Çdo i ri duhet ta shohë këtë grafik për të kuptuar ‘asetin e tij më të madh për të fituar para’

Tani nuk duket domosdoshmërisht si koha më e mirë për të investuar. Në fund të fundit, inflacioni i lartë, frika e përhapur nga recesioni, një luftë tokësore në Evropë dhe efektet e vazhdueshme të një pandemie globale nuk përshkruajnë saktësisht tablonë më rozë të asaj që do të vijë në tregjet financiare.

Por nëse jeni një investitor i ri, koha më e mirë për të investuar është pothuajse gjithmonë, mirë, tani. Kjo sepse investimi është një lojë afatgjatë që luhet gjatë gjithë jetës. Dhe nëse është një lojë që dëshironi të luani, nuk mund të sakrifikoni pjesën tuaj më të vlefshme.

Aktivi më i madh për të fituar para që dikush mund të zotërojë është koha,” tha Ed Slott, botues i IRAHelp.com.

Merrni parasysh grafikun e mëposhtëm, i cili tregon rezultatet e investimit të tre personave që bëjnë një investim fillestar prej 1000 dollarësh dhe investojnë 100 dollarë në muaj më pas. Që nga koha kur ata fillojnë të investojnë deri sa dalin në pension në moshën 67 vjeç, secili fiton një fitim vjetor konservativ prej 7% në vit.

Dallimi i vetëm: njëri fillon të investojë 22 vjeç, njëri fillon 27 vjeç dhe i treti fillon 32 vjeç.
Fuqia e interesit të përbërë
Pohimi i Slott mbështetet në disa supozime të rëndësishme. Njëra është se tregu i gjerë i aksioneve do të rritet në vlerë gjatë rrjedhës së jetës suaj si investitor. Kjo nuk është një garanci, por ka ndodhur historikisht: S&P 500 ktheu një interes 10.25% vjetor nga viti 1926 deri në gjysmën e parë të këtij viti.

Së dyti, për shkak se sjellja e tregut të përgjithshëm të aksioneve është shumë më e besueshme se ajo e çdo investimi individual, profesionistët financiarë në përgjithësi rekomandojnë ndërtimin e një portofoli gjerësisht të larmishëm.

Duke përhapur bastet tuaja proverbiale, ju pozicionoheni më mirë për të përfituar nga trajektorja historike e rritjes së tregut duke minimizuar rrezikun e një rënie në çdo gjë që përbën vlerën e portofolit tuaj.

Tani kthehuni sërish në grafikun e mësipërm.
Investitori që filloi herët triumfon, dhe jo sepse investoi shumë më tepër.

Pas 45 vitesh në treg, investitori që filloi 22 vjeç ka hedhur 55,000 dollarë në treg – vetëm 12,000 dollarë më shumë se investitori që filloi 10 vjet më vonë. Por me afro 405,000 dollarë, totali i tyre dyfishon atë të homologut të tyre që filloi më vonë.

Edhe nëse nuk keni shumë për të investuar, të filloni tani do të thotë që do t’ju duhen më pak para për të arritur të njëjtat rezultate. Nëse investitori që filloi 10 vjet me vonesë do të donte të arrinte të njëjtën madhësi portofol si 22-vjeçari, ata do të duhej të dyfishonin kontributin e tyre mujor në 217 dollarë.

Shumë literaturë financiare i referohet “magjisë” së interesit të përbërë, por në të vërtetë, është thjesht matematikë. Duke filluar herët dhe duke ndjekur disa parime bazë investimi, mund t’i zhvendosni shanset në favorin tuaj kur bëhet fjalë për ndërtimin e pasurisë.

Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here