Eksperti i karrierës në Harvard: “Shkathtësia e dëshirueshme” nr. 1 që shumë pak njerëz e kanë – veçanërisht burrat

Kur të rinjtë më kërkojnë këshilla për karrierën, unë u them gjithmonë: “Mos u përqendroni vetëm në arritjet tuaja. Bëhuni bashkëpunëtor.

Përmes një dekade mësimdhënie dhe kërkimi në shkollat e biznesit dhe juridikut të Harvardit, zbulova një pasqyrë të rëndësishme dhe shpesh të anashkaluar: Njerëzit që kuptuan se si të bashkëpunonin nëpër ekipe fituan një avantazh të madh konkurrues ndaj atyre që nuk e bënë këtë.

Përparësitë e aftësive të bashkëpunimit
Kur bëhet fjalë për punësimin, bashkëpunëtorët e zgjuar janë kandidatë shumë të dëshirueshëm. Ata japin rezultate me cilësi më të lartë, promovohen më shpejt, vërehen më shumë nga menaxhimi i lartë dhe kanë klientë më të kënaqur.

Por ja çfarë më tronditi më shumë: aftësitë e bashkëpunimit janë çuditërisht të rralla, veçanërisht te meshkujt.

Një studim i McKinsey i vitit 2021 zbuloi se gratë lidere, krahasuar me burrat në të njëjtin nivel, kishin rreth dy herë më shumë gjasa të shpenzonin kohë të konsiderueshme në përpjekjet bashkëpunuese që dilnin jashtë punës së tyre formale.

Si të jesh një bashkëpunëtor i jashtëzakonshëm
Të jesh bashkëpunëtor nuk është e lehtë. Por qëllimi kryesor është i thjeshtë: bashkimi i njerëzve për të zgjidhur problemet dhe për të mësuar diçka të re.

Ja se si të përmirësoheni në të:

1. Bëhuni një lider gjithëpërfshirës
Pavarësisht nëse jeni apo jo drejtuesi i projektit, ndërmerrni hapa për të tërhequr njerëz të ndryshëm së bashku.

Mendësia që kam gjithmonë është: “Ai person mendon ndryshe nga unë. Ata dinë diçka të ndryshme që unë nuk e di dhe mund të mësoj shumë prej tyre.”

Këta njerëz nuk duhet të kenë vetëm fusha të ndryshme njohurish. Ata gjithashtu duhet të përfaqësojnë prejardhje të ndryshme profesionale, mosha dhe përvoja jetësore.

2. Tregoni vlerësim dhe mirënjohje
Një studim novator nga profesori i Shkollës së Biznesit të Harvardit, Boris Groysberg, zbuloi se punëtorët, veçanërisht burrat, shpesh i marrin si të mirëqenë rrjetet e tyre profesionale.

Gjatë intervistave për punë, për shkak se ata nuk arritën të vlerësonin sa shumë mbështetje morën nga kolegët e tyre, ata besonin se ishin më të pavarur dhe “të lëvizshëm” sesa ishin në të vërtetë.

Ky mentalitet “unë i pari” është shpesh një pengesë – dhe largim – për punësimin e menaxherëve. Edhe Claire Hughes Johnson, një ish-zv/kryetare e Google prej 10 vitesh, thotë se ajo kërkon vetëdijen dhe aftësitë e bashkëpunimit “para çdo gjëje tjetër“.

3. Kërkoni ndihmë
Nëse jeni përgjegjës për paraqitjen e një raporti të shitjeve çdo javë, por e bëni atë vetëm vetë, kjo mund t’ju sugjerojë të mendoni se mendimi juaj është më i vlefshmi.

Por nëse drejtoheni te ekspertët nëpër departamente të ndryshme për njohuri, pikat tuaja të të dhënave ka të ngjarë të jenë më bindëse.

Mos harroni të përmendni emrat e atyre që kontribuan, si dhe ekspertizën e tyre. Kjo do t’i japë raportit tuaj më shumë besueshmëri.

4. Ndani dhe merrni informacion
Jepuni njerëzve një mënyrë për të mësuar pa qenë nevoja të jenë pjesë e çdo ekipi. Hulumtimi im zbuloi se dëshira për të mësuar është një nxitës i shpeshtë i angazhimit vullnetar.

Komunitetet e krijuara përmes Slack dhe mjeteve të ngjashme të mesazheve janë një mënyrë e shkëlqyer për të nxitur format virtuale të bashkëpunimit, ndarjen e njohurive dhe shpërndarjen e njohurive.

5. Ndani rrjedhat e të dhënave
Kartat e rezultateve dhe tabelat janë mjete të fuqishme për disa arsye:

Ato ju lejojnë të matni përparimin kundrejt qëllimeve që keni vendosur.
Kur ndahen publikisht, ato krijojnë një ndjenjë presioni nga kolegët, sepse lejojnë që rezultatet e liderëve të krahasohen me ato të gjeneruara nga bashkëmoshatarët e tyre.
Ato e bëjnë informacionin kritik të aksesueshëm dhe në këtë mënyrë e bëjnë procesin e përfshirjes më transparent.

Merrni parasysh cilat të dhëna duhet të ndahen, kur dhe si. Çështja nuk është të fshehni të dhënat, por t’i bëni ato të aksesueshme dhe të dobishme për audienca specifike. Një rregull i mirë i përgjithshëm: gaboni në anën e shpërndarjes së tepërt.

Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here