Mario Draghi jep dorëheqjen duke e zhytur Italinë në trazira politike

Presidenti italian Sergio Mattarella shpërndau parlamentin të enjten, duke hapur rrugën për zgjedhje të parakohshme pasi kryeministri Mario Draghi dha dorëheqjen pas rënies së qeverisë së tij të unitetit kombëtar.
Mattarella tha se zgjedhjet duhet të mbahen brenda 70 ditëve, duke i lënë qeverisë të caktojë datën e saktë që ka të ngjarë të jetë në fund të shtatorit.
 
“Periudha që po kalojmë nuk lejon asnjë pauzë në veprimin (qeveritar) që nevojitet për t’iu kundërvënë krizës ekonomike dhe sociale dhe inflacionit në rritje”, tha presidenti në një fjalim të shkurtër nga Pallati Quirinale në Romë.
Draghi, një ish-bankier qendror i pazgjedhur që ka udhëhequr një koalicion të gjerë për gati 18 muaj, dha dorëheqjen më herët të enjten dhe i është kërkuar të qëndrojë në detyrën e kujdestarit.
Një bllok i partive konservatore, të udhëhequr nga Vëllezërit e Italisë së ekstremit të djathtë, duket se do të fitojë një shumicë të qartë në zgjedhjet e ardhshme, treguan sondazhet këtë javë.
Koalicioni i Draghit u shkatërrua të mërkurën kur tre nga partnerët e tij kryesorë kundërshtuan një votëbesim që ai kishte thirrur në përpjekje për t’i dhënë fund ndarjeve dhe për të rinovuar aleancën e tyre të përçarë.
Ai ishte përpjekur të ripohonte autoritetin e tij pasi partitë filluan të tërhiqeshin në drejtime të ndryshme përpara përfundimit të planifikuar të legjislaturës në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm.
Kriza politike i ka dhënë fund muajve të stabilitetit në Itali, gjatë të cilëve Draghi kishte ndihmuar në formësimin e reagimit të ashpër të Evropës ndaj pushtimit rus të Ukrainës dhe kishte rritur pozitën e vendit në tregjet financiare.
Burimi: Reuters
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here