Bankat perëndimore në Rusi paguan 800 milionë Euro taksa

Bankat perëndimore që operojnë në Rusi panë një rritje të konsiderueshme të kontributeve tatimore për Kremlinin vitin e kaluar, pavarësisht tensioneve gjeopolitike dhe pasojave të pushtimit të Ukrainës. Raportet tregojnë se shtatë bankat kryesore evropiane, përfshirë Raiffeisen Bank International dhe UniCredit, kanë paguar kolektivisht mbi 800 milionë euro taksa, një rritje e dukshme nga vitet e mëparshme.

Këto banka raportuan një fitim të kombinuar prej më shumë se 3 miliardë euro në vitin 2023, me fitime të trefishuara krahasuar me vitin 2021. Megjithatë, shumë nga këto fitime janë të lidhura në vend për shkak të kufizimeve rregullatore, duke kontribuar në rritjen e pagesave të taksave për qeverinë ruse.

Raiffeisen Bank International, në veçanti, pa fitimet e saj ruse të rriten në 1.8 miliardë euro, duke përbërë një pjesë të konsiderueshme të fitimeve të saj totale. Pavarësisht planeve fillestare për të pakësuar operacionet në Rusi pas pushtimit, banka është përballur me sfida për t’u tërhequr plotësisht nga tregu.

Banka të tjera evropiane, si Deutsche Bank dhe Commerzbank, kanë reduktuar gjithashtu praninë e tyre në Rusi, megjithëse në një shkallë më të vogël. Bankat amerikane si Citigroup dhe JPMorgan, ndërkohë që zvogëlojnë operacionet, vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm në peizazhin financiar rus.

Vendosja e sanksioneve ndaj sektorit financiar rus ka çuar në rritjen e varësisë nga bankat ndërkombëtare për transaksionet financiare. Huadhënësit perëndimorë kanë përfituar nga normat më të larta të interesit dhe rritja e kërkesës për shërbimet e tyre mes kufizimeve rregullatore.

Megjithatë, sfidat mbeten, duke përfshirë kufizimet në pagesat e dividentëve dhe pengesat rregullatore për daljen nga tregu rus. Pavarësisht këtyre pengesave, bankat perëndimore vazhdojnë të lundrojnë në peizazhin kompleks gjeopolitik, duke balancuar interesat financiare me pajtueshmërinë rregullatore.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here