Bashkëshortët i stresojnë gratë dy herë më shumë se fëmijët

Kur mendojmë për stresin e familjes, fëmijët shpesh vijnë në mendje si burimi më i madh për shkak të nevojave dhe vëmendjes së tyre të vazhdueshme. Megjithatë, një studim i kryer nga Today paraqet një zbulim befasues.

Në një sondazh që përfshin mbi 7,000 nëna nga Shtetet e Bashkuara, shumica e pjesëmarrësve vlerësuan nivelet e tyre të stresit në një nivel të papritur 8.5 nga 10. Megjithatë, ajo që bie në sy është se rreth gjysma e këtyre nënave i identifikuan burrat e tyre si një burim më të madh stresi sesa fëmijët.

Shumë mund ta kenë të vështirë ta besojnë këtë, veçanërisht burrat. Megjithatë, hulumtimi nga Universiteti i Padovës e mbështet këtë gjetje. Studimi vuri re se me vdekjen e grave të tyre, shëndeti i burrave shpesh përkeqësohet, ndërsa gratë e veja priren të bëhen më të shëndetshme. Kjo sugjeron që gratë mund ta përballojnë më mirë stresin dhe depresionin kur janë vetëm, në krahasim me kur janë të pranishëm burrat e tyre.

Burimet ditore të stresit

Një në çdo pesë nëna raportoi se një burim kryesor i stresit të përditshëm ishte mungesa e ndihmës nga bashkëshortët e tyre. Studimi i Today thekson se shpërndarja e pabarabartë e detyrave shtëpiake kontribuon ndjeshëm në stresin e grave. Rreth 75% e nënave mendojnë se mbajnë mbi supe shumicën, nëse jo të gjitha, punët e shtëpisë, duke përfshirë kujdesin për fëmijët, mirëmbajtjen e shtëpisë, larjen e rrobave, përgatitjen e vakteve dhe kujdesin për burrat e tyre.

Realiteti i punëve shtëpiake

Me të gjitha këto përgjegjësi, qofshin ato gra që qëndrojnë në shtëpi apo nëna që punojnë, stresi mund të jetë dërrmues. Për më tepër, një studim tregon se 1 në 5 burra nuk ndihmon në menaxhimin e familjes dhe shtëpisë, gjë që është veçanërisht e rëndë për nënat që rritin më shumë se një fëmijë.

Perspektiva e burrave

Është interesante se një studim tjetër zbulon se 2/3 e burrave do të donin të ndihmonin gratë e tyre. Çështja kryesore është komunikimi. Burrat shpesh nuk janë të vetëdijshëm për stresin me të cilin përballen gratë e tyre dhe supozojnë se gjithçka është nën kontroll nëse nuk kërkohet ndihmë në mënyrë eksplicite.

Aftësitë organizative të grave

Nuk është sekret që gratë shpesh shkëlqejnë në organizimin dhe trajtimin e çështjeve shtëpiake. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se meshkujt nuk janë të besueshëm. Disa gra nuk i delegojnë përgjegjësitë shtëpiake sepse u mungon besimi në aftësitë e partnerit të tyre. Kjo bën që gratë të marrin vetë të gjitha përgjegjësitë.

Numri emocional

Ky zakon i kryerjes së të gjitha detyrave të shtëpisë dhe prindërimit do të thotë që gratë shpesh fajësojnë veten kur gjërat shkojnë keq. Stresi atëherë bëhet jo vetëm fizik, por edhe emocional.

Komunikim efektiv

Kur lindin konflikte, mbani mend se jeni ju dhe partneri juaj kundër problemit, jo ju kundër tyre. Ekspertët martesor sugjerojnë se komunikimi i hapur është vendimtar. Duke diskutuar dhe ndarë shqetësimet, çiftet mund të menaxhojnë më mirë detyrat e shtëpisë dhe prindërimit.

Zgjidhje praktike

Më poshtë do të gjeni disa mënyra praktike që burrat mund të ndihmojnë:

– Kaloni kohën e banjës me fëmijët ndërsa gratë po përgatisin darkën.
– Merrni fëmijët në park, duke ju dhënë një shans grave për të pastruar.
– Merruni me marrjen dhe dërgimin për takimet dentare, duke liruar ditën për gratë tuaja në mënyrë që ato të kujdesen për veten.

Përfundimi

Ngritja e një familjeje nuk është e lehtë, por me përpjekje dhe kohë të barabartë nga të dy partnerët, gëzimi i jetës familjare mund ta tejkalojë stresin. Mos harroni, komunikimi efektiv dhe përgjegjësitë e përbashkëta mund të ulin ndjeshëm stresin dhe të rrisin lumturinë familjare.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here