Johnson & Johnson përballet me akuza për shkaktimin e kancerit prej pudrës me bazë talku

Johnson & Johnson (J&J) do të ndalojë prodhimin dhe shitjen e pudrës së foshnjave me bazë talk në të gjithë botën nga viti i ardhshëm.
Njoftimi vjen më shumë se dy vjet pasi gjigandi i kujdesit shëndetësor përfundoi shitjet e produktit në SHBA.

J&J po përballet me dhjetëra mijëra padi nga gratë që pretendojnë se pluhuri i talkut përmbante asbest dhe i shkaktoi ato të zhvillonin kancer ovarian.

Por kompania përsëriti pikëpamjen e saj se dekada kërkime të pavarura tregojnë se produkti është i sigurt për t’u përdorur.

Si pjesë e një vlerësimi të portofolit mbarëbotëror, ne kemi marrë vendimin komercial për të kaluar në një portofol me pudra për bebe me bazë niseshte misri”, thuhet në një deklaratë.

Firma shtoi se pudra për bebe me bazë niseshte misri tashmë shitet në vende të botës.

Ne qëndrojmë fort pas dekadave të analizave të pavarura shkencore nga ekspertë mjekësorë në mbarë botën që konfirmojnë se pudra për foshnjat Johnson me bazë talku është i sigurt, nuk përmban asbest dhe nuk shkakton kancer”, tha ai.

Në vitin 2020, J&J tha se do të ndalonte shitjen e pudrës së saj të foshnjës talk në SHBA dhe Kanada, sepse kërkesa kishte rënë pas asaj që e quajti “dezinformim” në lidhje me sigurinë e produktit mes një numri çështjesh ligjore.
Talku nxirret nga toka dhe gjendet në thellësi afër asbestit, i cili është një material i njohur për shkaktimin e kancerit.
Një hetim i vitit 2018 nga agjencia e lajmeve Reuters pretendoi se J&J e dinte për dekada se azbesti ishte i pranishëm në produktet e saj të talkut.

Reuters tha se të dhënat e brendshme të kompanisë, dëshmitë dhe provat e tjera treguan se nga të paktën 1971 deri në fillim të viteve 2000, talku i papërpunuar dhe pluhurat e përfunduara të J&J ndonjëherë rezultuan pozitivë për sasi të vogla asbesti.

Në përgjigje të provave të kontaminimit me asbest të paraqitura në sallat e gjyqit, raporteve të medias dhe ligjvënësve amerikanë, firma i ka mohuar vazhdimisht akuzat.

Në tetor, J&J krijoi një filial, LTL Management, duke ia caktuar pretendimet e saj për talk. Më vonë e vendosi atë në falimentim, gjë që ndërpreu paditë në pritje.

Përpara paraqitjes së falimentimit, kompania u përball me kosto prej 3.5 miliardë dollarësh (2.87 miliardë £) në vendime dhe zgjidhje, duke përfshirë një në të cilin 22 gra u dhanë një gjykim prej më shumë se 2 miliardë dollarësh.

Në prill, një propozim aksionarësh që bënte thirrje për t’i dhënë fund shitjeve globale të pudrës së foshnjës prej talk dështoi.

Johnson’s Baby Powder është shitur për gati 130 vjet dhe është bërë një simbol i imazhit familjar të kompanisë.

Pudra për fëmijë përdoret për parandalimin e skuqjes së pelenave dhe për përdorime kozmetike, duke përfshirë shampon e thatë.

Burimi: BBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here