më pas për monarkinë britanike

Mbretëresha Elizabeth II, mbretërimi i së cilës e çoi Britaninë nga epoka e avullit në epokën e telefonave inteligjentë dhe që mbikqyri shpërbërjen kryesisht paqësore të një perandorie që dikur shtrihej në të gjithë globin, ka vdekur. Vdekja e saj në moshën 96-vjeçare shënon fillimin e 10 ditëve të trazuara për Mbretërinë e Bashkuar që do të shohë varrimin e një mbretëreshe, zinë që do të mbahet për monarkun e tij më jetëgjatë dhe shpalljen e një mbreti të ri. Vdekja e saj dhe tranzicioni historik vijnë ndërsa Britania po përballet me një krizë energjetike dhe dete të zymta ekonomike.

Me vdekjen e mbretëreshës së Britanisë Elizabeth II, çdo aktivitet i dy javëve të ardhshme është planifikuar dhe testuar deri në detaje – madje është nënshkruar nga vetë monarku.

Ka pasur takime të rregullta për dekada të tëra mes shumë agjencive të përfshira, nga departamentet e qeverisjes qendrore dhe vendore te autoritetet ushtarake dhe fetare dhe përfaqësuesit e 14 vendeve të tjera ku ajo ishte gjithashtu kryetare e shtetit.

Flamuri i Unionit do të ulet në ndërtesat publike në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Standardi Mbretëror, i cili është flamuri personal i monarkut, nuk ulet kurrë sepse monarku nuk vdes kurrë.

Ndërsa shumë nga specifikat ende nuk janë publikuar, ja çfarë dimë deri tani.

Mbreti Charles III

Princi Charles u bë automatikisht Mbret pas vdekjes së nënës së tij. Ai do të njihet si Mbreti Charles III. Ai tani është kreu i shtetit jo vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, por në 14 sfera të tjera të Komonuelthit, përfshirë Australinë dhe Kanadanë. Ai do të bëhet gjithashtu kreu i Komonuelthit prej 56 anëtarësh, megjithëse ky nuk është një pozicion i trashëguar, pasi pasardhja e tij në rol ra dakord nga udhëheqësit e Commonwealth në një takim në Londër në 2018.

Ai është bërë kreu i Forcave të Armatosura Britanike, gjyqësorit dhe shërbimit civil dhe është Guvernatori Suprem i Kishës së Anglisë. Ai është Burimi i Nderit, që do të thotë se të gjitha nderimet, si titulli i kalorësisë, tani do të jepen në emrin e tij.

Përshëndetjet me armë dhe ndryshimet e titullit

Këshilli i Aderimit do të mblidhet në Pallatin 500-vjeçar të St. James në Londër. Vdekja e Mbretëreshës dhe sovrani i ri do të shpallen në këtë takim.

Mbreti i Armëve Garter do të lexojë Proklamatën nga ballkoni i pallatit dhe përshëndetjet me armë do të jehojnë në të gjithë kryeqytetin.

Princi William tani është i pari në radhën e fronit.

Do të ketë përshëndetje me armë në të gjithë Londrën – një raund për çdo vit të jetës së Elizabeth – dhe do të luhet një transmetim nga Mbreti i ri.

Organizimi i funeralit

Si monarke, Mbretëreshës Elizabeth i jepet automatikisht një funeral shtetëror i financuar nga publiku dhe detajet do të publikohen në ditët në vijim. Mbretëresha vdiq në Kështjellën Balmoral, rezidenca e saj në Skoci, kështu që gjatë ditëve në vijim do të merren masa që ajo të transportohet përsëri në Angli.

Burimi: Bloomberg; CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here