Biden e quan klimën “emergjencë” ndërsa përgatit veprimet ekzekutive

Komentet e presidentit në ish-uzinën e qymyrit vijnë pasi axhenda e tij për ndryshimet klimatike ngec në Kongres dhe miliona jetojnë nën alarmin e nxehtësisë

Presidenti Biden tha se ai i konsideronte rreziqet mjedisore të krijuara nga ndryshimi i klimës si “një emergjencë” dhe sinjalizoi planet për të përdorur kompetencat e tij presidenciale “për t’i kthyer këto fjalë në një veprim zyrtar të qeverisë“.

Më lejoni të jem i qartë: ndryshimi i klimës është një emergjencë,” tha zoti Biden, duke shtuar se ai planifikon të shpallë veprime formale në “javët e ardhshme“.

Duke vizituar një ish-termocentral me qymyr që do të mbështesë së shpejti energjinë e erës në det të hapur, zoti Biden tha se ishte i përgatitur të vepronte në mënyrë të njëanshme pasi senatori Joe Manchin tërhoqi mbështetjen nga një projekt-ligj për financimin e klimës javën e kaluar, duke anashkaluar shtytjen legjislative të zotit Biden për ndryshimet klimatike në Senatin e ndarë në mënyrë të barabartë.

Komentet vijnë në një kohë kur grupet mjedisore i kanë bërë presion zotit Biden të shpallë zyrtarisht një emergjencë kombëtare nga ndryshimet klimatike për të kapërcyer bllokimin në Kongres, dhe kur më shumë se 100 milionë amerikanë aktualisht jetojnë nën një alarm të nxehtësisë.

Zoti Biden tha se do të merrte masa, por nuk e bëri të qartë nëse do të bënte një deklaratë zyrtare të një emergjence kombëtare. Shtëpia e Bardhë po e konsideron atë, por ka thënë se asnjë vendim për këtë front nuk do të merret këtë javë.

Meqenëse Kongresi nuk po vepron ashtu siç duhet,” tha zoti Biden, ai e konsideroi ndryshimin e klimës “një emergjencë. Dhe unë do ta shikoj në atë mënyrë.

Pasi mbërriti në Uashington, zoti Biden u pyet pse nuk kishte shpallur një emergjencë klimatike. Ai tha se “po i drejtoj kurthe mbi tërësinë e autoritetit që kam. Këtë vendim do ta marrim së shpejti.”

Ambientalistët shprehën zhgënjim me komentet e zotit Biden, duke thënë se prisnin një përgjigje më të fuqishme. “Ajo për të cilën ne po luftojmë është që presidenti të përputhet me urgjencën e retorikës së tij me veprimin,” tha John Paul Mejia, zëdhënës kombëtar i Lëvizjes Sunrise. “Ne nuk do të festojmë derisa të shohim se veprimet e forta ekzekutive janë atje.”

Republikanët paralajmëruan se veprimet e zotit Biden mund të rrisin çmimet historikisht të larta të benzinës. “Biden dhe administrata e tij janë kaq flagrante, pa kontakt me popullin amerikan,” tha kryetarja e Komitetit Kombëtar Republikan, Ronna McDaniel.

Me shumë amerikanë që përballen me çmimet e benzinës prej rreth 4.50 dollarë për gallon, Shtëpia e Bardhë është përpjekur të balancojë veprimet për qëllimet e saj të ndryshimit të klimës kundër rrezikut të rritjes së çmimeve të benzinës në afat të shkurtër. Çmimet e ngritura dhe inflacioni pritet të luajnë një rol kyç në zgjedhjet afatmesme të nëntorit, të cilat mund të vënë në rrezik kontrollin e ngushtë të Kongresit nga demokratët.

Ndërsa shpallja e një emergjence do të ishte një hap i madh, ndikimi i tij do të varej nga veprimet vijuese që do të ndërmarri zoti Biden bazuar në thirrjen e autoritetit të urgjencës. Kjo mund të përfshijë kufizime të reja në prodhimin ose eksportet e karburanteve fosile, ose lëvizje për të zhvendosur fondet ekzistuese në programe për të ndërtuar prodhimin vendas me energji të pastër. Por këto mund të jenë vendime të vështira që mund të rrisin çmimet ose të dëmtojnë aleatët ndërkombëtarë, llojet e lëvizjeve që zoti Biden ka hezituar të bëjë.

Veprimet që ai bëri të mërkurën janë shumë më në rritje dhe nuk bazohen në autoritetin e urgjencës. Ato përfshijnë veprime ekzekutive për të mbështetur industrinë e brendshme të energjisë së erës në det të hapur, duke drejtuar gjithashtu fondet federale për të ndihmuar komunitetet të krijojnë qendra ftohjeje ndërsa merren me nxehtësinë ekstreme të verës.

Administrata tha se Agjencia Federale e Menaxhimit të Emergjencave do të shpenzojë 2.3 miliardë dollarë nga fatura e shpenzimeve për infrastrukturën e vitit të kaluar për të ndihmuar komunitetet të përgatiten për valët e të nxehtit, përmbytjet dhe fatkeqësitë e tjera që po bëhen më ekstreme për shkak të ndryshimeve klimatike.

Ai tha gjithashtu se Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore po lëshon udhëzime se si Programi i Ndihmës për Energjinë e Shtëpisë me të ardhura të ulëta mund të zgjerojë aksesin në pajisjet më efikase të ajrit të kondicionuar dhe qendrat e ftohjes së komunitetit, ndër masat e tjera.

Administrata njoftoi gjithashtu një propozim për Departamentin e Brendshëm për të filluar përcaktimin e zonave të Gjirit të Meksikës për gjenerimin e erës në det të hapur.

Gina McCarthy, këshilltarja kryesore e zotit Biden për klimën, u tha gazetarëve në bordin e Air Force One se administrata do të zbatojë një sërë veprimesh ekzekutive të lidhura me klimën në javët e ardhshme.

Ne nuk jemi gati të heqim dorë nga objektivat tona të forta. Ne do të dyfishojmë për t’u siguruar që t’i arrijmë ato, “tha ajo. “Dhe ndërsa është zhgënjyese që Kongresi nuk mundi ta kalonte vijën e finishit, kjo në asnjë mënyrë nuk e pengon presidentin të përdorë gamën e plotë të autoriteteve të tij ekzekutive për të na çuar atje ku duhet të shkojmë.

Në qershor, presidenti thirri kompetencat emergjente për të hequr dorë nga tarifat për importet diellore dhe për të përdorur Aktin e Prodhimit të Mbrojtjes për të nxitur prodhimin në SHBA të komponentëve të paneleve diellore, pompave elektrike të nxehtësisë dhe teknologjive të tjera të energjisë së pastër.

Një shpallje emergjente klimatike është kërkuar nga një numër demokratësh përparimtarë dhe grupe mbrojtëse mjedisore. Një veprim i tillë ka të ngjarë të përballet me pengesa të mëdha ligjore.

Zyrtarët e industrisë kanë shprehur kundërshtimin e tyre, duke thënë se kjo mund të rrisë çmimet e konsumit dhe të gjunjëzojë kompanitë amerikane të energjisë. Disa presin që grupet tregtare të biznesit në Uashington mund të ngrenë padi për të luftuar lëvizjet që zoti Biden do të bënte bazuar në çdo deklaratë emergjente.

Administrata e tij kishte vendosur një objektiv për të ulur emetimet e gazrave serrë në SHBA me 50% në 52% nën nivelet e vitit 2005 deri në vitin 2030, një objektiv që analistët thonë se vendi tani nuk ka gjasa ta përmbushë pa veprim të shpejtë dhe të menjëhershëm.

Grupet mjedisore u takuan me zyrtarë të Shtëpisë së Bardhë javën e kaluar për t’i paraqitur administratës një listë rekomandimesh për veprime ekzekutive mbi ndryshimin e klimës, sipas një personi me njohuri për takimin.

Burimi: The Wall Street Journal
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here